18.4 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecial„Operaţiunea Germania“ a teroriştilor ceceni

„Operaţiunea Germania“ a teroriştilor ceceni

În Germania, există în prezent circa 200 de partizani ai teroriştilor ceceni, printre ei fiind şi extremişti violenţi, ţinuţi sub observaţie constantă. Experţii se aşteaptă ca numărul lor să sporească, având în vedere creşterea spectaculoasă a imigraţiei provenite din Caucaz şi mesajul şefului celulei teroriste cecene „Emiratul Caucaz“, Dokou Umarov, alias „Bin Laden rus“.

Atentatele de la Boston din aprilie, realizate de doi fraţi originari din Cecenia, au adus în prim-plan ameninţarea terorismului nord-caucazian. O înregistrare video din luna iulie a atras atenţia serviciilor germane pentru securitate internă, BfV. Într-o pădure, îmbrăcat în uniformă militară, Dokou Umarov, separatist cecen autoproclamat „Emirul Caucazului“, cerea împiedicarea „prin toate mijloacele permise de Allah“ a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci, din februarie 2014. Responsabil de numeroase atentate (2010 – în metroul moscovit, 2011 – la aeroportul Domodedovo, în total 80 de morţi), inamicul public nr. 1 al Rusiei şi liderul „Emiratului Caucaz“, numit şi „Bin Laden rus“, îngrijorează Germania. Serviciile de contraspionaj au dovezi că mişcarea separatistă încearcă să facă din Germania o bază pentru terorismul islamist cecen, de unde ar fi planificate o serie de atentate asupra oraşului olimpic.

Potrivit Die Welt, care citează concluzii ale serviciilor secrete, două elemente alimentează temerea legată de terorismul cecen. Pe de o parte, Germania ar găzdui 200 de bărbaţi gata să treacă la acţiune; pe de alta, numărul lor este în constantă creştere, mişcarea profitând de fluxul continuu de imigranţi din Caucazul de Nord. De câţiva ani, un nou val de imigranţi ceceni găsesc azil în Germania, motivele invocate fiind violenţele endemice în republica din Caucazul de Nord.

În 2013 au fost înregistrate peste 10.000 de cereri de azil, din care 90% cecene. Printre imigranţi se află islamişti radicali ce folosesc azilul ca acoperire pentru a se infiltra în Germania, iar autorităţile nu doresc să-şi asume riscul de a vedea ţara transformându-se într-un „cuib“ pentru islamismul caucazian, cu atât mai puţin ca rampă de lansare pentru eventuale atacuri teroriste în timpul JO de la Soci.

Filiere clandestine

Ministrul de Interne din Bavaria, Joachim Hermann (CSU), a declarat: „Trebuie să fim vigilenţi faţă de afluxul cererilor de azil provenind din Cecenia, islamiştii radicali fiind capabili să intre doar sub acoperirea azilului în Germania. A ignora această oportunitate ar fi complet naiv“. Există riscuri de atentate în Rusia şi în Germania. În ultimele săptămâni au circulat informaţii despre multiple conversaţii între agenţi ai serviciilor secrete ruse şi germane referitoare la posibile reţele teroriste din Caucaz care s-au stabilit în Germania. În mai, FSB a prevenit autorităţile germane de securitate pentru eventuale atacuri teroriste din partea cecenilor, în conversaţiile interceptate islamiştii vorbind, în Caucaz şi în Siria, într-un limbaj criptic despre o „operaţiune în Germania“. În final, s-a ajuns la identificarea unei persoane ce urma să fie implicată într-un astfel de atac – un tânăr de 18 ani, azilant provenit din Cecenia şi care trăieşte la Berlin-Kreuzberg. Omul a fost plasat în detenţie înaintea vizitei preşedintelui american, Barack Obama, în capitală.

Autorităţile germane au descoperit un nou val de refugiaţi din Caucaz şi o reţea de călăuze care îi aduc ilegal – în fiecare seară, 30-40 de refugiaţi din Caucaz pot fi găsiţi la fontierele germane. Poliţia federală a aflat modul în care contrabandiştii aduc „încărcătura“ în Germania. Pornesc, cu trenul sau autobuzul, din Moscova şi Brest (Belarus) spre Terespol, în Polonia. De acolo, călătoria continuă cu automobile, taxiuri sau autobuze prin Varşovia până în Germania. Între Rusia şi Belarus nu există nici un control, iar caucazienii au în majoritate paşapoarte ruseşti şi deci tranzitul este posibil. În prezent, se observă cum contrabandiştii preferă căile sudice. Aşa că duc refugiaţii prin Ucraina, Republica Moldova, România şi Bulgaria spre Cehia. De acolo, „vizita“ continuă de obicei în Bavaria. Scopul este obţinerea statutului de refugiat în virtutea Convenţiei de la Geneva, iar printre candidaţi nu sunt doar islamişti radicali, ci şi membri ai bandelor mafiote care urmăresc să recruteze noi membri printre refugiaţi.

Cele mai citite

Mesajul de Paște al SRI-ului: “Nu credem până nu…”

Mesajul viral postat pe rețelele sociale de către Serviciul Român de Informații (SRI) în ziua de Paște a adunat rapid aprecieri și distribuiri. „Nu...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

Mesajul de Paște al SRI-ului: “Nu credem până nu…”

Mesajul viral postat pe rețelele sociale de către Serviciul Român de Informații (SRI) în ziua de Paște a adunat rapid aprecieri și distribuiri. „Nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă