21.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialOpera își deschide porțile cu „La Traviata“

Opera își deschide porțile cu „La Traviata“

Noua stagiune a Operei Naționale București se deschide în acest weekend cu „La Traviata“, o producţie cu totul nouă, într-o clădire complet renovată, cu echipe de creaţie internaţionale şi cu solişti care au cunoscut succesul pe marile scene ale lumii.

Povestea care continuă să fascineze şi astăzi, „La Traviata“ de Giuseppe Verdi, debutează într-o montare şi distribuţie noi, joi, 30 octombrie, de la ora 19.00. Regizorul Paul Curran propune o viziune originală şi provocatoare care transpune acţiunea poveştii din Parisul lui 1700 în cel al anilor ’50 ai secolului trecut. Spectacolul readuce în atenţia publicului povestea impresionantă a unei celebre curtezane, pe nume Marie Duplessis (1824-1847), care a marcat existenţa unor artişti precum compozitorul Franz Liszt şi scriitorul Alexandre Dumas-fiul, cel din urmă dedicându-i romanul “Dama cu camelii“.

Regizorul Paul Curran este de părere că povestea lui Alexandre Dumas-fiul este “una dintre cele mai atractive poveşti despre oameni scrisă vreodată. Este o poveste universală, valabilă pentru fiecare eră, pentru fiecare epocă“.

Cu o distribuţie deosebită, spectacolul va fi dirijat de Alexander Prior, unul dintre cei mai apreciaţi tineri dirijori şi compozitori de astăzi, care a debutat la numai 17 ani. Rolurile principale ale operei „La Traviata“ vor fi interpretate de sopranele Aurelia Florian şi Siphiwe McKenzie (Violetta Valéry), tenorii Ioan Hotea şi Lucian Corchiş (Alfredo Germont) și baritonii Ionuţ Pascu şi Iordache Basalic (Giorgio Germont).

Soprana Aurelia Florian se află, de câţiva ani, într-o continuă ascensiune pe scene importante ale lumii. Numai în cursul acestui an, ea a interpretat rolul Violettei alături de Rolando Villazón și Leo Nucci. Angajamentele semnate pentru următorii ani o plasează pe soprana Aurelia Florian pe mari scene internaționale, din Germania, Italia sau Israel. Următoarea producție la care a fost invitată este „La Rondine“, la Tel Aviv, unde deține rolul principal, al Magdei, alături de Joseph Calleja, în regia lui Rolando Villazón.

Printre rolurile pe care le-a interpretat se numără Lida din „La battaglia di Legnano“ („Bătălia de la Legnano“) de Giuseppe Verdi, în cadrul Festivalului „Verdi“ de la Teatro Regio din Parma, rolul titular al operei „Luisa Miller“ de Giuseppe Verdi, sub bagheta dirijorului Daniel Oren, la Opera din Tel Aviv, unde a interpretat de asemenea, în iunie, rolul Violettei din „La Traviata“ de acelaşi compozitor. Aurelia Florian a absolvit Universitatea Transilvania din Braşov, iar printre distincţiile pe care le-a dobândit până acum se numără şi trofeul din ediţia 2007 a Festivalului Darclée. În prezent, îşi desăvârşeşte arta cântului la Modena, alături de legendara Raina Kabaivanska.

Regizorul Paul Curran şi scenograful Gary McCann au intenţionat ca noua montare „La Traviata“ să se adreseze în special publicului tânăr, accentuând conflictul dintre partizanii conservatorismului şi exponenţii aşa-numitului „libertinism“. În crearea costumelor pentru spectacol, Gary McCann s-a inspirat din arta fotografică a lui Cecil Beaton şi din lucrările unor creatori de modă precum Jacques Fath, Charles James şi Christian Dior.

„Pentru mine a spune povestea este esenţial. Facem spectacole pentru public, nu pentru noi înşine. Susţinând povestea, sperăm ca publicul să fie absorbit de aceasta şi să se implice, să empatizeze cu personajele. A doua preocupare, cum va arăta spectacolul, ţine de estetică“, a declarat scenograful Gary McCann.

La rândul lui, dirijorul Alexander Prior crede că: „Principalele calităţi ale acestei opere nu se adresează unui dirijor, unui compozitor, unui marinar… Ele vorbesc omului, unei persoane. Este o operă profund umană şi revoluţionară pentru timpul său şi, aş spune, încă şocantă în zilele noastre ca atunci, dar de asemenea umanistă la cel mai înalt nivel“.

Mic istoric

Premiera mondială a operei „La Traviata“ a avut loc la Veneţia, la Teatro La Fenice, pe 6 martie 1853. Primii interpreţi au fost soprana F. Salvini Donatelli (Violetta), L. Graziani (Alfredo), F. Varesi (Germont), sub bagheta dirijorului G. Marces. După insuccesul premierei, „La Traviata“ a fost reluată tot la Veneţia, la Teatro San Benedetto, la 6 mai 1854. Debutul de la Veneţia al operei „La Traviata“ de Giuseppe Verdi a fost un fiasco din cauza interpreţilor, dar curând opera a devenit extrem de populară. Au urmat premierele de la Londra (24 mai 1856), New York (3 decembrie 1856).

La Bucureşti, prima reprezentaţie cu opera „La Traviata“ a fost realizată la trei ani după premiera mondială, în 1856. După montările din 1885, 1925 şi 1954, următoarea montare a operei „La Traviata“ la Opera Naţională Bucureşti a avut loc în stagiunea 1997-1998, în regia lui Cristian Mihăilescu.   

Cele mai citite

VIDEO. Tenis sau fotbal? Al Nassr, victorie clară împotriva Al Wehda. Cristiano Ronaldo bifează al 66-lea hat-trick din carieră

Cristiano Ronaldo continuă să impresioneze în campionatul Arabiei Saudite, demonstrând încă o dată de ce este considerat unul dintre cei mai mari fotbaliști din...

Un grup de filipinezi a sărbătorit paștele ortodox cu drob și cu pachețele de primăvară

România devine o a doua casă pentru mulți imigranți, iar aceștia își împletesc tradițiile din țările lor de origine cu cele românești. Spre exemplu,...

Numărul pensionarilor a scăzut în luna aprilie 2024, comparativ cu luna precedentă

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ cu luna precedentă, iar pensia...
Ultima oră
Pe aceeași temă