19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialPakistanul, pregătit să livreze arme nucleare Arabiei Saudite

Pakistanul, pregătit să livreze arme nucleare Arabiei Saudite

Bombele nucleare pakistaneze pentru saudiţi sunt pregătite pentru livrare – au declarat mai multe surse pentru BBC, în timp ce o sursă NATO a dezvăluit că, practic, Pakistanul a fabricat bombe pentru Arabia Saudită şi ele sunt gata de livrare. Situaţia intervine pe fondul apropierii SUA de Iran, saudiţii considerând că trebuie să fie pregătiţi în cazul în care Teheranul va dispune curând de arma nucleară.

Citeşte şi: „Regii nisipurilor“, în furtuna deşertului

Arabia Saudită a investit în proiectele pakistaneze de arme nucleare şi estimează că poate obţine bombe atomice când doreşte, susţin surse diverse, citate de BBC. Fostul şef al serviciilor secrete ale armatei israeliene, Amos Yadlin, declara luna trecută la o conferinţă desfăşurată în Suedia că, dacă Iranul va avea bomba nucleară, „saudiţii nu vor mai aştepta, ei au plătit deja pentru bombe, vor merge în Pakistan şi vor aduce ceea ce trebuie să aducă”. O altă sursă, „cu putere de decizie în NATO”, menţiona un raport al serviciilor secrete referitor la armele nucleare pakistaneze pregătite pentru livrarea către regatul saudit. După 2009, când regele saudit Abdallah l-a avertizat pe trimisul special american în Orientul Mijlociu, Dennis Ross, că dacă Iranul depăşeşte pragul „noi vom obţine arme nucleare”, Arabia Saudită a transmis SUA numeroase avertismente clare privind intenţiile sale.

Experţii arată că regatul saudit aspiră de multă vreme să dispună de propria capacitate nucleară pentru a contracara ambiţiile nucleare ale Iranului. BBC arată că Arabia Saudită deţine tehnologia rachetelor cu ogive nucleare încă de la finele anilor 1980. În mai 2012, fostul înalt diplomat Dennis Ross confirma că regele saudit i-a precizat că, dacă Iranul va obţine arma atomică, Arabia Saudită va face la fel.

Starea programului nuclear iranian este departe de a fi clarificată. Unele surse, inclusiv ISIS (Institutul american pentru ştiinţă şi securitate internaţională), consideră că Teheranul s-ar afla la câteva săptămâni distanţă de a obţine un stoc de uraniu îmbogăţit suficient pentru a produce prima sa armă nucleară, uraniu obţinut în numeroasele centrifuge rapide instalate recent în secret. Şi în ce priveşte schimbările percepute în atitudinea Iranului, condus de noul preşedinte Hassan Rohani, surse militare israeliene susţin că ambiţiile nucleare ale Teheranului rămân aceleaşi. Washing­tonul susţine că ar fi necesar un an pentru construcţia unei bombe atomice şi la finele lunii octombrie Casa Albă a cerut liderilor din Senat să lase la o parte noi sancţiuni contra Iranului pentru a da o şansă negocierilor.

Un acord nescris

Gary Samore, care a fost consilier al preşedintelui Obama până în martie 2013, declară că saudiţii au o înţelegere cu pakistanezii şi, in extremis, vor cumpăra arme nucleare din Pakistan. Povestea proiectului Arabiei Saudite, inclusiv achiziţionarea de rachete capabile să transporte ogive nucleare la distanţe lungi, datează de câteva decenii. La finele anilor 1980, saudiţii au cumpărat în secret zeci de rachete balistice CSS-2 de la chinezi. Aceste rachete, considerate de numeroşi experţi „prea imprecise” pentru a fi utilizate ca arme convenţionale, au fost desfăşurate acum 20 de ani. Se ştie de multă vreme că Arabia Saudită a finanţat generos sectoarele de apărare ale Pakistanului, inclusiv cele pentru rachete şi laboratoarele nucleare. Încă din anii ’90 au circulat zvonuri privind un acord saudito-pakistanez în domeniul nuclear, dar au fost dezminţite de autorităţile de la Riad. Faptul că remiterea de bombe atomice unui stat străin ar putea crea Pakistanului enorme dificultăţi politice, în special cu Banca Mondială şi alţi creditori, a adăugat un scepticism asupra unor astfel de acţiuni. Generalul Feroz Khan Hassan, responsabil cu programul nuclear pakistanez, a susţinut că vizitele prinţului Sultan la laboratoarele atomice din Pakistan nu sunt dovada unui acord între cele două ţări, dar a recunoscut că „Arabia Saudită a furnizat Pakistanului susţinere financiară generoasă care a permis continuarea programului nuclear”.

Riscul ogivelor

Un ofiţer al serviciilor secrete pakistaneze estimează că „pakistanezii deţin în mod cert un număr de ogive în baze militare ce pot fi imediat transferate în cazul în care saudiţii le-ar cere la un moment dat”. Surse ale serviciilor secrete israeliene consideră că au fost destule motive pentru Arabia Saudită de a păstra ogivele nucleare în Pakistan. A permis regatului să nege că ele există pe solul său, a evitat ca Iranul să motiveze ca răspuns „trecerea pragului nuclear” şi a evitat să expună Pakistanul oprobriului internaţional.

Dar dezgheţul diplomatic al SUA cu Iranul a accentuat insecurităţile profunde ale Riadului, care se teme că orice acord privind limitarea programului nuclear al Teheranului va fi ineficient.

Recent, şeful serviciilor secrete saudite, prinţul Bandar, a anunţat că regatul se va distanţa de Statele Unite. În Egipt, Arabia Saudită s-a arătat gata să intervină cu susţinere financiară masivă după înlăturarea preşedintelui islamist Morsi şi a trimis un mesaj Pakistanului că Riadul este gata să înlocuiască ajutorul militar american sau al creditelor luate de la Banca Mondială.

Arabia Saudită a refuzat recent locul în Consiliul de Securitate, motivând că ONU nu a reuşit să facă din Orientul Mijlociu o zonă fără arme nucleare, lipsa de acţiune internaţională punând „regiunea sub ameninţarea unei bombe cu explozie întârziată, care nu poate fi dezamorsată uşor”.

Cele mai citite

METEO. Mai multe județe afectate de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în următoarele ore, pentru nouă județe și Municipiul...

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...
Ultima oră
Pe aceeași temă