12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialOil Terminal: raliu surprinzător la bursă

Oil Terminal: raliu surprinzător la bursă

Acţiunile societăţii constănţene cresc de trei zile cu cifre impresionante. Compania şi-a majorat valoarea cu aproape 50%.

Pe 3 iunie 2011, o acţiune Oil Terminal se tranzacţiona, pe Bursa de Valori Bucureşti, cu un preţ mediu de 0,2415 lei. Ieri, înainte de închiderea BVB, o acţiune valora 0,3685 lei. În ultimele trei zile, acestea au înregistrat aprecierile maxime permise de bursă: 15% pe zi. Nici volumele nu sunt de neglijat.

Pe 8 iunie s-au tranzacţionat circa 2,7 milioane de acţiuni, în valoare de 860.000 de lei. Ieri, până la ora 14.00, se cumpăraseră şi vânduseră aproape 13 milioane de acţiuni, în valoare 4,7 milioane lei. Comparativ cu săptămâna precedentă, când s-au tranzacţionat mai puţin de 70.000 de acţiuni, creşterea este cu adevărat impresionantă.

Background negativ

Explicaţia raliului Oil Terminal pe BVB nu este simplă. Societatea nu trece printr-o perioadă roz, dimpotrivă. „Miercuri au fost disponibilizaţi primii 27 de salariaţi, prin desfiinţarea posturilor”, spune directorul general al companiei, Silviu Wagner. Disponibilizările vin ca urmare a unui trimestru I nefavorabil, din punct de vedere financiar. „Nivelul mediu al producţiei fizice realizate în perioada ianuarie-martie 2011, de aproximativ 394.000 de tone, este cel mai scăzut nivel înregistrat de Oil Terminal Constanţa între anii 2007-2010. Pentru încadrarea în indicatorii prevăzuţi în bugetul de venituri şi cheltuieli s-au luat măsuri de reducere a cheltuielilor în corelaţie cu veniturile realizate, astfel încât veniturile totale au scăzut cu 9%, iar cheltuielile totale s-au diminuat cu 11%, înregistrându-se în trimestrul I 2011 un profit brut în valoare de 1.535.000″, se arată în raportul financiar pe T1. Conducerea companiei a propus reducerea săptămânii de muncă la 4 zile, pentru o perioadă determinată. Sindicatul nu a fost de acord şi s-a ajuns la disponibilizări. În total, aproape 80 de persoane, confirmă Silviu Wagner.

Oil Terminal are ca acţionar majoritar Ministerul Economiei şi Comerţului (59,62224 % din acţiuni). Fondul Proprietatea deţine 10%, iar restul de 30,37% sunt în posesia a divesre persoane juridice şi fizice.

Şi totuşi, cine şi de ce cumpără?

Creşterea nu poate fi explicată concret nici de directorul Oil Terminal. „Cred că sunt nişte speculaţii ale unor fonduri de investiţii”, spune directorul companiei. Dacă este aşa, înseamnă că speculatorii se bazează pe o creştere viitoare susţinută a Oil Terminal sau vor un pachet care să le permită un cuvânt de spus în CA. Societatea este una de interes strategic, fiind cel mai mare operator portuar pe mare specializat în vehicularea ţiţeiului şi a produselor petrochimice lichide. Majoritatea importurilor şi exporturilor de produse petroliere se realizează prin depozitele sale. Evoluţia Oil Terminal ar putea copia modelul Oltchim, care a crescut de peste şase ori la bursă de la începutul anului, după ce doi acţionari au intrat la cumpărare pentru a-şi creşte cota de acţiuni.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă