16.5 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialVIDEO. Oamenii încă mai cred că Prințesa Diana a fost ucisă. La...

VIDEO. Oamenii încă mai cred că Prințesa Diana a fost ucisă. La 20 de ani de la tragicul accident din pasajul Pont de l’Alma din Paris, rămân întrebări fără răspunsuri

La 31 august 1997, Prințesa de Wales a decedat în urma unui accident de mașină, petrecut în pasajul Pont de l’Alma din Paris. Iubitul ei, Dodi Al-Fayed, și șoferul Mercedesului au decedat. Doar bodyguardul, Trevor Rees-Jones, a supraviețuit, dar fără memoria accidentului, neputând să confirme sau să infirme numeroasele ipoteze privind producerea accidentului.

Fiii Dianei, mărturii emoționante

Cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la decesul „Prințesei Inimilor”, au fost organizate numeroase evenimente. Ducele şi Ducesa de Cambridge, alături de Prinţul Harry au vizitat miercuri The Sunken Garden de la Kensington Palace, care anul acesta a fost transformată în Grădina Albă, dedicată mamei lor. Anul acesta, pentru prima dată, William și Harry au vorbit cu toată sinceritatea despre golul imens lăsat de dispariția prematură a mamei lor, în documentarul „Diana, mama noastră. Viața ei și moștenirea!”. Marea durere a băieților de-a lungul timpului a rămas legată de ultima lor convorbire cu Lady Di, prea repezită și scurtă, pentru care amândoi se simt vinovați. La vremea aceea, Prinţul William avea 15 ani, iar Prinţul Harry avea 12 ani. A fost o conversaţie telefonică tipică între doi băieţi care se pregăteau să iasă la joacă şi mama lor, aflată în vacanţă în Franţa. „Harry şi cu mine eram teribil de grăbiţi să ne luăm la revedere, gen <ne auzim mai târziu>. Dacă aş fi ştiut ce urma să se întâmple, nu aş fi tratat lucrurile aşa superifcial”, a spus William în noul documentar. „Acea conversaţie telefonică mi-a rămas profund în minte.” La rândul său, Harry a declarat că va regreta până în ultima zi a vieţii sale cea din urmă conversaţie cu mama sa. „Privind în urmă, e incredibil de greu. Va trebui să trăiesc cu asta pentru tot restul vieţii mele”, a spus Harry. „Fără să ştiu că aceea urma să fie ultima oară când aveam să vorbesc cu mama mea. Cât de diferită ar fi fost acea conversaţie dacă aş fi avut cea mai mică bănuială că urma să îşi piardă viaţa în acea noapte.”



 „Mi-a luat 20 de ani ca să pot să trec, cât de cât, peste această tragedie”, a mărturisit William. „În fiecare zi mă gândesc ce fericit aș fi dacă ea ar fi lângă mine și familia mea acum. Și ea ar fi fost fericită. Poate că este, uneori o simt foarte prezentă”, a spus William. „Stabilitatea de acasă este atât de importantă pentru mine. Vreau să ofer copiilor mei un mediu fericit, stabil şi sigur, şi asta este totul pentru mine şi pentru Kate”, a precizat Ducele de Cambridge. „Vreau ca George să crească într-un mediu real, plin de viaţă, nu vreau să crească în spatele uşilor palatului, trebuie să fie în afara lui. Voi lupta pentru ca ei să aibă o viaţă normală”, a continuat el. Aceeași dorință a avut-o și Prințesa Diana și așa a vrut să-și crească băieții, nu încorsetați în reguli îmbătrânite, ci liberi și fericiți. „Acum am ajuns la cea mai bună stare pe care aș putea s-o am vreodată, dar mi-a luat 20 de ani să ajung aici”. Fratele său, Harry, mezinul, a recunoscut că viața sa a fost cuprinsă de haos după moartea mamei lor.

Ipoteza majordomului

Imediat după moartea în accidentul de mașină, au apărut tot felul de mărturii despre „premonițiile” Dianei. Cea care a stârnit cele mai mari controverse a fost cea a majordomului, Paul Burrell, care a prezentat un bilet semnat de Prințesa Diana în care scrisese, cu doar zece luni înainte să moară, că Charles „plănuia un accident de mașină, tăierea frânelor şi o rană serioasă la cap”. Acest lucru i-ar fi permis să se însoare cu iubirea vieții lui, Camilla, cea care îi otrăvise fiecare zi din viața de cuplu. Este cunoscut faptul că fusese amanta lui înainte de a trebui să se însoare cu Diana, și au fost publicate interceptări ale convorbirilor telefonice cu tentă sexuală între Charles și Camilla, în timp ce Diana suferea în tăcere. Burrell a ţinut biletul secret până în 2003, atunci când i-a dezvăluit existenţa în cartea sa „A Royal Duty”, în care susţine că Prinţesa i-a dat hârtia ca un fel de poliţă de asigurare. Acesta a scris că însăşi Diana l-a rugat să-l păstreze „pentru orice eventualitate” şi l-a şi datat, special. Numele Prinţului Charles a fost iniţial cenzurat în cartea lui Burrell, dar acuzaţiile au ieşit la iveală în 2007.

Fiatul Uno a dispărut fără urmă

În urma a numeroase acuzații că se mușamalizează o crimă în cazul Prințesei Diana, o investigație suplimentară, numită „Operațiunea Paget”, a fost condusă de poliția metropolitană în 2004. În urma cercetării dosarului de 832 de pagini, conținând mărturiile a 1.500 de oameni și documente medicale, analize, expertize, verdictul Curții Regale de Justiție a fost că „nu a existat nicio conspirație pentru a fi ucis vreun ocupant al mașinii”.

Investigația a dus la concluzia că accidentul a fost cauzat de șoferul Henri Paul, care conducea cu viteză excesivă, având alcool în sânge de două ori peste limita impusă în Marea Britanie. În afară de bodyguard, ceilalți nu purtau centuri de siguranță, un factor de risc în plus. Flașurile de la aparatele de fotografiat ale ziariștilor ce urmăreau mașina Mercedes nu au cauzat accidentul. Prințesa Diana nu era însărcinată și nici nu se logodise cu Dodi Al-Fayed. Singura enigmă din ancheta suplimentară a fost Fiatul Uno alb. S-a reținut faptul că „a existat contact între Mercedesul în care se afla Prințesa Diana și Fiat”. Însă „este puțin probabil ca această mașină să mai fie descoperită vreodată”.

Cele mai citite

Accident la trecere la nivel cu calea ferară dintre Avrig-Făgăraș

București, 11 mai 2024 Astăzi, 11 mai 2024, în jurul orei 08:00, la o trecere la nivel cu calea ferată dintre Avrig-Făgăraș, șoferul unui autovehicul...

Marcel Ciolacu critică conducerea liberală a Primăriei Constanţa: “Lipsesc cu desăvârșire”

Marcel Ciolacu, în calitate de președinte al PSD și premier, a criticat conducerea liberală a Primăriei Constanța, afirmând că performanța administrativă, investițiile și accesarea...

Sebastian Burduja, atac la adresa lui Nicușor Dan. “Modul în care arată centrul Capitalei, rezultatul incompetenţei”

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei, a subliniat sâmbătă că în centrul orașului există străzi cu o stare de degradare vizibilă și case...
Ultima oră
Pe aceeași temă