-0.2 C
Bucharest
Friday, 8 December 2023
HomeSpecialO premieră unică în România cu Şcoala Micilor Vedete

O premieră unică în România cu Şcoala Micilor Vedete

30 septembrie 2011, Bucureşti – Şcoala de Film şi Televiziune pentru Copii „Micile Vedete” a lansat aseară, la Cinematograful Movieplex, din Plaza România,  în premieră, 3 filme de scurt metraj pentru copii: Micile vedete la ţară, Micile vedete ecologiste şi Micile vedete au talent.

 

Cele 3 filme prezentate în premieră de prima şcoală de film şi televiziune pentru copii din România, Şcoala „Micile Vedete”, în care joacă peste 80 de copii cu vârste între 5 şi 11 ani, au teme educative, încercând să atragă atenţia atât asupra unor probleme legate de mediul înconjurător, cum ar fi poluarea pădurilor, cât şi asupra unor probleme sociale legate de diferentele de statut şi de posibilităţi.

Aceste filme fac parte dintr-un proiect mai amplu intitulat Aventurile Micilor Vedete. Este vorba despre o serie de 6 filme de scurt metraj pentru copii, dintre care primele s-au făcut deja remarcate la festivalurile internaţionale de film pentru copii. Cea mai importante reuşită este selecţionarea filmului Micile Vedete la şcoală la secţiunea Short Film Corner a Festivalului de Film de la Cannes 2011, în luna mai. A fost singurul film românesc pentru copii prezent la Cannes anul acesta.

Pentru regizoarea acestor filme, Ariana Pendiuc, şi pentru producătoarea lor, Ema Pendiuc (vedeta TVR3), este cea de-a doua participare, în doi ani consecutivi, la Cannes, la cel mai prestigios festival de film din lume. În 2010, filmul de debut al celor două surori, intitulat Magda, fusese selecţionat la acelaşi festival, Ariana Pendiuc devenind astfel cel mai tânăr regizor român al cărui film a fost selecţionat la Festivalul de Film de la Cannes.

Premiera a avut loc într-un cadru festiv, alături de mai mult de 500 de invitaţi ai Micilor Vedete, care au făcut ca sala cinematografului să fie neîncăpătoare, oamenii fiind nevoiţi să se aşeze pe scări pentru a viziona filmele Micilor Vedete. Printre aceştia s-au numărat copii, părinţi, colegi de şcoală, cadre didactice, directorii ai celor mai bune şcoli din Bucureşti, directoarea Liceului teoretic „Al. Vlahuţă”, doamna Carmen Toma, directoarea şcolii Centrale, doamna Norocica Cojescu, directoarea Liceului „Jean Monnet”, Tudoriţa Codreanu, precum şi directoarea şcolii nr. 92, doamna Violeta Hera. La eveniment au participat şi persoane publice: viceprimarul sectorului 1, domnul Dan Tudorache, Consilier General al Municipiului Bucureşti, doamna Claudia Ţapardel, Comisar-şef Christian Ciocan, Şef al Biroului de Informare a Presei şi Purtător de Cuvânt al Poliţiei Române, dar şi actori şi vedete de televiziune: Sorina Tite (B1TV) şi Georgiana Sandu (B1TV).

Ema Pendiuc, directoarea Şcolii de Film şi Televiziune pentru Copii „Micile Vedete”, declară: „Această premieră stă sub semnul „Da. Se poate!”. Da, se poate să acordăm importanţa cuvenită educaţiei copiilor noştri, se poate să facem 6 filme educative pentru copii într-un singur an, se poate să participăm cu ele la Festivalul de Film de la Cannes, se poate ca o fetiţă de numai 9 ani, Mica noastră Vedetă, Iulia Lupaşcu, să joace în rolul principal într-un film de lung metraj, alături de Maia Morgenstern, se poate să organizăm premiere de înaltă ţinută, iar pe Covorul Roşu să calce persoane publice admirabile din România, se poate să colaborăm excelent şi cu autorităţile locale, şi cu şcolile, şi cu părinţii pentru a crea un mediu propice pentru rezultatele deosebite ale copiilor noştri. Da, se poate la Şcoala „Micile Vedete”. Da, se poate în România. Dacă mă întrebaţi cum, riscaţi să vă molipsiţi de entuziasmul şi energia noastră, care aduc ore întregi de muncă dedicată şi nopţi cu insomnie pozitivă.”

Premiera celor 3 filme de scurt metraj, Micile vedete la ţară, Micile vedete ecologiste şi Micile vedete au talent, a urmărit să recompenseze copiii pentru eforturile, pasiunea, dedicarea şi energia depuse în timpul cursurilor şi în perioada filmărilor, precum şi implicarea în continuarea, până la finalul anului, a proiectului: Caravana Micile Vedete, care va ajunge la 10 dintre cele mai bune Şcoli din Bucureşti şi care îşi propune să promoveze educaţia în rândul a peste 3000 de copii prin intermediul filmelor educative realizate pentru ei şi, totodată, să-i încurajeze pe copii să se implice activ în proiecte culturale şi sociale potrivite vârstei lor.

„Micile Vedete” este prima şcoală de Film şi Televiziune pentru Copii din România, dedicată exclusiv copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani, înfiinţată de surorile Ariana şi Ema Pendiuc – regizor şi, respectiv, producător al filmelor de scurt metraj „Micile Vedete la şcoalăşi „Magda”, selecţionate la Festivalul de Film de la Cannes în 2011 şi 2010.


Evenimentul a fost susţinut de Partenerul Educaţional: Primăria Sectorului 1 – Centrul Cultural Metropolitan, Partenerii Strategici: Cinematograful Movieplex si Plaza România, Partenerii: Tymbark, Aquila, Rauch, Perenna, BluParty, Infoconstruct, Partenerii Media: TVR3, România Liberă, Doxi, Adevarul TV, VIP, Superbebe, Avantaje, Baby, Radio 3 Net „Florian Pittiş“, Ioana visul copiilor, Draga mea pentru copii, Radio România Junior şi Observator Cultural.

Cele mai citite

SUA acuză patru soldați ruși de crime de război împotriva unui cetățean american

Statele Unite(SUA) au acuzat patru soldați ruși de crime de război săvârșite împotriva unui cetățean american în timpul invaziei Rusiei în Ucraina, a anunțat...

Banii la cercetare, așteptați din mediul privat. Un nou cod fiscal din ianuarie

Cheltuielile bugetare în 2024 vor fi cu 48 de miliarde de lei mai mari decât cele din 2023, estimează ministrul Finanțelor. În cel mai...
00:01:52

Un ostatic thailandez eliberat își amintește de cele 50 de zile în captivitate în Gaza

Anucha Angkaew, un ostatic thailandez în vârstă de 28 de ani care a fost eliberat din captivitate, din Gaza, de către Hamas, a povestit...
Ultima oră
Pe aceeași temă