Gloantele de cauciuc care au provocat moartea a doi demonstranti pe 10 februarie, la Pristina, au fost trase de fortele de jandarmerie romane, care actionau sub mandatul Natiunilor Unite, sustine procurorul ONU care s-a ocupat de caz, Robert Dean. "Se poate afirma, pe baze substantiale, ca membrii contingentului romanesc sunt responsabili pentru ranile – doua fatale si doua grave – provocate unui numar de trei manifestanti, dintre care doi au decedat", a declarat Dean, intr-o conferinta de presa.
Potrivit procurorului, "impuscaturile in cauza par sa fi fost neautorizate si nejustificate", iar mortile celor doi etnici albanezi, Mon Balaj si Arben Xhelledini, "nu au fost necesare si puteau fi evitate". Victimele nu erau o amenintare majora in momentul in care au fost impuscate, considera procurorul. In raport se precizeaza ca focurile de arma "au fost trase de unul sau doi dintre jandarmii romani". In plus, documentul arata ca se poate considera ca omorurile au survenit accidental, dar nu se poate exclude posibilitatea ca impuscaturile au fost de natura criminala.
Raportul enumera posibile acuzatii, de genul omuciderii, omor prin imprudenta, tentativa de omor si vatamare corporala grava. Ancheta nu a identificat insa cine a tras focurile de arma fatale, astfel incat urmarirea penala nu poate fi demarata deocamdata.
"In consecinta, misiunea Natiunilor Unite (UNMIK), ONU si Guvernul Romaniei ar trebui sa examineze posibilitatea de a angaja o procedura potrivita de compensare a familiilor victimelor, atat cele decedate, cat si cele grav ranite", a declarat Robert Dean.
Moartea celor doi albanezi a socat provincia Kosovo si a alimentat temerile Occidentului privitoare la extinderea conflictelor, daca membrii Consiliului de Securitate al ONU nu decid in curand un plan pentru independenta sa de Serbia.
Incidentul s-a produs cand 3.000 de etnici albanezi au iesit in strada la Pristina pentru a-si manifesta dezaprobarea fata de planul emisarului ONU in provincie, care recomanda o independenta supravegheata, si nu deplina, a provinciei Kosovo. Manifestantii au provocat dezordini, rasturnand baricadele amplasate de fortele de ordine. Acestea au ripostat cu gloante de cauciuc si gaze lacrimogene. Una dintre victime a fost impuscata in spatele urechii drepte in timp ce fugea prin holul unui hotel incercand sa paraseasca scena protestelor. Ministrul de Interne din Kosovo si comandantul britanic al fortei de politie a ONU din Kosovo au demisionat in urma acestor incidente.
» ROMANIA COOPEREAZA IN ANCHETA
Romania s-a declarat dispusa sa coopereze in ancheta, mentioneaza agentiile internationale de presa. Totusi, luna trecuta, Romania a rechemat intregul contingent de 75 de persoane, desi autoritatile ONU din Kosovo formulasera o cerere ca 11 dintre ei sa ramana pentru a fi anchetati.
Nu exista probe
Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA) apreciaza, intr-un comunicat, ca in raportul ONU privind incidentele din Kosovo nu exista "suspiciuni rezonabile de raspundere penala individuala" in cazul militarilor romani, concluziile fiind prezentate in absenta oricaror elemente de proba si a martorilor. MIRA "a luat nota de concluzia principala a raportului (Comisiei de investigatie – n.r.) care constata inexistenta oricaror suspiciuni rezonabile de raspundere penala individuala a vreunui membru roman al contingentului UNMIK, concluzie care, in conformitate cu principiul prezumtiei de nevinovatie, se bazeaza pe absenta oricaror elemente de proba, inclusiv martori, in sens contrar". "In ceea ce priveste finalizarea completa a cercetarilor in acest caz, ne exprimam disponibilitatea de a oferi sprijin autoritatilor care cerceteaza cazul, in conformitate cu principiile dreptului international public si pe baza respectarii cu strictete a drepturilor cetatenilor romani si a exigentelor principiilor de drept.