16.5 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialO premieră unică în România cu Şcoala Micilor Vedete

O premieră unică în România cu Şcoala Micilor Vedete

30 septembrie 2011, Bucureşti – Şcoala de Film şi Televiziune pentru Copii „Micile Vedete” a lansat aseară, la Cinematograful Movieplex, din Plaza România,  în premieră, 3 filme de scurt metraj pentru copii: Micile vedete la ţară, Micile vedete ecologiste şi Micile vedete au talent.

 

Cele 3 filme prezentate în premieră de prima şcoală de film şi televiziune pentru copii din România, Şcoala „Micile Vedete”, în care joacă peste 80 de copii cu vârste între 5 şi 11 ani, au teme educative, încercând să atragă atenţia atât asupra unor probleme legate de mediul înconjurător, cum ar fi poluarea pădurilor, cât şi asupra unor probleme sociale legate de diferentele de statut şi de posibilităţi.

Aceste filme fac parte dintr-un proiect mai amplu intitulat Aventurile Micilor Vedete. Este vorba despre o serie de 6 filme de scurt metraj pentru copii, dintre care primele s-au făcut deja remarcate la festivalurile internaţionale de film pentru copii. Cea mai importante reuşită este selecţionarea filmului Micile Vedete la şcoală la secţiunea Short Film Corner a Festivalului de Film de la Cannes 2011, în luna mai. A fost singurul film românesc pentru copii prezent la Cannes anul acesta.

Pentru regizoarea acestor filme, Ariana Pendiuc, şi pentru producătoarea lor, Ema Pendiuc (vedeta TVR3), este cea de-a doua participare, în doi ani consecutivi, la Cannes, la cel mai prestigios festival de film din lume. În 2010, filmul de debut al celor două surori, intitulat Magda, fusese selecţionat la acelaşi festival, Ariana Pendiuc devenind astfel cel mai tânăr regizor român al cărui film a fost selecţionat la Festivalul de Film de la Cannes.

Premiera a avut loc într-un cadru festiv, alături de mai mult de 500 de invitaţi ai Micilor Vedete, care au făcut ca sala cinematografului să fie neîncăpătoare, oamenii fiind nevoiţi să se aşeze pe scări pentru a viziona filmele Micilor Vedete. Printre aceştia s-au numărat copii, părinţi, colegi de şcoală, cadre didactice, directorii ai celor mai bune şcoli din Bucureşti, directoarea Liceului teoretic „Al. Vlahuţă”, doamna Carmen Toma, directoarea şcolii Centrale, doamna Norocica Cojescu, directoarea Liceului „Jean Monnet”, Tudoriţa Codreanu, precum şi directoarea şcolii nr. 92, doamna Violeta Hera. La eveniment au participat şi persoane publice: viceprimarul sectorului 1, domnul Dan Tudorache, Consilier General al Municipiului Bucureşti, doamna Claudia Ţapardel, Comisar-şef Christian Ciocan, Şef al Biroului de Informare a Presei şi Purtător de Cuvânt al Poliţiei Române, dar şi actori şi vedete de televiziune: Sorina Tite (B1TV) şi Georgiana Sandu (B1TV).

Ema Pendiuc, directoarea Şcolii de Film şi Televiziune pentru Copii „Micile Vedete”, declară: „Această premieră stă sub semnul „Da. Se poate!”. Da, se poate să acordăm importanţa cuvenită educaţiei copiilor noştri, se poate să facem 6 filme educative pentru copii într-un singur an, se poate să participăm cu ele la Festivalul de Film de la Cannes, se poate ca o fetiţă de numai 9 ani, Mica noastră Vedetă, Iulia Lupaşcu, să joace în rolul principal într-un film de lung metraj, alături de Maia Morgenstern, se poate să organizăm premiere de înaltă ţinută, iar pe Covorul Roşu să calce persoane publice admirabile din România, se poate să colaborăm excelent şi cu autorităţile locale, şi cu şcolile, şi cu părinţii pentru a crea un mediu propice pentru rezultatele deosebite ale copiilor noştri. Da, se poate la Şcoala „Micile Vedete”. Da, se poate în România. Dacă mă întrebaţi cum, riscaţi să vă molipsiţi de entuziasmul şi energia noastră, care aduc ore întregi de muncă dedicată şi nopţi cu insomnie pozitivă.”

Premiera celor 3 filme de scurt metraj, Micile vedete la ţară, Micile vedete ecologiste şi Micile vedete au talent, a urmărit să recompenseze copiii pentru eforturile, pasiunea, dedicarea şi energia depuse în timpul cursurilor şi în perioada filmărilor, precum şi implicarea în continuarea, până la finalul anului, a proiectului: Caravana Micile Vedete, care va ajunge la 10 dintre cele mai bune Şcoli din Bucureşti şi care îşi propune să promoveze educaţia în rândul a peste 3000 de copii prin intermediul filmelor educative realizate pentru ei şi, totodată, să-i încurajeze pe copii să se implice activ în proiecte culturale şi sociale potrivite vârstei lor.

„Micile Vedete” este prima şcoală de Film şi Televiziune pentru Copii din România, dedicată exclusiv copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani, înfiinţată de surorile Ariana şi Ema Pendiuc – regizor şi, respectiv, producător al filmelor de scurt metraj „Micile Vedete la şcoalăşi „Magda”, selecţionate la Festivalul de Film de la Cannes în 2011 şi 2010.


Evenimentul a fost susţinut de Partenerul Educaţional: Primăria Sectorului 1 – Centrul Cultural Metropolitan, Partenerii Strategici: Cinematograful Movieplex si Plaza România, Partenerii: Tymbark, Aquila, Rauch, Perenna, BluParty, Infoconstruct, Partenerii Media: TVR3, România Liberă, Doxi, Adevarul TV, VIP, Superbebe, Avantaje, Baby, Radio 3 Net „Florian Pittiş“, Ioana visul copiilor, Draga mea pentru copii, Radio România Junior şi Observator Cultural.

Cele mai citite

Natalia Intotero: Vom asigura și în acest an câte 15000 de lei pentru 10.000 de proceduri de fertilizare in vitro

Programul naţional de fertilizare in vitro va continua și în anul 2024, deși acum câteva luni a fost în pericol din cauza lipsei banilor.  „...

VIDEO. Momente de groază pentru Novak Djokovic. Tenisemnul a fost lovit în cap cu o sticlă

Novak Djokovic, în vârstă de 36 de ani și clasat pe primul loc în clasamentul ATP, a întâmpinat o situație neplăcută după ce s-a...

SINDICATELE DIN CULTURĂ declară pe 18 Mai–NOAPTE ÎN MUZEELE DIN ROMÂNIA!

COMUNICAT DE PRESĂ SINDICATELE DIN DOMENIUL PROTECȚIEI PATRIMONIULUI CULTURAL NAȚIONAL asociate în cadrul Federației Naționale a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel...
Ultima oră
Pe aceeași temă