17.8 C
București
miercuri, 29 mai 2024
AcasăSpecialO treime din asistenții medicali, în stare de stres maxim și risc...

O treime din asistenții medicali, în stare de stres maxim și risc de „burn-out“

În premieră națională, la Galați a fost organizată o conferință la care au fost evaluate problemele cu care se confruntă în activitatea zilnică asistenții medicali din sistemul public și privat de sănătate, după ce anul trecut a fost organizată la Cluj o conferință de evaluare a situației medicilor.

La conferinţa naţională „Calitatea vieţii profesionale a asistentelor medicale; probleme şi soluţii. O strategie pentru apărarea intereselor asistentelor medicale”, organizată de Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România, Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Socială „Solidaritatea” şi Sindicatul Solidaritatea Sanitară din Galați, au participat peste 200 de asistenţi medicali.

În cadrul conferinţei au fost prezentate 20 de teme, de la stresul profesional, impactul infecţiilor nosocomiale asupra activităţii asistenţilor medicali şi tendinţa de migrare la muncă în străinătate a acestora până la salarizarea asistenţilor medicali, finanţarea programelor de pregătire profesională a acestora sau necesitatea modificării actualului sistem de malpraxis cu sistemul despăgubirii pacienţilor.

Dezbaterile au avut la bază rezultatele unui studiu socio-profesional realizat de Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Socială „Solidaritatea”, unica instituție din țară care derulează de 10 ani astfel de studii în rândul personalului medical.

Stres maxim și risc de „burn-out”

Potrivit studiului prezentat de Anca Ciora, asistent medical la Spitalul Municipal din Cluj, o treime din asistenții medicali din România lucrează în stres maxim: „30% din asistenţii intervievaţi în cadrul studiului au dat răspunsuri care îi poziţionează în starea de maxim stres, cea care îi duce în zona de burn-out. Este vorba despre o stare de ­epuizare fizică şi mentală, care poate duce până la suicid, pentru că persoana respectivă se simte neînţeleasă, simte că nu este apreciată. Studiul a mai arătat că, surprinzător, cei mai mulţi asistenţi cu nivel maxim de stres sunt de la chirurgie şi nu de la UPU, asta din cauza lipsei de personal de la chirurgie”. 

60% din asistente vor să plece din țară

Un alt studiu prezentat în cadrul conferinței de Costel Gheorghe, reprezentant al Federaţiei Sanitas şi DSP Călăraşi, a pus problema lipsei de personal provocată de migraţia asistenţilor în țări din vestul Europei: „Din cele 369 asistente medicale intervievate, 37% nu sunt mulţumite de calitatea vieţii profesionale, iar mai mult de 60% vor să emigreze. Motivele sunt lipsa satisfacţiei profesionale, deoarece se confruntă cu lipsa de medicamente și echipamente medicale, şi apoi nivelul slab de salarizare. Pentru a stopa acest fenomen ar trebui să existe o schimbare a legii de salarizare şi condiţii mai bune de muncă”.

Cele mai citite

Victoria Rusiei va declanșa cel mai mare exod de refugiați din Europa de la Al Doilea Război Mondial

O victorie a Rusiei în Ucraina va declanșa cel mai mare exod de refugiați din Europa de la Al Doilea Război Mondial. Aceasta este una...

Shell Team Aviation, înșelăciunea continuă, reacții în lanț!

Investigația jurnalistică demarată de Ziarul Puterea,  intitulată ”Scandal în industria aviatică: Shell Team Aviation acuzată de înșelăciune și evaziune fiscală”(https://www.puterea.ro/scandal-in-industria-aviatica-shell-team-aviation-acuzata-de-inselaciune-si-evaziune-fiscala/), publicată la data...

Când se prăbușește șandramaua useristă nășită de rețea?

Cuvintele “stație”, “rețea”, “releu” fac parte din limbajul codat al sistemului de intelligence, decapitat - din păcate, doar temporar - zilele acestea, prin inculparea...
Ultima oră
Pe aceeași temă