25.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialOprescu verifică, joi, stadiul lucrărilor la Hanul Gabroveni

Oprescu verifică, joi, stadiul lucrărilor la Hanul Gabroveni

Primarul general Sorin Oprescu va verifica, joi, stadiul lucrărilor de restaurare şi extindere a Hanului Gabroveni.

Alături de primarul Capitalei, la eveniment va participa şi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

În centrul vechi al oraşului se găseau odinioară multe hanuri, dintre care astăzi au rămas doar câteva: Hanul lui Manuc, Hanul cu Tei – din fericire restaurat, salvat şi pe care îl avem întreg – şi Hanul Gabroveni. Alte hanuri mari din zonă, precum Hanul Şerban-Vodă, care s-a aflat pe locul actualului sediu al Băncii Naţionale, sau Hanul Greci, aflat vizavi de el, au dispărut.

Citeşte şi: Poftiţi la cultură în noul han Gabroveni!

Hanul Gabroveni, vechi de peste două secole, se va transforma, începând din martie, într-un centru cultural care va adăposti o sală de spectacole cu 200 de locuri, dar şi mici prăvălii, amintind de negoţul de altădată. O clădire nouă trebuie să aibă totuşi propria ei personalitate, aşa cum clădirile vechi din jurul ei o au, păstrând o armonie în peisajul urban.

Proiectul de restaurare al hanului Gabroveni răspunde nevoii de a asigura spaţii de calitate activităţilor culturale şi de a revitaliza, fie şi în parte, unele funcţii tradiţionale ale acestei zone istorice: micul comerţ, atelierele artizanale sau meşteşugăreşti, socializarea comunitară, petrecerea timpului liber.

Citeşte şi: Hanul care nu există, restaurare de milioane de euro

Târgurile de carte sau de antichităţi de pe străzile înguste ale oraşului vechi se vor muta în noul han. Centrul va oferi posibilitatea artiştilor români să intre în legatură cu artişti din întreaga lume şi va pune la dispoziţie spaţiul pentru o gamă diversificată de proiecte şi experimente artistice. Nu în ultimul rând, în acest centru cultural vor avea sediul două instituţii publice de cultură din capitală, ArCuB şi CIMEC.

Privind pozele cu noul han, îmi imaginez deja cum mă plimb printre prăvăliile artiştilor handmade şi poposesc câteva minute în faţa unui raft cu vederi din Bucureştiul de demult, înainte de a intra să văd o piesă de teatru adaptată după o schiţă de Caragiale. În centrul istoric al capitalei, salutul la modă devine din nou „Bonjour!”.

Citeşte şi: Restaurarea Hanului Gabroveni din Capitală va costa şapte milioane de euro

Cele mai citite

O companie a ajuns să valoreze 2.000 de miliarde de dolari

CEO-ul companiei Nvidia dezvăluie cum a ajuns firma lui să valoreze 2.000 de miliarde de dolari, arată un articol publicat pe site-ul termene.ro. Interviul cu...

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...

Cetățenii UE consideră dezastrele naturale o amenințare mai mare decât un eventual război

Cetățenii din mai multe țări membre UE consideră că dezastrele naturale legate de climă reprezintă o amenințare mai mare decât un eventual război. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă