17.8 C
București
joi, 24 octombrie 2024
AcasăSpecialOrizont expozitional clujean

Orizont expozitional clujean

Chiar daca sezonul estival este mai sarac in spectacole de teatru sau opera, in compensare ni se ofera mai multe posibilitati de a ne delecta privirile in expozitii deschise in aceste zile in municipiul Cluj-Napoca. Un tur de orizont ne poate sluji de reper pentru a petrece o parte din timpul liber intr-un mod cat se poate de reconfortant.

Pavilionul „Expo Transilvania”

Cine-l viziteaza in aceste zile gaseste aici o ambianta de vis. Pictura in ulei sau acuarela, sute de tablouri concepute pe o tematica extrem de diversa si intr-o cromatica complexa, iti etaleaza frumuseti – peisaje, portrete, nuduri, flori, o suita de metafore plastice transfigurate cu talent si idei filosofice, cand nu sunt nastrusnice. Intalnim o grafica debordanta etalata intr-o larga gama de procedee si o tematica bogata, un design de zile mari plecand de la mici obiecte la altele destinate unor spatii largi ambientale, scultura de toate marimile, dar in special bronzuri mici imaginand figurine si esentialitati artistice etc. Circa 2.000 de lucrari de arta plastica, de toate genurile, se pot vedea, deci, la Pavilionul „Expo Transilvania”, ele fiind opera de debut oficial, ca sa zic asa, a tinerilor absolventi ai Universitatii de Arta si Design din Cluj-Napoca, un adevarat examen de licenta dat in fata publicului care a putut trece in revista si liniile moderne al vestmintelor create de cei de la Catedra de Design vestimentar.
Intreaga expozitie este un adevarat regal al frumosului transmis noua, iubitorilor de arta, de acesti tineri minunati, circa 200, care au pasit acum pe cont propriu in viata, urmand sa se valideze prin arta lor. Au cu ce se mandri dascalii lor, expozitia demonstrand ca la Cluj-Napoca scoala superioara de arta isi mentine stacheta de inalta clasa castigata de-a lungul anilor.

Clubul Universitatii „Babes-Bolyai”

Aici sunt expuse 24 de tablouri in ulei, unele de dimensiuni mici sau mari, de o artista, de asemenea tanara, Laura Ploscariu, de loc din Faget, dar cu domiciliul in Lugoj.
Sunt prezentate publicului clujean icoane pe sticla, dar si un ciclu de ferestre, luate ca punct de plecare in redarea plastica a unor ziduri de cetate, fante de privire in exterior, arcade de biserici, porti – toate pictate in culori vii, alese si asternute pe panza, astfel incat sa ne transmita, parca, valoarea mostenirii arhitecturii, dar si amintirea unor istorii vechi.
Descoperi izvorul de creatie al acestei artiste dupa ce-i citesti CV-ul: a studiat la Bucuresti conservarea si restaurarea operelor de arta (pictura murala), conservarea si restaurarea sculpturii la Sibiu, dar a participat si pe mai multe santiere de restaurare, nu numai in tara, ci si in Franta.

La Muzeul de Arta, un roman-american

Expune Dan Cioca, nascut la Chisinau in 1939, cu studii la Scoala de Arhitectura si Urbanism din Bucuresti, dar si la institutele de arte plastice din Capitala si Cluj-Napoca. Locuieste la New York din 1983, oras care l-a fermecat si caruia ii dedica circa 40 de lucrari de grafica, majoritatea „in penita”, infatisand: „Brodway-Union”, „Manhattan Bridge”, „Brooklin” (color) etc. – lucrari prin care sugereaza grandoarea orasului, aglomeratia lui, dar si placerea de a trai in el.

La „Alianta Artelor” – fotografii

Este expozitia unei mici comunitati care traieste in Cluj-Napoca: cea a grecilor. Este o expozitie nostalgica a inceputului convietuirii cu noi in acest oras, dupa ce destinul i-a adus in timpul razboiului civil din Grecia, ca refugiati in Romania. Sunt fotografii infatisand familii, nunti, port popular grecesc extrem de frumos etc. Le privesti intelegand melancolia si dorul unor oameni dezradacinati de… valurile vietii.

Cele mai citite

Secretul confortului termic: Cum să aerisești corect caloriferul

Aerisirea caloriferului te ajută șă economisești bani la facturi și să ai mai multă căldură în casă Pentru o funcționare eficientă a centralei termice și...

Economisirea și investițiile: sfaturi pentru elevi, studenți și salariați pentru a-și investi banii

Fie că ești elev, student sau salariat, este esențial să îți aloci o parte din venitul tău, fie că este vorba de bursă de...

Companiile multinaționale din România se confruntă cu provocări crescute în raportarea fiscală, conform studiului Deloitte

Majoritatea companiilor multinaționale din întreaga lume, inclusiv cele din România, se așteaptă la o creștere a obligațiilor de raportare fiscală, în urma numeroaselor reglementări...
Ultima oră
Pe aceeași temă