19.1 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialOccidentul denunță ”jocul periculos” al Rusiei cu gazele naturale

Occidentul denunță ”jocul periculos” al Rusiei cu gazele naturale

Occidentul critică Moscova că se folosește de furnizarea energiei pe post de ”armă politică sau instrument de agresiune”  și avertizează că Ucraina ar putea fi destabilizată, relatează AFP, conform Mediafax.

"Nici o ţară nu ar trebui să utilizeze energia pentru a se opune aspiraţiilor popoarelor (…). Nu putem permite ca ea să fie folosită ca armă politică sau instrument de agresiune", a declarat secretarul american John Kerry într-un "Consiliu al energiei UE-SUA", la care a participat şefa diplomaţiei europene Catherine Ashton.

Ruşii joacă un "joc periculos" cu gazele naturale, deoarece "arma se va întoarce împotriva lor" şi vor "suporta consecinţele", a declarat pentru AFP o sursă apropiată de reuniune, subliniind importanţa veniturilor obţinute de către Moscova din vânzarea gazelor naturale şi petrolului.

Întâlnirea lui Kerry cu Ashton, la care au asistat comisarul european pentru Energie Gunther Oettinger şi adjunctul secretarului american pentru Energie Daniel Poneman, au fost consacrate mijloacelor de a ajuta imediat Ucraina şi acţiunilor care este necesar să fie întreprinse cu scopul întreruperii dependenţei europenilor de Rusia.

Dificultăţile actuale "subliniază necesitatea asigurării securităţii energetice nu doar a Ucrainei, ci şi a Europei", a insistat Kerry.

"Nu există riscul întreruperii, imediat, a aprovizionării via Ucraina, însă problema riscă să devină mai acută în câteva luni", potrivit unei surse europene implicate în discuţii.

Ucraina consumă aproximativ 50 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an. Ea produce 20 de miliarde şi cumpără restul de 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale de la Rusia. De asemenea, reţeaua sa de gazoducte asigură tranzitul a 65 dintre cele 133 de miliarde de metri cubi de gaze naturale achiziţionate de state UE, potrivit unor date ale Comisiei Europene (CE) aferente anului 2013.

"Problema este că, în prezent, ucrainenii nu mai sunt în măsură să cumpere şi recurg la stocuri, cu riscul de a provoca explozia instalaţiilor lor, care sunt foarte îmbătrânite", îşi exprimă îngrijorarea europenii.

Cele mai citite

Ioana Ancuţa Popoviciu, judecătoarea din dosarul 2 Mai, se mută la altă instanță. Procesul lui Vlad Pascu se reia de la zero

Consiliul Superior al Magistraturii a admis transferul judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu, care judecă dosarul accidentului de la 2 Mai, de la Judecătoria Mangalia la...

Accident la Pietriș în care au fost implicați șase copii

Marți seara, un grav accident rutier a avut loc în localitatea Petriș, din județul Bistrița-Năsăud, în care au fost implicate opt persoane, conform primelor...

Securicii au pus frișcă sintetică pe blatul electoral

Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare e plină de ciudățenii. Pe lângă faptul că nu ni se spune nimic despre viziunea României privind...
Ultima oră
Pe aceeași temă