1.8 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialObama spune că e hotărât să coopereze în următorii doi ani cu...

Obama spune că e hotărât să coopereze în următorii doi ani cu adversarii săi republicani

Barack Obama, președintele SUA, s-a declarat miercuri hotărât să coopereze în următorii doi ani cu adversarii săi republicani, care au preluat controlul în ambele Camere ale Congresului, în urma unor alegeri de la jumătate de mandat, anunță Mediafax.

"Aştept cu nerăbdare să lucrez cu noul Congres în următorii doi ani într-un mod constructiv", a declarat el, într-o conferinţă de presă la Casa Albă, după ce a recunoscut că republicanii uu petrecut "o seară bună" marţi.

"Mesajul principal al acestor alegeri este că trebuie să acţionăm", a afirmat Obama, apreciind că "afilierea la anumite partide nu joacă un rol important".

Preşedintele american a anunţat că va cere Congresului în mod oficial să dezbată o autorizaţie de recurgere la forţă împotriva grupului Stat Islamic.

"Lumea trebuie să ştie că SUA sunt unite în acest efort, iar bărbaţii şi femeile din armata noastră merită sprijinul nostru clar şi unit", a declarat Obama, care a admis că "este prea devreme" pentru a cunoaşte dacă Statele Unite câştigă lupta contra jihadiştilor.

Recunoscând că priorităţile sale nu ar avea probabil şanse să fie adoptate în Congres, el a subliniat că cele două părţi ar trebui să găsescă un numitor comun în domeniul infrastructurii şi al exporturilor americane.

"Lucrul cel mai important pe care pot să îl fac este să concretizez problemele şi să ajut Congresul să acţioneze", a adăugat Obama.

În acest context, preşedintele american a îndemnat din nou Congresul să adopte o reformă vizând sistemul imigraţiei, pe modelul legii adoptate de Senat anul trecut, dar pe care republicanii din Camera Reprezentanţilor au blocat-o.

Obama a reiterat că este hotărât să acţioneze prin decrete în acest domeniu, până la sfârşitul anului.

"Vom lua toate măsurile legale posibile care vor contribui la o funcţionare mai bună a sistemului nostru de imigraţie. Nu mă voi mulţumi să aştept", a subliniat preşedintele american.

De asemenea, el a comentat negocierile între marile puteri şi Teheran asupra dosarului nuclear iranian, afirmând că preferă "să nu existe niciun acord, decât să avem un acord" nefavorabil.

Cele mai citite

Armenia se plânge că forțele azere au deschis focul asupra unei poziții armene

Ministerul Apărării din Armenia a declarat într-un comunicat că forţele azere au deschis focul luni asupra unei poziţii armene din Bardzruni, în apropiere de...

ONU apel ca Israel să evite să agraveze situația umanitară deja catastrofală din Gaza

Secretarul general al Națiunilor Unite(ONU), Antonio Guterres, a făcut apel la Israel să evite noi acțiuni care ar agrava situația umanitară deja catastrofală din...

Nu va fi niciun vot pe tema intrării în Schengen, la actualul Consiliu JAI

Consiliul JAI care se desfășoară în perioada 4 - 5 decembrie 2023 nu are pe ordinea de zi nicio discuție privind o nouă extindere...
Ultima oră
Pe aceeași temă