17.4 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialO nouă etapă spre invizibilitate, descoperită de cercetători europeni

O nouă etapă spre invizibilitate, descoperită de cercetători europeni

Cercetătorii europeni au reuşit să creeze în premieră o structură microscopică tridimensională prin care un obiect poate fi făcut să dispară, o nouă etapă spre crearea “mantiei invizibile” a vrăjitorului Harry Potter, potrivit studiilor publicate joi, scrie NewsIn.

Încă de acum cinci ani oamenii de ştiinţă au reuşit să producă metamaterialul – material compozite care nu există în stare naturală – care permite modificarea circulaţiei luminii vizibile pentru a o atrage asupra unui obiect, având ca rezultat faptul că obiectul respectiv nu mai este vizibil.

Această structură era însă bidimensională, în timp ce noua structură este tridimensională, a explicat pentru AFP Nicholas Stenger, de la Institutul de tehnologie Karlsruhe din Germania, unul dintre cei trei autori ai cercetării apărute în revista americană Science.

Prima “mantie invizibilă” creată a fost cilindrică, iar obiectul care urma să fie făcut să dispară era plasat în mijlocul acesteia. În noua cercetare obiectul a fost plasat pe o structură microscopică asemănătoare unui covor reflectorizant, iar ca urmare obiectul a devenit invizibil. “Oricare ar fi unghiul din care privim, nu se vede nimic, deoarece e tridimensional”, a explicat cercetătorul francez.

Nicholas Steger a mai explicat că această structură măsoară o sută de microni în lungime, 30 de microni lăţime şi 13 în grosime (micronul e a mia parte dintr-un milimetru) şi poate ascunde un obiect de zece ori mai mic. “Covorul” de invizibilitate este format din cristale fotonice, nano-structuri, care sunt dispuse într-un anumit mod pentru a modifica propagarea luminii.

Cele mai citite

reînnoiește aspectul pereților exteriori ai locuinței tale

Zugrăvirea exterioară a casei este un proiect îndelungat și complex, dar care, la final, oferă...

Forţele israeliene anunţă că dețin controlul asupra punctului de trecere Rafah din Fâşia Gaza

Forţele israeliene au preluat controlul asupra părţii palestiniene a punctului de trecere Rafah, de la graniţa cu Egiptul, în sudul Fâşiei Gaza, informează The...

Despre iubirea creștină

Despre om se vorbește azi mai mult fragmentar – ca ființă capabilă să muncească, cerebrală, ca una care are idealuri și întreprinde, una  care...
Ultima oră
Pe aceeași temă