20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialOamenii pot tasta cu puterea mintii

Oamenii pot tasta cu puterea mintii

Concentrandu-se asupra unor litere, oamenii care au implantate electrozi in creier le pot tasta numai cu ajutorul gandurilor. Neurologii sunt convinsi ca odata cu aceste rezultate s-a mai facut un pas important spre aparatele controlate mental ce vor putea sa ne ajute sa comunicam doar cu ajutorul mintii. Cercetatorii au folosit in ultima vreme scanari cerebrale pentru a vedea numere si chiar pentru a extrage secvente video din mintea oamenilor.

Potrivit Live Science, citat de Realitatea.net, neurologii au monitorizat de aceasta data doi pacienti cu epilepsie pentru cu ajutorul unor electrozi plasati la nivelul creierului pentru a inregistra activitatea electrica generata de stimularea celulelor nervoase. Jerry Shih, seful echipei de cercetare americane, a considerat ca acesti electrozi vor fi mai eficienti daca sunt plasati direct pe creier in loc sa fie instalati pe scalp, cum se intampla in cazul electroencefalograme.

In acest fel, echipa condusa de Shih a fost capabila sa intuiasca literele indicate mental de cei doi pacienti cu o acuratete de aproape 100%. "Scopul nostru este sa gasim o cale pentru a folosi eficient si constant undele cerebrale ale unui pacient pentru a duce la sfarsit anumite sarcini", spune Shih. Peste 2 milioane de americani ar putea beneficia de astfel de aparate asistate de o interfata creier-computer.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă