12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialOmenirea este de șase ori mai aproape de Apocalipsă

Omenirea este de șase ori mai aproape de Apocalipsă

În epoca încălzirii globale și a suprapopulării pământului, lumea se află la fel de aproape de distrugere ca în vremurile în care era amenințată de posibilitatea izbucnirii unui război nuclear între cele două mari puteri: Uniunea Sovietică și SUA.

Numărătoarea inversă până la apariția unei catastrofe care ar avea un efect la scară globală manifestată prin distrugerea unei părți importante s-a oprit cu trei minute înainte de miezul noții. Minutarul simbolicului „ceas al Apocalipsei” (Doomsday Clock) a rămas setat, la fel ca și anul trecut, cu trei minute înainte de miezul nopții. Ceasul Apocalipsei este un ceas simbolic, administrat de grupul Bulletin of the Atomic Scientists de la Universitatea Chicago, care arată câte minute despart omenirea de o catastrofă de proporții globale, care ar duce la anihilarea ei, moment simbolizat prin miezul nopții.

Ceasul a fost setat prima dată în anul 1947 și de atunci a fost resetat de 19 ori, în funcție de evenimentele care au avut loc pe mapamond și de probabilitatea declanșării unui război nuclear.  Ceasul a rămas setat la ora 11:57, ca și anul trecut, oră care a mai fost setată în 1948, după ce URSS a testat primele arme nucleare, precum și în 1984 pe când se înregistrau tensiuni importante în cursa înarmărilor dintre cele două superputeri ale Războiului ­Rece, SUA și URSS.

Așteptări neîmplinite

Era de așteptat ca ceasul să fie dat înapoi cu cel puțin un minut dat fiind că pericolul reprezentat de încălzirea globală s-a diminuat după semnarea unui Acord la Paris, în cadrul Confe­rin­ței Internaționale privind Schimbările Climatice de către reprezentanții celor 196 de state care au participat la conferința privind mediul. Faptul că orologiul care arată pericolul de autodistrugere a omenirii a rămas neschimbat arată neîncrederea cercetătorilor în voința liderilor politici mondiali de a pune în aplicare câteva măsuri urgente printre care: limitarea încălzirii globale la cel mult 2 grade Celsius față de media temperaturilor din epoca preindustrială, verificarea tuturor angajamentelor asumate de statele semnatare la fiecare 5 ani și ajutor financiar pentru țările în curs de dezvoltare din sud, din partea celor dezvoltate. Momentul în care omenirea a fost cel mai aproape de colaps l-a constituit anul 1953 când acest ceas simbolic arăta că omenirea este la doar 2 minute de o catastrofă, pe fondul testelor nucleare desfășurate deopotrivă de SUA și URSS.

Prăbușirea URSS a dat ceasul înapoi

De-a lungul celor 60 de ani de existență, minutarul a oscilat aflându-se între 2 minute și 17 minute (anul 1991 sinonim cu destrămarea Uniunii Sovietice) de miezul nopții care simbolizează autodistrugerea. În anul 1947, ceasul arăta că omenirea se afla la 7 minute de Apocalipsă, iar în 1949 – când Uniunea Sovietică a testat prima bombă nucleară – a ajuns la numai 3 minute de miezul nopții. În 1963, când cele mari puteri mondiale au semnat un tratat care limita testele nucleare în atmosferă ceasul a fost mutat la 12 minute de Apocalipsă. A ajuns din nou la 7 minute în timpul războiului din Vietnam.

După o perioadă de acalmie, în 1981 pe fondul invaziei sovietice în Afganistan, Apocalipsa a fost la numai 4 minute. În 1984, pe fondul intensificării Războiului Rece ceasul a ajuns la 3 minute de sfârșit, iar cădea zidului Berlinului din 1990 l-a dat înapoi la 10 minute. După anul 2000, ceasul s-a aflat la o distan­ță de 5-7 minute de catastrofa globală, stabilizându-se în ultimii doi ani la 3 minute.

„În pofida succesului înregistrat la Paris, unde s-a semnat un acord pentru limitarea modificărilor climatice, arsenalele nucleare existente și programele de modernizare ale acestora derulate de diferite guverne măresc riscul de război nuclear”, conform comunicatului dat publicității de Grupul Bulletin of the Atomic Scientists.  Acest avertisment trebuie luat în serios de liderii interna­ționali, conform lui Beatrice Fihn, director executiv al organizației International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN — Campania Internațio­nală pentru Abolirea Armelor Nucleare). „Riscul reprezentat de armele nucleare crește. Dacă o armă nucleară este detonată, efectele vor fi devastatoare iar comunitatea internațională nu va putea face față urmărilor. Status quo-ul nu mai este o opțiune”, a susținut ea.  

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă