3.9 C
București
sâmbătă, 14 decembrie 2024
AcasăSpecialOperatiunea Hoara

Operatiunea Hoara

» Postul de director general al Agentiei Nationale pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere – structura care gestioneaza sute de milioane de dolari investiti de Banca Mondiala in reabilitarea acestor zone – pare destinat lui Marcel Hoara, actualul director interimar.

 

» Numai asa se pot explica cele 6 (sase) concursuri consecutive, organizate special pentru a-l "definitiva" pe Marcel Hoara din postul de interimar in postul de director general al ANDZM. Toate au esuat.

 

» Pentru a putea participa la concursuri – inclusiv la cel de-al saptelea, care are loc astazi –, Hoara si-a radiat singur o sanctiune administrativa, iar fisa postului a fost falsificata, cu complicitatea unor functionari din Ministerul Economiei si Finantelor.

Marcel Hoara, directorul general interimar la Agentia Nationala pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere, se tot chinuieste, inca din februarie 2006, sa ocupe acest post prin concurs, dar nu reuseste. Mereu i-a lipsit ceva din CV. Nu a indeplinit toate conditiile impuse de legislatie. Potrivit legii, la concurs pot participa doar persoanele care au studii de specialitate economice, tehnice sau sociologice, care au un masterat in aceste domenii si care nu au sanctiuni in cazierul administrativ. Desi Hoara nu indeplinea criteriile, directia Resurse Umane din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor (fost Minister al Economiei si Comertului) a organizat pentru Hoara, pana la concursul de astazi, alte sase concursuri, toate esuate pentru ca nu s-a respectat legea.

Falsificarea documentelor
Primele sase concursuri s-au anulat fie pentru ca Hoara nu avea studii de specialitate, masteratul sau cursuri postuniversitare, fie pentru ca avea in cazier o sanctiune administrativa. Pentru concursul de astazi s-a modificat fisa postului exact pe calapodul curiccular al lui Marcel Hoara, astfel incat contestatiile sa poata fi evitate. Principala modificare o reprezinta faptul ca nu mai sunt necesare studiile de specialitate. Potrivit documentelor noastre, modificarea fisei postului s-a facut printr-un act suspectat a fi falsificat, deoarece in actul respectiv, inregistrat la data de 3 ianuarie 2007, se foloseste titulatura de "Ministerul Economiei si Finantelor", desi denumirea corecta la acea data era "Ministerul Economiei si Comertului". Modificarea denumirii ministerului s-a facut abia dupa patru luni, mai exact la data de 8 mai 2007.

Penalizat pentru "neglijenta"
Potrivit unui raport de control, Hoara si-a ascuns sanctiunea administrativa pentru a-i putea fi prelungita detasarea ca interimar si pentru a putea participa la concursurile organizate special in favoarea sa. "In timpul actiunii de control nu a putut fi pusa la dispozitia echipei de control dovada comunicarii aplicarii acestei sanctiuni catre Agentia Nationala a Functionarilor Publici". Comisia de disciplina a ANDZM l-a sanctionat disciplinar pe Marcel Hoara in luna august 2004 pentru "intarziere sistematica si neglijenta in efectuarea lucrarilor, (…) indeplinirea necorespunzatoare a sarcinilor de serviciu". Era vorba de intarzieri in lansarea si implementarea programelor din proiectul "Regenerare socio-economica a zonelor miniere", finantat de Banca Mondiala.

Hoara a radiat sanctiunea lui… Hoara
Prin sanctiunea disciplinara, lui Marcel Hoara i s-a suspendat dreptul de avansare si de promovare intr-o functie publica inalta. Hoara a atacat in justitie aceasta decizie a comisiei de disciplina, iar instanta de judecata a Curtii Supreme de Justitie a mentinut sanctiunea, prin hotarare definitiva si irevocabila. Ca sa scape de tinichea si sa poata ocupa functia de director general interimar, Marcel Hoara si-a radiat singur sanctiunea. Ca sa creeze impresia ca ar fi vorba de doua persoane distincte, la persoana sanctionata s-a trecut "Hoara Marcel", iar la directorul general care a semnat radierea sanctiunii este trecut "Marcel Hoara". Ca-n bancurile cu prosti.

Hora abuzurilor
Directorul general interimar Hoara este acuzat ca i-a trimis pe toti functionarii publici de mai multe ori la acelasi curs de perfectionare printr-o firma particulara ("CET" SRL – Centrul European de Traning), unde s-a platit pret dublu. Exista varianta Institutului National al Administratiei (INA), unde se platea jumatate din pret. "Hoara s-a ocupat personal de selectarea firmei", sustine intr-o sesizare Cosmin Dafin, presedintele sindicatului de la ANDZM. Firma CET a fost aleasa fara licitatie. De asemenea, Hoara este acuzat ca si-a dat prime de 70.000.000 lei si ca a cheltuit tot fondul de deplasari al agentiei pe "excursii".

» ANDZM – o vaca numai buna de muls

Postul de director general la ANDZM este vanat de multi pentru ca din acest fotoliu se dirijeaza sute de milioane de dolari, fonduri provenite de la Banca Mondiala. Directorul general al agentiei este ordonator secundar de credite. Practic, el stabileste in final care firma primeste banii pentru dezvoltarea unei afaceri in zonele miniere, unde vietuiesc in mizerie peste 150.000 de someri.
De asemenea, directorul general desemneaza firmele care se vor ocupa de reabilitarea infrastructurii unei localitati defavorizate, in cadrul unor licitatii sau negocieri directe, cum deja se obisnuieste. Spre exemplu, pe trei programe simple de relansare economica
a localitatilor cu multi someri
s-au cheltuit deja peste
19.000.000 dolari.

» Recunoastere cu "dar"

Marcel Hoara recunoaste faptul ca, fiind sanctionat, nu putea fi numit interimar la conducerea ANDZM si nici nu putea participa la concursurile organizate pentru ocuparea postului de director. "Eu consider ca sanctionarea mea a fost nelegala, chiar daca judecatorii mi-au stabilit vinovatia", spune directorul interimar.
Potrivit lui Hoara, nu s-a falsificat fisa postului, ci "e o eroare materiala ca in luna ianuarie s-a scris exact denumirea ministerului care a aparut abia dupa patru luni".
Da, "este adevarat ca am fost sanctionat pentru intarzierea programelor Bancii Mondiale, dar a fost reaua-vointa a dusmanilor mei, pentru ca eu sunt foarte bun si vreau sa-mi fac o cariera, iar Banca Mondiala m-a laudat". "Va dau documentele in care sunt laudat de Banca Mondiala, dar trebuie sa faceti o cerere scrisa, care trebuie aprobata…"
Este adevarat ca a desemnat
direct firma particulara pentru cursurile functionarilor publici,
mai spune Hoara, dar "chiar daca pretul este dublu, am preferat firma particulara pentru ca la INA calitatea cursurilor
lasa de dorit".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă