4.4 C
București
duminică, 20 octombrie 2024
AcasăSpecialOpaitele romanilor, expuse la Muzeul de Istorie din Cluj

Opaitele romanilor, expuse la Muzeul de Istorie din Cluj

Opaite si lampi vechi de cateva mii de ani sunt expuse, timp de o luna, la Muzeul National de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca. Expozitia temporara este preambul al celui de-al doilea congres international destinat sistemelor de iluminat utilizate in Antichitate si Evul Mediu, care va avea loc la Cluj-Napoca si Zalau in perioada 13-18 mai.
Printre cele 300 de exponate se afla lampi deschise de lut ars preistorice, unelte de iluminat din epoca bronzului, opaite romane si orientale aduse pe teritoriul Daciei romane de colonisti si de negustori, lampi de lut sau de bronz, candelabre medievale de inspiratie germana sau manere de torta. Toate acestea au fost descoperite pe teritoriul Romaniei.
Istoricii au mentionat ca obiectele de iluminat erau un semn al bunastarii proprietarului. Cu cat erau mai rafinate, cu atat proprietarii lor erau mai bogati. Si asta, pentru ca spre deosebire de lumanarile de ceara de albine sau de lampile cu seu din perioada dacica sau din preistorie, in perioada romana, un opait costa unul sau doi sesterti, in functie de materialele din care era fabricat si de maiestria cu care era confectionat. Pretul unui opait era echivalentul unui cocos sau al unei gaste.
Opaitele romane erau costisitoare si pentru ca ele functionau cu ulei de masline. Uneori, bumbacul pentru festila era adus tocmai din Siria sau din Cartagina.
Saracii foloseau, la fel ca si plebea dacica, cani de lut. Dupa colonizarea romana, in provincia Dacia s-a dezvoltat o adevarata industrie a opaitelor. Unele dintre ele erau exportate in teritoriile locuite de dacii liberi sau de alte populatii de la frontierele Imperiului Roman. Unele ateliere locale aveau chiar marci distincte.
Opaitele erau decorate cu motive vegetale, geometrice, figuri de animale sau chiar figuri de zei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă