12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialObama salută un "nou Mexic" şi promite o relaţie între egali

Obama salută un “nou Mexic” şi promite o relaţie între egali

Preşedintele SUA, Barack Obama, a salutat vineri emergenţa unui “nou Mexic”, i-a îndemnat pe compatrioţii săi să depăşească “stereotipuri” cu privie la această ţară şi le-a promis mexicanilor o relaţie între “parteneri egali”, într-un discurs susţinut în faţa unor tineri la Mexico, relatează Mediafax.

“Anumiţi mexicani ar putea crede că Statele Unite nu respectă Mexicul, că încercăm să ne amestecăm în treburile interne mexicane sau că încercăm să ne izolăm”, a recunoscut preşedintele american, dând asigurări că vizitează Mexicul “deoarece a venit timpul să lăsăm deoparte vechile concepţii”.

“În pofida legăturilor şi valorilor puternice pe care le împărtăşim, atitudinile în cele două ţări sunt deseori ostaticele unor vechi stereotipuri. Anumiţi americani văd doar Mexicul descris în titluri mari de senzaţie, al violenţei sau al traversării frontierei”, a notat preşedintele, în acest discurs susţinut la Muzeul de Antropologie din Mexico.

“În ambele ţări, asemenea distorsiuni pot da naştere unor mituri şi unei neînţelegeri ce fac mai dificilă o avansare împreună”, a subliniat Obama, care şi-a punctat discursul cu expresii în spaniolă, salutate cu entuziasm de mulţimea reunită în curtea interioară a muzeului.

“Suntem doi parteneri egali, două ţări suverane care este necesar să coopereze pentru interesul comun şi în respect reciproc”, a adăugat el.

“Este evident că un nou Mexic este pe cale să se nască”, a subliniat Obama.

“Eu văd un Mexic care este pe cale să îşi aprofundeze democraţia”, a continuat preşedintele, în cadrul unei vizite de 24 de ore, a patra de la instalarea sa la Casa Albă, în ţara vecină din sud, în cadrul căreia s-a întâlnit, joi, cu omologul său, Enrique Peña Nieto, a cărui “îndrăzneală” reformatoare a salutat-o.

“Văd un Mexic care creează o nouă prosperitate făcând comerţ cu lumea, devenind un loc important în sectorul manufacturier”, a mai declarat Obama, care a insistat joi asupra dezvoltării promiţătoare a relaţiilor comerciale între Mexic şi Statele Unite, care întreţin de aproximativ 20 ani relaţii în baza unui acord de liber-schimb.

El a legat joi dezvoltarea economică de imigraţie, un subiect asupra căruia a revenit vineri. “Nu există motive să mergi în străinătate în căutarea unei vieţi mai bune. Există oportunităţi (de reuşită) aici”, a declarat preşedintele american, afirmând că citează un mexican.

În contextul în care Congresul american analizează o reformă privind imigraţia, un subiect important în Statele Unite, unde trăiesc ilegal peste 11 milioane de persoane – majoritatea mexicani -, Obama consideră că sistemu actual “nu reflectă valorile noastre”.

“Acţionez împreună cu Congresul în vederea adoptării unei reforme (în domeniul) imigraţiei (…) care va oferi unor milioane de (imigranţi) fără documente” posibilitatea de a obţine într-un anumit termen “cetăţenia” americană, a spus el, declarându-se “optimist” în privinţa acestor dezbateri.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă