In Toscana, locuitorii Sienei au trait din nou in Piazza del Campo ritmul ritualurilor din urma cu patru secole, nebunia Palio, celebra cursa salbatica de cai din Italia care opune cartierele orasului medieval si cristalizeaza pregatirile unui an intreg.
In prezenta a peste 30.000 de persoane, miercuri seara, la apusul soarelui, s-a dat startul acestei curse de cai, una dintre cele mai vechi din lume, in Piazza del Campo facandu-se parca auzit zgomotul copitelor miilor de „concurenti” care s-au perindat de la inceputul secolului al XVII-lea. Cursa scurta – un minut si 20 de secunde sunt necesare cailor pentru a face de trei ori turul micutei piete concave de circa 1 km -, Palio este o intrecere nemiloasa, unde toate loviturile sunt permise. Ridicati in sa, jocheii folosesc vana de bou atat pentru a cravasa caii, dar si pentru a-si dobori adversarii. Caderi de pe cal, ranirea animalelor care adesea trebuie ucise din cauza accidentarii, Palio declanseaza pasiuni si isterie printre admiratori, in timp ce asociatiile de protectie a animalelor cer in fiecare an suspendarea acestui eveniment.
Mai mult decat o cursa, Palio este un razboi si un vechi adagio sienez vorbeste despre jochei ca despre „asasini”. Palio are loc de doua ori pe an, la 2 iulie si la 16 august, opunand pe rand cate zece din cele 17 cartiere ale orasului medieval. Locuitorii orasului nu traiesc decat pentru aceasta cursa, fiecare cartier – contrada – purtand o admiratie nemarginita pentru cai. Spre deosebire de corida, in aceasta cursa calul este cel care castiga, chiar daca trece linia de sosire singur, fara „cavaler”.
„Batalie”
intre 17 contrada
Siena este divizata in aceste 17 contrada, adevarate sisteme comunitare nascute in acelasi timp cu orasul, avand fiecare propria administratie, biserica, culori, blazon si retelele de solidaritate. Fiecare contrada are simbolul sau (Vulturul, Melcul, Unda, Pantera, Broasca testoasa, Padurea, Bufnita, Licornul, Scoica, Berbecul, Omida, Dragonul, Girafa, Ariciul, Lupoaica, Oaia, Turnul), pe care locuitorii il arboreaza pe strazi si cu care isi orneaza imobilele. Aliati sau dusmani neimpacati, cartierele fac din Palio locul ultim pentru a pune in practica un joc al aliantelor care se fac si se desfac fara incetare, in ritmul curselor din iulie si august, disputate in fata a zeci de mii de spectatori masati in centrul pietei sau in balcoanele palatelor care o strajuiesc.
In aceasta cursa a iesit invingator „Caro Amico” (Prieten drag), calul purtand culorile cartierului Padurea, acest contrada primind „Palio”, stindardul de matase ce ii aduce protectia Fecioarei Maria, dar si rangul de „rege” peste cele 17 cartiere timp de un an. Cu o zi inaintea cursei, sute de locuitori din aceste cartiere participa la traditionala masa in aer liber, in fapt un sir imens de mese unde stau alaturi comeseni de toate varstele, animati de aceeasi obsesie: castigarea cursei. Ca si in fotbal, Palio din Siena are piata sa de jochei, pe care cartierele rivale si-i liciteaza pana in ultimul minut, platind sute de mii de euro.
La Siena, un nou-nascut este imediat infasurat intr-un drapel cu culorile contradei, fiind botezat in fantana cartierului inainte de a fi botezat la biserica. Contrada este lucrul cel mai important – dupa familie, bineinteles. De la nastere pana la moarte, contrada si sistemul sau comunitar foarte organizat insotesc fiecare etapa din viata locuitorilor „pentru evenimentele fericite, dar si in momentele dificile”. „Contrada nu este doar pentru Palio, ci si pentru cele 365 de zile ale anului”, afirma locuitorii din Siena.