13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialOpoziţia, avertisment către Ianukovici: Să nu aveţi soarta lui Ceauşescu

Opoziţia, avertisment către Ianukovici: Să nu aveţi soarta lui Ceauşescu

Unul din liderii opoziţiei de la Kiev, boxerul Vitali Kliciko, i-a cerut preşedintelui Viktor Ianukovici să nu folosească poliţia împotriva manifestanţilor, amintindu-i în acelaşi timp şefului statului ucrainean de soarta avută de Nicolae Ceauşescu, relatează Agerpres.

Citeşte şi: UPDATE. Proteste violente la Kiev: Poliţia a folosit tunurile cu apă împotriva manifestanţilor

‘Mă adresez preşedintelui Ianukovici: Găsiţi în d-voastră forţa necesară şi nu riscaţi să aveţi soarta lui Ceauşescu sau a lui Gaddafi’, a afirmat el, citat de AFP, referindu-se la dictatorii român şi libian ucişi de adversarii lor.

Confruntări între manifestanţi şi poliţie au intervenit, duminică seara, în centrul Kievului, după o manifestaţie care a adunat aproape 200.000 de protestatari împotriva noilor legi ce înăspresc sancţiunile împotriva mişcării de contestare, legi adoptate săptămâna trecută de parlamentul ucrainean şi promulgate imediat de preşedintele Ianukovici.

Citeşte şi: Ucraina: Noi legi împotriva protestelor

Forţele de ordine au făcut uz de gaze lacrimogene şi de bastoane, după ce un grup de manifestanţi, încercând să treacă de cordonul poliţiei pentru a se deplasa către parlament, a dat foc uneia din dubele poliţiei şi a început să arunce cu pietre şi fumigene în direcţia poliţiştilor. Ulterior, poliţia a desfăşurat tunurile cu apă, la o temperatură de minus 7 grade Celsius, fără a putea reuşi să-i disperseze pe protestatari.

Potrivit AFP, peste 20 de poliţişti şi cel puţin nouă manifestanţi au fost răniţi în aceste confruntări.

Pe acest fond, Vitali Kliciko a făcut apel la calm şi a cerut preşedintelui Ianukovici ‘să-şi recheme poliţia’.

La rândul său, Arseni Iaţeniuk, unul din liderii partidului Batkivşcina (Patria), al opozantei încarcerate Iulia Timoşenko a declarat că ‘violenţa nu duce la nimic decât la o baie de sânge’.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă