9.3 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeSpecialPădurile din Poieni, obţinute prin fals

Pădurile din Poieni, obţinute prin fals

Miza „afacerii” este reprezentată de peste 6.000 de hectare de teren împădurit.

Un reprezentant al Comisiei Judeţene de Fond Funciar (CJFF) din Maramureş a descoperit o tentativă de fraudă de proporţii. Darius Dobra susţine că o suprafaţă de peste 250 hectare de teren, care conţine păduri şi păşuni, din zona Poienile de Sub Munte ar fi solicitată ilegal pentru retrocedare.

Acuzaţia oficialului maramureşean îi incriminează pe mai mulţi localnici şi se bazează pe documentele anexate la dosarele prin care aceştia cer restituirea unor suprafeţe de teren. Membru în CJFF Maramureş, Dobra a dezvăluit că strategia prin care a fost pusă la cale ilegalitatea are ca model felul în care s-au făcut şi restituirile a alte aproximativ 6.000 de hectare în aceeaşi zonă.

Respectiv, „contractele de proprietate a terenurilor conţin înscrisuri în limba română, deşi acestea sunt datate în anul 1944, perioadă în care documentele oficiale ale autorităţilor transilvănene erau redactate în limba maghiară”.

Argumente noi

Alt argument în sprijinul acuzaţiei formulată de Dobra constă în cererea Comisiei Locale de Fond Funciar Poienile de Sub Munte. Aceasta le-a solicitat presupuşilor proprietari ai terenurilor cerute pentru retrocedare să depună la dosare actele originale, însă nici unul nu a făcut acest lucru. În urma dezvăluirilor făcute de reprezentantul CJFF Maramureş, autorităţile maramureşene au menţionat că acest caz este de competenţa Parchetului şi că vor sesiza procurorii pentru a lămuri situaţia documentelor considerate false de la Poienile de Sub Munte.

Extrem de valoroasă, suprafaţa păduroasă din zona Poienile de Sub Munte, situată în bazinul Văii Ruscova, din nordul Munţilor Maramureşului, se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 20.000 de hectare şi conţine, în cea mai mare parte, specii de molid, fag, brad şi paltin. De asemenea, în zona păduroasă din Poienile de Sub Munte sunt afini, zmeuri şi juri, două fonduri de vânătoare (unde se pot vâna cerbi, căpriori, cocoşi de munte şi urs) şi două fonduri de pescuit (unde se pot pescui păstrăvi, lipani etc.).

Zonă bogată

În secolul al XIV-lea, comuna Poienile de Sub Munte, astăzi una dintre cele mai mari din România, cu o populaţie de peste 10.000 de locuitori, a făcut parte din Cnezatul de Vale al Bogdăneştilor. Acum, peste 90% din localnici sunt etnici ucraineni, în condiţiile în care comuna este situată chiar la graniţa cu Ucraina. Cazul pădurilor retrocedate ilegal în Poienile de Sub Munte este cunoscut de autorităţi încă din urmă cu trei ani. În 2007, actualul subprefect, Gyongyke Bondi, a exclamat public, îngrozită, că „trebuie anunţată poliţia”, atunci când CJFF i-a semnalat cererea unui localnic, care solicita 1.900 de hectare de pădure, însă actele prezentate în dosar erau… „neconforme”.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 648. Fostul președinte Poroșenko, rivalul lui Zelenski, este oprit să iasă din Ucraina

Petro Poroșenko, fostul președinte al Ucrainei, a fost oprit de autoritățile de frontieră ale Ucrainei să iasă din țară. Poroșenko ar fi urmat să aibă...

Cel puțin patru morți și zeci de răniți în Filipine, după un atac terorist

Cel puțin patru persoane au fost ucise într-un atac terorist produs în Filipine, în timpul unei slujbe religioase catolice, în ziua de duminică, 3...

Atac la Paris, lângă Turnul Eiffel. Un francez a ucis un turist german. Alte două persoane sunt rănite

Un tânăr francez, cunoscut ca având simpatii islamiste, dar și, aparent, cu tulburări psihice, a atacat mai mulți trecători în centrul Parisului, în apropiere...
Ultima oră
Pe aceeași temă