18.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialOperaţiunea armatei asupra complexului gazifer din Algeria s-a încheiat - presă

Operaţiunea armatei asupra complexului gazifer din Algeria s-a încheiat – presă

UPDATE: Grupul de islamişti care a atacat complexul gazifer din Sahara algeriană, miercuri, luând ostatici sute de persoane a venit din Libia, a anunţat joi seară ministrul de Interne algerian Dahou Ould Kablia, relatează AFP, potrivit Mediafax.

“Conform tuturor informaţilor pe care le avem, grupul terorist care atacat complexul petrolier de la In Amenas a venit din Libia”, a declarat ministrul pentru Echorouk online, cotidian arabofon algerian. Acesta a declarat anterior că grupul a venit din statele vecine.

—-

Asaltul realizat de forţele speciale ale armatei algeriene pentru a elibera ostaticii luaţi de un grup islamist, miercuri, la un complex gazifer din centru-estul Algeriei s-a încheiat joi seară, conform prefecturii regionale citate de agenţia naţională de presă, transmite AFP, potrivit Mediafax.

 

Niciun bilanţ al acestei operaţiuni nu a fost dat de o sursă oficială.

Sute de muncitori algerieni şi aproximamtiv 40 de străini au fost luaţi ostatici miercuri de către un grup aflat în legătură cu Al-Qaida la complexul In Amenas, în centru-estul Algeriei.

Ministrul Comunicaţiei Mohamed Said a anunţat cu două ore mai devreme (către ora 20:00, ora României) că mai multe persoane au fost ucise în timpul operaţiunii şi numeroşi ostatici au fost elberaţi.

Conform ministrului, acest atac a fost realizat de o “multinaţională teroristă care vizează să implice” Algeria în conflictul din Mali, “destabilizând” statul algerian şi “distrugându-i economia” care se bazează pe exploatarea hidrocarburilor.

Grupul care a revendicat luarea de ostatici a declarat într-un comunicat că este vorba de represalii în urma intervenţiei împotriva islamiştilor armaţi din Mali a armatei franceze. ale cărei avioane au fost autorizate de Algeria să survoleze teritoriul său.

Ministrul a mai declarat că guvernul algerian se află în “contact permanent” cu statele ale căror cetăţeni se află în mâinile răpitorilor, pentru a îi “menţine informaţi” de evoluţia situaţiei.

Mai multe mari puteri ai căror cetăţeni se află în complexul atacat au criticat operaţiunea armatei algeriene sau şi-au exprimat îngrijorarea pentru vieţile ostaticilor.

Cele mai citite

Grupul România Liberă se alătură boicotului împotriva ”Clubului de Presă”

Recent, Grupul România Liberă, care cuprinde atât ziarul România Liberă cât și Academia Cațavencu, a decis să se distanțeze de controversatul ”Club de Presă”...

Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6 miliarde de lei

Ministerul Finanţelor a planificat să se împrumute, luna aceasta, cu aproape 6 miliarde de lei de la băncile comerciale. Suma este mai mică cu...

Revolut Travel Report: Ce recorduri în materie de turism se vor depăși anul acesta?

Revolut, banca digitală cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane în România, a întrebat 15.000 de respondenți...
Ultima oră
Pe aceeași temă