33.4 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialObama ”stă cu cizma pe gâtul pensionarilor britanici”

Obama ”stă cu cizma pe gâtul pensionarilor britanici”

Investitorii din City-ul londonez sunt de părere că preşedintele american Barack Obama pune în pericol pensiile a milioane de britanici, ”stă cu cizma pe gâtul pensionarilor britanici”, prin criticile sale ”excesive” la adresa BP, după catastrofa petrolieră din Golful Mexic, scrie ziarul britanic The Telegraph monitorizat de Agerpres.

 

Înainte de accidentul din Golful Mexic, BP era cea mai mare companie britanică, cu o valoare la bursă de 122 de miliarde lire sterline. De atunci însă, din valoarea sa s-au evaporat 49 de miliarde de lire, preţul acţiunilor BP scăzând miercuri cu alte 17,35 de puncte, la un total de 391,55 puncte, ceea ce reprezintă o prăbuşire cu 40 la sută comparativ cu preţul acţiunilor BP acum două luni.

Experţii estimează costurile de curăţare în urma scurgerii de petrol la între 10 şi 20 de miliarde de lire, însă cele mai mari costuri pentru companie sunt cauzate de vânzarea acţiunilor sale de către investitori, de teamă că BP va fi în continuare amendat de guvernul american. Plăţile de dividende ale companiei, care se ridică la peste 7 miliarde de lire pe an, reprezintă o liră din cele şase plătite ca dividende către fondurile de pensii britanice. BP este atât de îngrijorat de puterea lui Obama de a afecta valoarea acţiunilor încât a cerut premierului David Cameron să facă un apel la Casa Albă în favoarea sa.

Cameron se va întâlni cu Obama în acest weekend.

Conform lui Mark Dampier, de la compania de servicii financiare Hargreaves Lansdown, Obama ”stă cu cizma pe gâtul pensionarilor britanici”. În opinia sa, nu are rost să tot dea în BP. Este vorba de o situaţie groaznică, însă faptul de a-l avea în ceafă pe preşedintele american nu va ajuta la o clarificare rapidă, spune el. Există anumite iritări legat şi de intervenţia SUA în politica de dividende a companiei, doi senatori sugerând de exemplu săptămâna aceasta ca BP să-i fie interzisă plata de dividende către acţionari până nu se va cunoaşte preţul total al operaţiunilor de curăţare. Un manager se întreba însă indignat: ”Cine este Obama să dicteze dacă să fie plătite sau nu dividende către fondurile britanice de pensii?”.

Jason Kenney, analist pe probleme de gaz şi petrol la ING, atrăgea atenţia asupra diferenţei uriaşe de reacţie a Marii Britanii vizavi de compania americană Occidental, după dezastrul platformei petroliere Piper Alpha, în care şi-au pierdut viaţa 167 de oameni. Spre deosebire de reacţia britanică, cea americană merge către isterie, spunea acesta, făcând referire la acoperirea mediatică intensă a scurgerii de petrol.

Tom Watson, fost ministru laburist al muncii, intenţiona să pună pe masa Comunelor o moţiune în favoarea BP, atrăgând atenţia deputaţilor asupra importanţei companiei pentru pensionarii britanici. El declara că este sigur că există companii petroliere americane care doresc căderea BP, însă cei care vor pierde vor fi pensionarii britanici în caz că se va întâmpla acest lucru.

Cele mai citite

Doi cetățeni ucraineni au fost recuperați de Salvamont și Poliția de Frontieră în Munții Maramureșului

Cei doi cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului au fost găsiţi de echipa mixtă formată din salvamontişti şi poliţişti...

Doi cetățeni ucraineni au fost recuperați de Salvamont și Poliția de Frontieră în Munții Maramureșului

Cei doi cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului au fost găsiţi de echipa mixtă formată din salvamontişti şi poliţişti...

Cod galben de inundații pe râuri din 12 județe, până mâine la prânz

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare Cod galben de inundaţii, valabilă până joi la prânz pe râuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă