3.6 C
Bucharest
Monday, 4 December 2023
HomeSpecial"ONU este ineficienta, suprapolitizata si corupta"

“ONU este ineficienta, suprapolitizata si corupta”

Ieri, in fata Consiliului de Securitate si a secretarului general, fostul presedinte al Federal Reserve, Paul Volcker, a prezentat concluziile anchetei pe care a condus-o privind modul in care a fost administrat programul “Petrol contra hrana”.
Programul, in valoare de 67 miliarde de dolari, permitea Irakului lui Saddam sa vanda petrol in schimbul produselor de stricta necesitate. Problema a fost ca Saddam era liber sa-si aleaga firmele cu care facea afaceri sub supravegherea ONU. Drept pentru care in momentul invaziei Saddam obtinuse profituri de 11 miliarde din mita si 1,8 din contrabanda.
Raportul nu il invinovateste direct pe Kofi Annan de neregularitati, dar il acuza ca s-a uitat in alta parte cel putin in ceea ce il priveste pe fiul sau Kojo si afacerile sale cu petrol. Kojo Annan a fost angajat de o companie elvetiana care a fost implicata in program. In contul lui Kojo au intrat 750.000 de dolari, banii fiind platiti de mai multe companii angrenate in programul ONU.
De altfel, fiul secretarului general al Natiunilor Unite s-a dovedit a fi un gainar. Raportul Volcker mentioneaza un episod in care Kojo s-a folosit de numele tatalui sau pentru a importa in regim preferential in Ghana (fara taxe) un automobil Mercedes.
Taticu' nu s-a gandit insa ca ar putea fi vorba de conflict de interese sau de trafic de influenta. Raportul este, de altfel, necrutator cu birocratia de la ONU. In opinia anchetatorilor, concluzia inevitabila ce reiese din lucrarile comisiei este ca “ONU este ineficienta, suprapolitizata, corupta si are nevoie disperata sa fie reparata”. Raportul de 870 de pagini descrie pe larg o organizatie in care functiile se impart pe criterii politice si in care domneste o cultura a coruptiei generalizate.
Acum Kofi Annan filozofeaza la BBC cum ca Irakul ar fi devenit un centru pentru activitati teroriste mai mare decat Afganistanul talibanilor. In loc sa planga de dorul lui Saddam, Kofi Annan ar trebui sa dea dovada macar o data de onoare si sa demisioneze pentru ca a patronat una din cele mai mari fraude din istoria ONU.

Cele mai citite

România vrea să utilizeze dar și să fabrice tehnologii verzi, anunță președintele Iohannis

"România este interesată să dezvolte, să utilizeze, dar și să fabrice tehnologii verzi", a declarat președintele Klaus Iohannis în cadrul evenimentului „Sustainable Innovation Forum...

Bucură-te de multe tipuri de legume în sera ta de iarnă!

O seră la tine acasă poate fi un vis devenit realitate. Fie că intenționezi să-ți crești fructele și legumele direct în seră sau pur...

Festivalul de film fantastic Dracula TiMes, parte a Dracula Film Festival, s-a încheiat

Dacre Stoker, stră-stră-nepotul lui Bram Stoker, autorul cărții Dracula (1897), a participat la Dracula TiMes cu prezentarea „Stoker on Stoker, Misterele din culisele scrierii...
Ultima oră
Pe aceeași temă