15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăOccidentul avansează în est, Rusia își arată „colții”

Occidentul avansează în est, Rusia își arată „colții”

„Evoluţiile sunt nebuneşti. În fiecare zi se schimbă ceva”, a spus Lukaşenko la Palatul naţional al congreselor de lângă Sankt Petersburg.

Mass-media de stat din ambele ţări s-au arătat surprinse că întâlnirea celor doi preşedinţi, a patra din acest an, nu a fost anunţată în avans, semn că situația economică a Belarusului este din ce în ce mai dificilă, dar acest lucru este recunoscut cu greu de către regimul dictatorial al lui Lukașenko.

Rusia ţine în viaţă Belarusul – în mare parte izolat din cauza reprimării cetăţenilor săi – din punct de vedere financiar printr-un pachet de împrumuturi.

Vladimir Putin a afirmat că schimburile comerciale între Belarus și Rusia sunt înfloritoare, în pofida sancțiunilor, și că Minskul își achită datoriile față de Moscova.

”Per total, Belarus rămâne un partener important și de încredere pentru noi în sfera economică”, a adăugat Putin.

Potrivit Kremlinului, cei doi lideri mai plănuiesc să-şi coordoneze răspunsul la „tentativele Occidentului de a inflama situaţia în Belarus”.

Mulţumită Rusiei, Belarus rezistă „loviturilor economice” ale Occidentului, a spus Lukaşenko, care a descris sancţiunile drept „terorism împotriva poporului belarus”.

Din acest motiv, autorităţile de la Minsk iau acum măsuri împotriva ONG-urilor şi presei finanţate de Occident, a adăugat el, spunându-i lui Putin că situaţia actuală „nu este un dezastru” pentru Belarus.

De asemenea, Lukașenko a amenințat săptămâna trecută occidentul că nu îi va mai opri pe refugiații care vin din țări precum Afganistan, Siria și Irak și care se îndreaptă spre Europa – „Nu vom opri pe nimeni!” – a exclamat Lukaşenko.

Rusia „mârăie” după rezultatul alegerilor din Republica Moldova

Rusia nu rămâne indiferentă nici după rezultatul zdrobitor pe care l-a avut Partidul Acțiune și Solidaritate-PAS, pro-european și reformist, la recentele alegeri anticipate încheiate în Republica Moldova.

Astfel, Moscova a lansat deja câteva avertismente la adresa Chișinăului după această victorie. Oficialii ruși vorbesc despre „ingerințe externe” în alegerile din Moldova și amenință că s-ar putea folosi de Transnistria dacă noul guvern se va poziționa contra Moscovei, semn că rezultatul obținut de Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, forța politică de orientare pro-rusă, situată pe locul al doilea la alegerile parlamentare, care a obținut 32 de mandate, este cu mult sub așteptările Kremlinului.

Moscova încurajează mereu mișcările de opoziție acolo unde nu mai poate controla în totalitate situația, ținând în șah regiuni sau state pentru a le opri parcursul care nu este favorabil intereselor rusești.

Așa se face că această reacție trebuie înțeleasă prin prisma forței reduse pe care viitoarea, foarte probabilă, alianță între Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și Partidul Șor, care va avea 6 mandate, formațiuni politice pro-ruse, o va putea opune PAS.

„Rusia respectă rezultatele alegerilor parlamentare anticipate de duminică din Republica Moldova şi este pregătită să coopereze cu noul parlament şi cu noul guvern de la Chişinău”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, într-un comunicat publicat pe site-ul oficial al diplomaţiei ruse luni seara, potrivit Agerpres.

„Ne confirmăm disponibilitatea pentru dezvoltarea unei colaborări în diferite domenii cu noul parlament și cu noul guvern al Republicii Moldova”, a afirmat reprezentanta MAE rus, adăugând că Moscova speră că acordurile și înțelegerile de până acum între cele două țări vor fi consecvent implementate, iar Republica Moldova „va continua să participe în mod activ la procesele de integrare în spatiul CSI”.

Șeful Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri CSI, Integrare Eurasiatică și Relații cu Compatrioții, Leonid Kalașnikov, a declarat că Rusia va „întări factorul transnistrean” dacă noul guvern de la Chișinău va alege o linie anti-rusă:

„Politica rusă față de Moldova va depinde de guvernul care a fost ales: dacă acest guvern respinge Rusia, atunci, desigur, vom acționa în consecință, în special, atunci ne vom consolida factorul transnistrean”.

Mai pe scurt, Kremlinul e destul de afectat că nu mai are pârghiile necesare și eficiente, ca altădată, în legislativul de la Chișinău pentru a încurca planurile și parcursul european al Republicii Moldova. Moscova nu mai „poate băga ușor bățul prin gard” la vest de Nistru., lucru pe care-l făcea foarte ușor, cu alte ocazii, atunci când nu avea capacitatea de a lua frâiele.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

GALERIE FOTO. Iubita lui Kevin Trapp a făcut duș în aer liber

Modelul brazilian Izabel Goulart, una dintre cele mai cunoscute iubite de fotbalist din lume, și-a înebunit milioanele de urmăritori de pe Instagram după ce...

Trafic blocat pe DN 6, în Bragadiru. Un motociclist a accidentat mortal un pieton

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, joi seara, pe DN 6, în localitatea Bragadiru din judeţul Ilfov, un motociclist a accidentat mortal un...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...
Ultima oră
Pe aceeași temă