21.1 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăSpecialOlimpiada "mascatilor"

Olimpiada „mascatilor”

Poligonul Jandarmeriei Brasov este, incepand de ieri, locul de desfasurare a primei olimpiade a echipelor tactice de interventie. Luptatori din noua structuri de elita ale Ministerului Administratiei si Internelor, Serviciului Roman de Informatie, Serviciului de Paza si Protectie si Ministerului Apararii Nationale isi masoara fortele pentru a dovedi care sunt mai buni.
Zeci de „mascati” au luat, ieri, cu asalt baza de antrenament a jandarmilor brasoveni. Echipele trupelor de interventie, formate din cate sase membri, si-au aratat maiestria in poligon. „Scara maimutei”, „marea traversare”, „paienjenisul”, „provocarea vikinga”, „turnul lui Babel” sau „podul minat” au fost doar cateva din probele pe care au trebuit sa le infrunte luptatorii in contratimp. Intrati printre primii „in lupta”, luptatorii SPIR, elita Politiei Capitalei, au aratat de ce sunt atat de temuti de lumea interlopa. „A fost greu, dar am scos un timp foarte bun”, a declarat inspectorul principal Dragos Chirita, adjunctul sefului SPIR. Doar echipa SIAS, din IGPR, a reusit sa-i devanseze cu trei minute la proba de obstacole. Solicitati la maxim cu ocazia Sommet-ului Francofoniei, unde s-au ocupat cu protectia demnitarilor straini, luptatorii SPIR nu s-au pregatit in mod deosebit pentru aceasta olimpiada.
Rand pe rand, au intrat in competitie toate echipele fortelor speciale. Supravegheati de instructori ai Grupului Special de Protectie si Interventie „ACVILA”, din MAI, organizatorul olimpiadei, „mascatii” au luat cu asalt obstacolele. In poligon munitia de razboi a fost inlocuita cu cartusele cu vopsea. Armele folosite au fost cele din dotarea fortelor speciale, adica pistoalele Glock, de calibru 9 mm. Cei mai multi dintre ofiteri au nimerit tintele cu precizie. Competitia va continua pana vineri cu alte probe spectaculoase. Zilele urmatoare luptatorii se vor intrece in salvarea unui politist ranit, rezolvarea unei situatii tactice intr-o cladire si tragerea speciala.
Potrivit directorului Grupului „Acvila”, Mihai Valeriu, aceasta competitie este o premiera in Romania. „Scopul olimpiadei este sa ne cunoastem mai bine si de a exersa modul de interventie in diverse situatii”, a spus directorul. Organizatorii spera ca aceasta competitie sa devina, in timp, una de traditie in Romania. Pentru a vedea cat de buni sunt „mascatii” nostri, la urmatoarea olimpiada vor fi invitate si echipe straine. Potrivit lui Mihai Valeriu, acest gen de competitii se organizeaza in toate tarile Uniunii Europene de peste 15 ani.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă