17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialObama si Medvedev au intors foaia

Obama si Medvedev au intors foaia

Primul summit americano-rus dupa sapte ani, care a avut loc ieri la Kremlin, s-a finalizat cu un acord prealabil pentru limitarea arsenalelor nucleare si cu un acord privind tranzitul de militare americane spre Afganistan.

Presedintele rus, Dmitri Medvedev, l-a intampinat pe omologul sau american, Barack Obama, exprimandu-si speranta ca se va reusi "inchiderea unor pagini dificile din istoria relatiilor ruso-americane si deschiderea unora noi", la care Obama a raspuns ca, daca se va lucra "din greu in urmatoarele zile", se vor putea obtine "progrese extraordinare". Din greu s-a lucrat si pentru pregatirea acestei vizite, echipele de negociatori americani si rusi asigurandu-se ca acordul prealabil privind limitarea arsenalelor nucleare pana la 1.500 ogive – anuntat ca fiind obiectivul-cheie al vizitei la Moscova a presedintelui SUA – este gata de semnare. Rusii au oferit si un "bonus", acordul pentru tranzitul pe teritoriul lor al materialului militar american destinat Afganistanului.

Dupa parerea multora, "proba de foc" pentru Obama abia urmeaza: intalnirea de o ora, programata astazi, cu premierul Vladimir Putin, "coautor" al degradarii relatiilor ruso-americane pana la tensiuni comparabile cu cele din timpul Razboiului Rece. Inaintea plecarii spre Moscova, Obama i s-a adresat indirect lui Putin, apreciind ca este momentul ca acesta "sa inteleaga ca abordarile de tip Razboi Rece sunt depasite" si ca premierul rus sta "cu un picior pe vechea cale" de a trata problemele si "cu un picior pe noua cale". Putin a ripostat, spunand ca nu ar putea sa stea "atat de ciudat, cu picioarele departate", si ca sta echilibrat, "pe ambele picioare, privind mereu spre viitor". Gazdele, care controleaza aproape in totalitate televiziunile, au mentinut suspansul si cu privire la difuzarea discursului de astazi al lui Obama la Noua scoala Economica din Moscova, cel de-al treilea discurs important al presedintelui american de politica externa adresat publicului rusesc.

 

Intr-un interviu publicat in "Novaya Gazeta", Obama a declarat inca o data ca scutul antiracheta nu este obiect de negocieri, precizand insa ca o decizie va fi luata in functie de eficienta proiectului si ca se doreste cooptarea Rusiei. El a calificat, de asemenea, drept "bizara" formularea dupa atatia ani de noi acuzatii impotriva omului de afaceri Mihail Hodorkovski.
In efortul de a da o "fata umana" relatiilor americano-ruse, Obama este insotit nu doar de sotie, ci si de cele doua fiice. Iar corespondentii au relatat ca, in timp ce convoiul oficial se indrepta de la aeroport spre oras, soarele  a aparut pe cerul mohorat al capitalei ruse. Poate la discursul de azi apare curcubeul!

Cele mai citite

Prețurile locuințelor noi din China înregistrează cea mai mare scădere din ultimii nouă ani

Prețurile locuințelor noi din China au înregistrat în august cel mai accentuat declin din ultimii peste nouă ani, potrivit datelor oficiale, întrucât măsurile de...

O sumă de peste de 20.000 de lei a fost furată dintr-o mașină implicată într-un accident mortal

O sumă de peste de 20.000 de lei a fost furată dintr-o mașină implicată în teribilul accident rutier din localitatea Bumbești Pițic, din județul...

George Pușcaș a dat cărțile pe față în urma scandalului de națională! „Vreau să clarific totul!”

În ultimele zile, au circulat speculații despre o posibilă plecare a lui George Pușcaș din cadrul echipei naționale a României. Atacantul a ieșit în...
Ultima oră
Pe aceeași temă