18.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialPădurile din Poieni, obţinute prin fals

Pădurile din Poieni, obţinute prin fals

Miza „afacerii” este reprezentată de peste 6.000 de hectare de teren împădurit.

Un reprezentant al Comisiei Judeţene de Fond Funciar (CJFF) din Maramureş a descoperit o tentativă de fraudă de proporţii. Darius Dobra susţine că o suprafaţă de peste 250 hectare de teren, care conţine păduri şi păşuni, din zona Poienile de Sub Munte ar fi solicitată ilegal pentru retrocedare.

Acuzaţia oficialului maramureşean îi incriminează pe mai mulţi localnici şi se bazează pe documentele anexate la dosarele prin care aceştia cer restituirea unor suprafeţe de teren. Membru în CJFF Maramureş, Dobra a dezvăluit că strategia prin care a fost pusă la cale ilegalitatea are ca model felul în care s-au făcut şi restituirile a alte aproximativ 6.000 de hectare în aceeaşi zonă.

Respectiv, „contractele de proprietate a terenurilor conţin înscrisuri în limba română, deşi acestea sunt datate în anul 1944, perioadă în care documentele oficiale ale autorităţilor transilvănene erau redactate în limba maghiară”.

Argumente noi

Alt argument în sprijinul acuzaţiei formulată de Dobra constă în cererea Comisiei Locale de Fond Funciar Poienile de Sub Munte. Aceasta le-a solicitat presupuşilor proprietari ai terenurilor cerute pentru retrocedare să depună la dosare actele originale, însă nici unul nu a făcut acest lucru. În urma dezvăluirilor făcute de reprezentantul CJFF Maramureş, autorităţile maramureşene au menţionat că acest caz este de competenţa Parchetului şi că vor sesiza procurorii pentru a lămuri situaţia documentelor considerate false de la Poienile de Sub Munte.

Extrem de valoroasă, suprafaţa păduroasă din zona Poienile de Sub Munte, situată în bazinul Văii Ruscova, din nordul Munţilor Maramureşului, se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 20.000 de hectare şi conţine, în cea mai mare parte, specii de molid, fag, brad şi paltin. De asemenea, în zona păduroasă din Poienile de Sub Munte sunt afini, zmeuri şi juri, două fonduri de vânătoare (unde se pot vâna cerbi, căpriori, cocoşi de munte şi urs) şi două fonduri de pescuit (unde se pot pescui păstrăvi, lipani etc.).

Zonă bogată

În secolul al XIV-lea, comuna Poienile de Sub Munte, astăzi una dintre cele mai mari din România, cu o populaţie de peste 10.000 de locuitori, a făcut parte din Cnezatul de Vale al Bogdăneştilor. Acum, peste 90% din localnici sunt etnici ucraineni, în condiţiile în care comuna este situată chiar la graniţa cu Ucraina. Cazul pădurilor retrocedate ilegal în Poienile de Sub Munte este cunoscut de autorităţi încă din urmă cu trei ani. În 2007, actualul subprefect, Gyongyke Bondi, a exclamat public, îngrozită, că „trebuie anunţată poliţia”, atunci când CJFF i-a semnalat cererea unui localnic, care solicita 1.900 de hectare de pădure, însă actele prezentate în dosar erau… „neconforme”.

Cele mai citite

Portul american artificial și temporar din Gaza e gata pentru a livra asistența umanitară

Construcţia portului american artificial şi temporar din Fâşia Gaza, menit să faciliteze livrarea asistenţei umanitare, este finalizată, dar podul nu poate fi instalat din...

Regele Charles al III-lea nu-l va întâlni pe Prințul Harry din cauza programului foarte încărcat al monarhului

Prințul Harry nu se va întâlni cu tatăl său, Regele Charles al III-lea, în timpul vizitei pe care o efectuează în prezent în Marea...

Vopseaua pentru exterior: reînnoiește aspectul pereților exteriori ai locuinței tale

Zugrăvirea exterioară a casei este un proiect îndelungat și complex, dar care, la final, oferă o mulțime de beneficii. Pentru obținerea rezultatelor dorite, trebuie...
Ultima oră
Pe aceeași temă