14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialO victorie pentru Obama şi democraţi

O victorie pentru Obama şi democraţi

Acordul încheiat în Congres pentru încheierea paraliziei parţiale a statului federal şi pentru majorarea plafonului datoriei permite evitarea unei catastrofe financiare, dar lasă economia americană slăbită în faţa noilor ameninţări, prelungind incertitudinea şi eschivarea problemelor dificile. Acordul permite reluarea lucrului pentru 450.000 de angajaţi federali şi redemararea plăţii pentru 1,3 milioane salariaţi care au rămas să lucreze pe perioada „shutdown”.

Senatul a votat primul, cu o majoritate zdrobitoare de 81 la 18, apoi Camera Reprezentanţilor, unde majoritari sunt republicanii, a votat cu 285 la 144. Textele aprobate au fost elaborate în această săptămână de liderii celor două tabere din Senat şi Cameră, care s-au dovedit incapabili să ajungă la un compromis la finele săptămânii trecute. Ei au acordat Trezoreriei posibilitatea de a se împrumuta până la 7 februarie şi prevăd posibilitatea creării unei comisii însărcinată cu studierea mijloacelor de reducere a deficitului bugetar pentru următorul deceniu.

Practic, legea asigurării medicale, zisă Obamacare, cea care a fost mărul discordiei şi ţinta criticilor republicanilor, este aproape intactă. În ansamblu, acordul de miercuri seara marchează o victorie clară pentru Barack Obama şi tabăra democrată, dar acest triumf ar putea fi de scurtă durată în măsura în care o nouă criză este de aşteptat să izbucnească la începutul anului viitor.

La Washington, atmosfera era ieri de uşurare după cele 16 zile de „shutdown” care au adus la lumină disfuncţionări grave în maşinăria parlamentară şi au afectat imaginea SUA pe scena internaţională. Preşedintele Obama a trebuit să-şi anuleze mai multe deplasări în Asia, lăsând loc Beijingului să-şi desfăşoare diplomaţia. Obama, care a semnat acordul la sosirea la Casa Albă, a declarat că trebuie ca ţara „să piardă obişnuinţa de a se guverna prin crize”. Congresul a cunoscut o criză asemănătoare în 2011, tot pe tema majorării plafonului datoriei. Atunci, parlamentarii au evitat „shutdown” la milimetru. De această dată, în Congres presiunea a fost enormă, pentru că Finanţele nu mai puteau împrumuta decât până în 17 octombrie şi nu mai puteau asigura funcţionarea statului decât recurgând la rezervele sale, în jur de 30 miliarde dolari.

Republicanii, care s-au lăsat luaţi ostatici de aripa cea mai conservatoare, Tea Party, au dorit să se folosească de bugetul 2014 şi de plafonul datoriei publice ca levier pentru obţinerea anulării sau modificării parţiale a Obamacare. Democraţii au făcut bloc în jurul acestei legi a primului mandat al lui Obama şi nu au cedat. Eşecul republicanilor a subliniat diviziunile din această tabără între moderaţi, care şi-au văzut partidul plonjând în sondaje, şi ultra-conservatori, care refuză să admită că au pierdut bătălia cu legea Obamacare. Senatorul republican Lindsay Graham, alesul Carolinei de Sud şi apropiat al liderului Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, a recunoscut că tabăra sa a mers „prea departe”. De marţi, a devenit clar că Boehner nu mai controlează grupul conservator – două propuneri de lege elaborate de Cameră au eşuat înainte de a fi supuse votului, neavând susţinerea unui număr suficient de conservatori.

Republicanii nu cedează

Tabăra republicană admite că a pierdut o bătălie, dar nu şi războiul. John Boehner, preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, după ce a declarat că acceptă acordul în Senat privind redeschiderea serviciilor federale şi plafonul datoriei, fără modificări substanţiale la legea Obamacare, a avertizat democraţii că bătălia va continua.

Media americană relevă înfrângerea taberei conservatoare şi confirmă victoria lui Barack Obama în bătălia „shutdown”, când s-a confruntat cu Camera Reprezentanţilor. Pentru New York Times „capitularea republicanilor este o tristă înfrângere a conservatorilor”, iar Financial Times recunoaşte o „înfrângere cu gust amar pentru Tea Party”. Fox News, care reprezintă arma mediatică a durilor din Tea Party, aminteşte că dosarul „este închis pentru moment”, până în februarie când totul poate reîncepe. Boston Globe scrie că „ridicarea presiunii va fi de scurtă durată” şi americanii şi lumea vor trebui să se obişnuiască cu „dezbaterile insuportabile de la Washington privind bugetul naţiunii, plafonul fiscal şi deficitul, să se obişnuiască cu ameninţarea unei calamităţi economice”. Paul Edelstein, director pentru economie financiară la IHS Global Insight, a declarat că „astăzi, economia americană a evitat un glonte”. Republicanii şi democraţii rămân pe poziţii foarte îndepărtate asupra politicii fiscale şi a fost amplasat decorul pentru o altă încercare de forţe, în ianuarie. Pentru moment, spun analiştii, cel mai mare eşec al acordului este că păstrează o nouă necesitate a guvernului de finanţare a agenţiilor şi ridicarea plafonului datoriei în primele cinci săptămâni ale anului viitor.

Cele mai citite

Firma care a produs fregatele României revine la București într-un moment critic pentru Forțele Navale Române

Firma BAE Systems din Marea Britanie, cea care a produs fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria, își anunță prezența la salonul BSDA 2024 de...

VIDEO. Vladimir Putin, prezent la slujba de Înviere, oficiată de Patriarhul Kirill

Credincioșii, inclusiv președintele Vladimir Putin, au umplut Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova pentru slujba de Paște în timpul nopții, condusă de Patriarhul Kirill, șeful...

Mesajul de Paște al SRI-ului: “Nu credem până nu…”

Mesajul viral postat pe rețelele sociale de către Serviciul Român de Informații (SRI) în ziua de Paște a adunat rapid aprecieri și distribuiri. „Nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă