16 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialObama autorizează modernizarea arsenalului nuclear al SUA. Reacţia Rusiei

Obama autorizează modernizarea arsenalului nuclear al SUA. Reacţia Rusiei

Administraţia naţională pentru siguranţa nucleară (NNSA) din SUA a dispus intrarea în faza de producţie a programului pentru fabricarea focosului nuclear B61-12. Prima unitate de producţie a versiunii modernizate a focosului atomic va fi operaţională în anul fiscal 2020.

"Intrarea în noua etapă a programului destinat focosului B61-12 reprezintă un progres major pentru NNSA şi pentru talentaţii oameni de ştiinţă şi ingineri implicaţi în această misiune vitală pentru siguranţa naţională a Statelor Unite", a declarat directorul instituţiei, generalul Frank Klotz, potrivit Mediafax.

"În prezent, focosul B61 conţine cele mai vechi elemente ale arsenalului atomic american. Acest program va permite prelungirea cu 20 de ani a actualului sistem", precizează directorul NNSA.

Anunţul marchează o etapă majoră în planul Administraţiei Barack Obama de a moderniza arsenalul atomic al Statelor Unite. Conform specialiştilor, planul de modernizare ar putea necesita 350-450 de miliarde de dolari în următorul deceniu.

Conform datelor existente, Statele Unite au în prezent un arsenal de 4.500 de bombe nucleare.

Preşedinţia Rusiei a refuzat, marţi, să comenteze informaţiile privind decizia Statelor Unite de a moderniza arsenalul nuclear, dar un membru important al Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, a explicat că va exista o reacţie simetrică a Moscovei.

"Această problemă ţine de competenţa Ministerului Apărării. Specialiştii trebuie să îşi prezinte evaluările", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de site-ul agenţiei Tass. "Orice încălcare a echilibrului nuclear va alimenta o cursă a înarmării. În mod clar, Rusia va reacţiona în mod adecvat. Dar, după cum preşedintele Vladimir Putin a spus în mod repetat, Rusia nu va fi atrasă într-o cursă a înarmării de amploare, de genul celei care a contribuit semnificativ la destrămarea URSS", a declarat, la rândul său, Dmitri Gorovţov, vicepreşedintele Comisiei pentru Siguranţa Naţională din Duma de Stat.

"Rusia are noi tehnologii care pot fi utilizate pentru contracararea armamentului nuclear american modernizat", a atras atenţia Gorovţov, citat de RIA Novosti.

 

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...

Directorul general Dorin Tudora a mărit salariile doar angajaților PNL

În ultima ședință a Consiliului de Administrație de la Conpet SA Ploiești, de la sfârșitul lunii aprilie 2024, directorul general Dorin Tudora, impus...
Ultima oră
Pe aceeași temă