22 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialOradea: Aproximativ 1.200 de persoane, la manifestările organizate de UDMR de Ziua...

Oradea: Aproximativ 1.200 de persoane, la manifestările organizate de UDMR de Ziua Maghiarilor

Aproximativ 1.200 de persoane au participat, joi seară, la Oradea, la manifestările organizate de UDMR Bihor cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, în cadrul acestora având loc şi un marş cu torţe prin centrul istoric al municipiului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Le festivităţile organizate de UDMR Bihor în faţa statuii lui Szacsvay Imre din Parcul Libertăţii din Oradea de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni au participat aproximativ 1.200 de persoane, fiind prezenţi oficiali ai Prefecturii Bihor şi ai Primăriei Oradea, ai PDL, PNL şi PSD, dar şi invitaţi din Ungaria, precum viceprimarul oraşului Debrecen şi primarul oraşului Berettyoujfalu.

Preşedintele UDMR Bihor, Kiss Alexandru, a susţinut în discursul său că formaţiunea pe care o reprezintă va milita pentru comunitatea maghiară şi a spus că aceasta îşi va îndeplini obiectivele indiferent dacă trebuie să convingă partenerii de guvernare români sau să depăşească dificultăţile generate de apariţia PPMT.

“Noi vom face ce am spus că vom face pentru că nu putem lăsa ca partenerii de alianţă să ne amăgească şi nici nu ne lăsăm la un partid creat artificial în Ungaria”, a spus preşedintele UDMR Bihor, Kiss Alexandru.

La rândul său, preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, a spus că metodele de exprimare ale PPMT nu vor reuşi să slăbească UDMR.

Referindu-se la faptul că în Oradea au fost distribuiţi fluturaşi reprezentându-i pe liderii UDMR Bihor caricaturizaţi şi învinuiţi de o politică ce “nu serveşte comunitatea maghiară”, Szabo consideră că reprezentanţii Uniunii îşi fac datoria faţă de comunitate şi au rezultate concrete.

“Pe mine m-a întrebat una din fiicele mele: «Tati, de ce ţi-a fost pictată faţa?». Probabil pentru că noi am reuşit să renovăm Teatrul din Oradea şi să înfiinţăm un teatru maghiar? Pentru că renovăm Cetatea din Oradea? Pentru că am înfiinţat două şcoli maghiare în Bihor? Pentru că s-a retrocedat clădirea Liceului Reformat Lorrantffy? Pentru că vom crea Centrul Oncologic?…”, a spus Szabo Odon.

De asemenea, acesta l-a ironizat pe europarlamentarul Laszlo Tokes, liderul CNMT, arătând că acesta s-a folosit de UDMR pentru a ajunge în Parlamentul European, dar nu a avut rezultate concrete în folosul maghiarilor din Transilvania, spunând că “nici măcar funcţia de preşedinte al Parlamentului European nu a reuşit să aducă autonomia maghiarilor din Transilvania”.

Szabo Odon a afirmat că, spre deosebire de reprezentanţii PPMT, cei ai UDMR au acţiuni concrete în sprijinul comunităţii maghiare.

În final, el a cerut, indirect, reprezentanţilor PPMT să nu “lucreze” separat de cei ai UDMR, ci să li se alăture pentru a susţine comunitatea maghiară.

“Să nu lucrăm unii împotriva celorlalţi, căci nu o să fim niciunde dacă ne rupem în bucăţi”, a spus el.

După discursuri, festivităţile au continuat cu un marş cu torţe prin centrul istoric al municipiului Oradea, în fruntea coloanei trecând câţiva călăreţi în costume de husari, iar apoi la Teatrul “Szigligeti Ede”, unde a fost jucat un spectacol despre Sfântul Ladislau.

PPMT şi UDMR au sărbătorit separat la Oradea Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. La manifestările organizate de PPMT, joi la prânz, tot în faţa statuii lui Szacsvay Imre din Parcul Libertăţii, au participat aproximativ 600 de persoane, fiind prezent şi preşedintele CNMT, Tokes Laszlo.

Cele mai citite

Românii cotizează 35 de ani la pensie și primesc bani mai puțin de 12 ani

România are a treia cea mai mică speranţă de viaţă din UE, de 76,6 ani, potrivit Eurostat. Țara noastră este urmată în acest clasament doar de...

Polonia primește în anul 2024 primul avion F-35. România se pregătește să semneze contractul cu SUA

Primul avion F-35 destinat Forțelor Aeriene ale Poloniei va fi livrat acestei țări în anul 2024 iar România se pregătește să semneze un contract...

Ministrul britanic de Externe i-a confirmat lui Zelenski un ajutor militar de trei miliarde de lire sterline pe an

Secretarul de stat (ministrul) pentru Afaceri Externe al Marii Britanii, David Cameron, s-a întâlnit, în Ucraina, cu președintele Volodimir Zelenski, pentru a discuta despre...
Ultima oră
Pe aceeași temă