19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialO româncă a donat 26 de milioane de lire sterline Universităţii Oxford....

O româncă a donat 26 de milioane de lire sterline Universităţii Oxford. Află povestea ei!

Românca Mica Ertegun, văduva mogului din lumea muzicală Ahmet Ertegun, a vorbit, pentru cotidianul britanic The Telegraph, despre cea mai mare donaţie oferită vreodată Universităţii Oxford – 26 de milioane lire sterline. “Vă puteţi imagina? Ahmet era turc. Eu sunt româncă. Cred ca pe măsură ce amestecăm naţionalităţile, cu atât obţinem rezultate mai bune”, spune Mica Ertegun, citată de Realitatea.net.

“Trebuie să menţionăm cuvântul “bani”?”, spune românca la începutul interviului în care a explicat de ce a donat 26 de milioane de lire sterline uneia dintre cele mai prestigioase universităţi din lume. Mica Ertegun este un cunoscut designer de interior din New York, văduva faimosului mogul din lumea muzicală Ahmet Ertegun, fondatorul Atlantic Records, care a murit în 2006 la vârsta de 83 de ani.

Tatăl lui Ertegun, scrie The Daily Telegraph, George, fost medic şi ministru în România, a fost băgat în închisoare de comunişti, în 1947. La insistenţele lui, pentru a reuşi să iasă din ţară, Mica s-a măritat cu aristocratul Ştefan Grecianu. Avea pe atunci doar 16 ani, în vreme ce soţul ei avea 31.

“Ruşii ne-au dat două trenuri. Regele Mihai era în unul; mătuşile sale erau în alt tren. Noi eram în al doilea tren. Momentul în care am traversat graniţa, în Albania, a fost cel mai fericit al vieţii mele”, spune Ertegun.

Românca a ajuns în Elveţia fără niciun ban şi a plecat spre Paris, unde a lucrat ca model pentru Dior. Apoi, a plecat în Canada, unde a cumpărat o fermă pe malul lacului Ontario, cu banii împrumutaţi de un prieten. “Când am ajuns acolo, aveam vaci şi găleţi pentru lapte. Doar că nu ştiam cum să le mulgem. Era ridicol. Şi în România aveam vaci, doar că erau oameni care le mulgeau”, spune Mica Ertegun.

În 1960, românca a ajuns la New York unde a încercat să facă lobby pentru eliberarea tatălui ei, care murea de cancer în închisoare. Nu a reuşit, iar tatăl ei a murit.

Mica l-a cunoscut însă cu acea ocazie pe Ahmet Ertegun, soţul ambasadorului Turciei la Washington, cel care avea să îi devină soţ.

Ahmet Ertegun a curtat-o asiduu pe Mica, scrie Telegraph. Doar un exemplu: a angajat o orchestră care s-a ascuns în baia apartamentului ei din hotelul Ritz Carlton din Montreal, pentru a-i cânta o impovizaţie a melodiei Puttin’ On the Ritz.

Cei doi s-au căsătorit în 1961. “Mi-a fost greu să divorţez de soţul meu, pentru că îl plăceam foarte mult”, spune Mica despre Ştefan Grecianu. “Dar totul a fost civilizat. Iar eu eram îndrăgostită”, adaugă ea.

Mariajul lor a fost “fabulos”. O spune chiar Mica Ertegun. În vreme ce Mica şi-a construit propria companie de design, Ahmet a ridicat imperiul Atlantic Records, care a devenit una dintre cele mai puternice companii din industrie, lansând carierele trupelor Rolling Stones sau Led Zeppelin.

De ce a donat 26 de milioane de lire

Prin programul “Bursele pentru absolvenţi Mica şi Ahmet Ertegun” se vor lansa un număr de 15 burse şcolare pe an, urmând ca ulterior numărul lor să ajungă la 35. Beneficiarii burselor vor putea folosi, pe durata bursei, o clădire de cinci etaje situată în inima Oxfordului, numită Casa Ertegun.

Darul continuă cu un salariu full time pentru beneficiari, care va include şi pregătire profesională de la cei mai buni profesori ai universităţii, alături de o serii de seminarii şi conferinţe care vor avea loc tot în Casa Ertegun.

“Avem deja 1.000 de aplicanţi. Vă puteţi imagina? Ahmet era turc. Eu sunt româncă. Cred ca pe măsură ce amestecăm naţionalităţile, cu atât obţinem rezultate mai bune. Sunt interesată să aduc cât mai mulţi oameni din afara Marii Britanii. Mi-ar plăcea să văd oameni venind din Afganistan, din Orientul Mijlociu, Africa, creştini, musulmani, toate rasele şi credinţele”, a declarat Mica, pentru Telegraph.

Românca a declarat că se simte extrem de bine făcând ceva “productiv”, dar că nu va lua parte la procesul de selecţie. “Nu pot judeca nivelul de cunoştinţe al cuiva, pentru că probabil că eu ştiu mult mai puţin. E un lucru minunat pentru mine. Nu am copii, ce altceva aş putea să fac cu banii, să-mi cumpăr diamante? Mulţi oameni donează bani spitalelor, aceste burse mi s-au părut mult mai interesante”.

Cele mai citite

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...

O fetiță s-a născut cu două forme de cancer

O fetiță s-a născut cu mai multe pete mov pe corp, iar în timp s-au dovedit a fi două forme de cancer. Amelia Topas, acum...

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...
Ultima oră
Pe aceeași temă