12.8 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialFoto: Operațiunea militară „Atlantic Resolve” se extinde în România

Foto: Operațiunea militară „Atlantic Resolve” se extinde în România

Manevrele militarilor americani din cadrul Operațiunii „Atlantic Resolve” se extind în România și Bulgaria, ca răspuns la acțiunile Rusiei împotriva Ucrainei și a creșterii tensiunii în estul Europei.

„Atlantic Resolve” a fost lansată în aprilie 2014 în cele trei țări baltice și în Polonia. Începând din martie 2015, “seria de exerciții va continua din Estonia până în Bulgaria”, a declarat generalul locotenent Frederick Hodges, comandantul Forțelor Terestre ale SUA în Europa (US Army Europe).

1000 de soldați vor suplimenta trupele americane din România și Bulgaria

Potrivit unor surse americane citate de armytimes.com, extinderea operațiunii Atlantic Resolve în România și Bulgaria înseamnă creșterea numărului de militari americani implicați în aceste manevre de la 900 la 1900 de oameni.

Începând cu luna aprilie 2015, parașutiști americani din Brigada Aeriană 173, staționată la Vicenza (Italia), vor fi lansați în România și Bulgaria. După terminarea antrenamentelor acestora, în România și Bulgaria vor veni circa 1000 de militari din Regimentul 2 Cavalerie, dotați cu mașini blindate Striker, precum și din Brigada 1 americană.

În paralel cu antrenamentele militarilor americani în estul Europei, US Army Europe va realiza și modernizarea tehnicii sale militare din regiune.

Forțele Terestre ale SUA își modernizează armamentul din Europa

De-a lungul anului 2015, SUA au programat trimiterea în Europa de echipament greu, care include 29 de tancuri Abrams și 33 de mașini blindate Bradley, a precizat generalul Hodges. Aceastea reprezintă dotarea completă a unui batalion. Până la sfârșitul lunii ianuarie 2016, SUA vor trimite în diferite locații din Europa circa 220 de tancuri Abrams și Bradley, adică dotarea completă a unei brigăzi.

Toate aceste echipamente vor fi staționate în Germania, Statele Baltice, Polonia, România și Bulgaria.

În cazul României, acțiunea de dislocare a noilor mașini de luptă americane se află deja în curs, au confirmat, pentru România Liberă, reprezentanți ai Ministerului Apărării.

Tehnica de luptă care tranzitează acum teritoriul României aparține US Army Europe. Ea include transportoare blindate, automobile Humvee și autocamioane.

Destinația finală a trenurilor militare este baza de la Mihail Kogălniceanu (județul Constanța), pe care Armata Română a pus-o la dispoziția SUA.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un bărbat a fost accidentat mortal de un tren în Gara Ploiești Vest

Un bărbat a fost accidentat mortal de tren, marţi seară, în Gara Ploieşti Vest, a informat Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova, potrivit agerpres.ro. Conform sursei...

CSAT trebuie să-i aprobe lui Iohannis încă o factură pentru candidatura la NATO

Ilustrație: Marian Avramescu Consiliul Superior de Apărare a Țării (CSAT) va trebui să-i aprobe președintelui Klaus Werner Iohannis decontarea probabil a ultimei facturi sau...

Un bărbat a fost accidentat mortal de un tren în Gara Ploiești Vest

Un bărbat a fost accidentat mortal de tren, marţi seară, în Gara Ploieşti Vest, a informat Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova, potrivit agerpres.ro. Conform sursei...
Ultima oră
Pe aceeași temă