29.5 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialOradea a fost paralizata de greva de la OTL

Oradea a fost paralizata de greva de la OTL

– Transportul urban din Oradea a fost blocat total din pricina grevei angajatilor.

– Protestul ar urma sa continue si azi, afirma reprezentantii OTL.

Soferii si vatmanii regiei Autonome de Transport Local Oradea (R.A. O.T.L.) au intrat ieri in greva spontana. Cei 300 de oameni au refuzat sa plece pe trasee si s-au adunat in curtea Regiei pentru a protesta. Motivul invocat de acestia a fost reprezentant salariile prea mici, in conditiile in care angajatii Primariei au fost premiati. Dis-de-dimineata, directorul OTL, Cornel Lupau, si viceprimarul din Oradea, Rozalia Biro, au venit sa lamureasca problemele. Conducerea regiei a declarat ca nu protestatarii nu au salarii mici. Astfel, ca unii din manifestanti au adus cu ei fluturasii de salariu pe luna trecuta.
"Nu se poate trai asa! Am luat un salariu de 472 de lei pe ultima luna. Eu nu pot sa traiesc cu banii astia", striga nemultumit, unul dintre protestatari.

Conducerea Regiei de transport in comun s-a aratat surprinsa de protestul angajatilor. "Nu am stiut nimic despre acest protest. Cu toate ca este un conflict de munca spontan, ei s-au inteles sa nu iasa in aceasta dimineata pe strazi. Salariile nu sunt asa de mici cum spun ei, de exemplu salariul minim pe care l-a avut un vatman luna trecuta a fost de peste 1.100 de lei, iar la soferii de autobuze minimul a fost de peste 1.500 de lei", a declarat Cornel Lupau, directorul OTL. Acesta sustine ca OTL va recupera pierderile inregistrate si ca angajatii ar putea suporta chiar si aceste pierderi ale regiei, iar absenta nemotivata nu le va fi platita. Cat despre primele angajatilor din Primarie, Lupau sustine ca OTL si Primaria sunt independente din punct de vedere al organizarii si al personalului. Pe de alta parte, Rozalia Biro a declarat ca e surprinsa de acest protest al angajatilor OTL, mai ales ca in urma cu cateva zile, municipalitatea a discutat cu liderii de sindicat si ca acestia au cazut de acord ca vor renunta la proteste.

Oradenii au asteptat in statii ore in sir, dar tramvaiele si autobusele s-au lasat asteptate. Calatorii nu au avut nici cea mai vaga idee despre aceasta initiativa a vatmanilor si a soferilor si asteptau in statii mijloacele de transport pentru a se putea deplasa. Acestia au considerat ca este vorba de bataie de joc si ca ar fi meritat sa fie anuntati, ca sa nu astepte aiurea in statii. Protestatarii au cerut sa vina la ei primarul Ilie Bolojan si au amenintat ca nu vor renunta la protest pana nu primesc ceea ce au cerut.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă