11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialO vioară modernă poate „bate” un Stradivarius vechi și scump

O vioară modernă poate „bate” un Stradivarius vechi și scump

Violoniștii profesioniști de nivel internațional nu pot deosebi o vioară Stradivarius de una modernă, demonstrează un experiment pus la cale de experți în acustica viorilor de la Universitatea Pierre și Marie Curie din Paris, relatează The Telegraph.

Zece este numărul instrumentiștilor de top care au participat la studiu. Ei au fost legați la ochi și rugați să cânte la mai multe viori. Majoritatea muzicienilor a preferat un instrument nou altuia clasic. Claudia Fritz, unul dintre savanți, spune că experimentul arată cât de inutilă este încercarea de a descoperi secretele viorilor Stradivarius, având în vedere că viorile moderne sună cel puțin la fel de bine, fiind și mult mai accesibile.

Viorile alese pentru cercetare s-au împărțit în șase moderne și șase clasice – dintre care cinci viori Stradivarius. Cei zece muzicieni au încercat, pe rând, cele 12 instrumente. Prima observație surprinzătoare a fost că, în peste jumătate dintre încercări, muzicienii nu au reușit sa își dea seama dacă au în mană un instrument nou sau unul vechi. Apoi, întrebați fiind care le este vioara favorită, șase au ales un instrument nou. Printre violoniștii care au participat la experiment s-au găsit: Ilya Kaler, Susanne Hou, Olivier Charlier, Pierre Fouchenneret, Giora Schmidt.

Joseph Curtin, alt autor al cercetării, citat de The Guardian, spune că nu au fost dezvăluite numele viorilor moderne folosite în experiment pentru a evita conflictele de interese și pentru a nu exista suspiciuni că studiul face parte dintr-o campanie de marketing.

Claudia Fritz și Joseph Curtin nu sunt la primul experiment de acest fel. În urmă cu câțiva ani, ei au rugat 21 de instrumentiști, de diverse niveluri de pregătire, să testeze viori clasice și moderne. Și atunci mai mulți violoniști au ales instrumentele muzicale noi în detrimentul celor vechi, dar, pentru a răspunde criticilor, cei doi savanți au ales sa repete experimentul în condiții mai favorabile și cu ajutorul muzicienilor de primă mană.

Dacă profesioniștii nu au putut recunoaște un instrument nou de unul vechi, atunci aveți toate scuzele să încercați testul de pe pagina The Telegraph pentru a vedea dacă ghiciți cum sună o vioară în funcție de vechimea ei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă