17.8 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialOptimism pe termen scurt

Optimism pe termen scurt

De mai bine de 5 saptamani pietele de capital straine au o tendinta caracteristica unui "alpinist" infocat, care incearca sa-si doboare propriul record de inaltime (topuri de crestere) fara a se uita in jur, dar mai ales fara a se uita in jos spre locul de unde a inceput aceasta tenace escaladare.

Desigur ca, in calitate de investitori activi, am trait dur pe pielea noastra unele clipe mai putin favorabile, din cauza prapastiei unde au "reusit" indicii bursieri internationali sa coboare dupa 18 luni de recesiune economica. De aceea, nu puteam previziona usor o revenire asa de ampla si mai ales in forta, cu atat mai mult cu cat autoritatile puterilor lumii spuneau ca inca nu s-a realizat pragul de jos al recesiunii actuale.

In acelasi timp, unii analisti straini ne dau asigurari ca trendul major al burselor straine este unul bear si ca ascensiunea actuala nu este decat un rally mai puternic sustinut de stiri pozitive, unele depasind chiar asteptarile investitorilor, multe dintre ele semnalate de economia din SUA: cresteri la vanzarile de retail si in domeniul real estate, profituri peste asteptari in sectorul financiar obtinute de banca Wells Fargo, ce vor fi publicate pe 22 aprilie, reducerea deficitului comercial prin diminuarea importurilor etc.

Intrebarea care sta pe buzele majoritatii traderilor activi din piata nu este legata de cauza acestui rally sau daca minimele anterioare vor fi testate din nou ori cand se va opri acest rally, ci de durata si forta acestuia. Cum bursa autohtona are ca repere importante evolutia burselor straine va trebui sa ne orientam mai mult spre o asemenea analiza. Am ales indicele american reprezentativ DOW si vom stabili doua perioade istorice de analiza, care pot fi comparabile la nivel comportamental. In acest caz am ales, in primul rand, perioada curenta, incepand cu 1 septembrie 2006; in al doilea rand, perioada istorica cea mai apropiata ca recesiune economica, 1 ianuarie 2001-31 decembrie 2003.

Fiecare perioada este reprezentata pe un grafic zilnic, iar analiza foloseste corelatia dintre trei medii mobile – doua medii mobile simple de 50, respectiv 200 de zile (SMA 50 si SMA 200) si una exponentiala de 20 de zile (EMA 20) – si semnalele unui indicator tehnic foarte cunoscut, MACD.
Din graficul zilnic actual nr. 1 se observa ca indicele a strapuns categoric linia mediei mobile simple de 50 zile – SMA 50, consolidandu-se pe aceasta pozitie, indiciu de continuare a trendului crescator pe TS. In acest caz, cel putin pentru o saptamana vom avea noi cresteri, iar un prim prag de rezistenta poate fi in zona lui 8.400 puncte. Tendinta este sprijinita si de semnalul MACD, care a strapuns firav linia neutra, trecand astfel partial in zona pozitiva. Consolidarea acestui indicator reprezentativ peste linia 0 va indica cresteri sustinute in viitorul apropiat.

Problema-cheie a analizei noastre este faptul ca pe timpul recesiunii 2000-2003, conform graficului nr. 2, indicele a reusit de doua ori sa testeze si apoi sa strapunga linia SMA 200, consolidandu-se cate doua, respectiv trei luni pe aceasta pozitie si indicand faptul ca pe TM indicele DOW va avea, in conditii identice, o tendinta de crestere. In termeni bursieri, piata anticipa astfel o revenire la nivel economic, dand semnal sigur de acumulare din timp, urmarind minimele viitoare.
Similar pentru graficul actual, tendinta este de a se incerca o repetare a miscarii rally-ului din 27 aprilie – 22 iunie 2001 sau din 22 februarie – 30 mai 2002, caz in care trendul DOW actual va incerca strapungerea liniei mediei mobile de 200 zile, semnaland astfel o tendinta pozitiva pentru finele acestui an. In caz contrar, vom mai avea de asteptat.

Cele mai citite

Noua fiță masonică: Sarmale la …roabă!

Așa zișii masoni grupați, în Marea Lojă Națională a României condusă, în scripte, de preotul Cătălin Tohăneanu, dar, în realitate, de plagiatorul Radu...

Noua fiță masonică: Sarmale la …roabă!

Așa zișii masoni grupați, în Marea Lojă Națională a României condusă, în scripte, de preotul Cătălin Tohăneanu, dar, în realitate, de plagiatorul Radu...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă