1.5 C
Bucharest
Sunday, 26 November 2023
HomeSpecialO nouă amendă pentru postul de televiziune B1 Tv. La cât se...

O nouă amendă pentru postul de televiziune B1 Tv. La cât se ridică sancțiunea CNA

Postul de televiziune B1 Tv a fost amendat, marți, cu 7.500 lei, pentru emisiunea în care Traian Băsescu a făcut referiri la adresa DNA şi ICCJ, informează Mediafax.

Totodată, CNA a analizat, marţi, emisiunea “Ultimul cuvânt”, moderată de Cătălin Striblea şi difuzată la televiziunea B1 TV, pe 29 aprilie. După difuzarea acestei emisiuni, CNA a primit o sesizare de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în legătură cu declaraţii referitoare la justiţie făcute de Traian Băsescu în acest program.

Citește și: Postul de televiziune B1 TV, amendat de CNA

În cazul emisiunii “Ultimul cuvânt” din 29 aprilie, CNA a considerat că nu a fost încălcată legislaţia audiovizualului.

În schimb, în cazul emisiunii “X-Press” din 6 aprilie, membrii CNA au decis să amendeze B1 TV cu 7.500 de lei, pentru încălcarea articolului 40, alineatul 2 din Codul audiovizualului, potrivit căruia “moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile”.

Amenda a fost aplicată la propunerea vicepreşedintelui CNA, Răsvan Popescu, fiind susţinută de şapte membri ai Consiliului (Florin Gabrea, Viorel Buda, Monica Gubernat, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea). Un singur membru al CNA prezent la şedinţa de marţi, Lorand Turos, a votat “împotriva” acestei sancţiuni, precizând că, din punctul său de vedere, nu a fost încălcată legislaţia audiovizualului.

În cazul emisiunii “X-Press” din 6 aprilie au fost făcute şi alte două propuneri de sancţiune – 10.000 de lei (făcută de Radu Călin Cristea) şi 5.000 de lei (Radu Herjeu) -, însă acestea nu au întrunit numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a fi aplicate.

Radu Herjeu a spus că în emisiunea “X-Press” din 6 aprilie au fost dese încălcări ale articolului 40, alineatul 2 din Codul audiovizualului, întrucât moderatorul Sabin Orcan nu i-a solicitat deloc dovezi fostului preşedinte Traian Băsescu, atunci când acesta a făcut diverse acuzaţii.

Herjeu a făcut referire la mai multe afirmaţii făcute în respectiva emisiune de Traian Băsescu, pentru care nu a prezentat probe, respectiv: faptul că fostul preşedinte a spus despre premierul Victor Ponta că a fost “ofiţer acoperit”, faptul că oamenii sunt ţinuţi în arest şi torturaţi până când spun ce vrea procurorul, faptul că arestările sunt făcute în vederea unei mărturisiri, faptul că Dan Şova a distrus probe, faptul că el este fluierat de oameni plătiţi de Voiculescu.

“Fostul preşedinte a început să tragă în toată lumea, ceea ce e dreptul domniei sale, dar chiar cred că moderatorul ar trebui să-i ceară şi probe (…) Înţeleg că uneori moderatorii sunt copleşiţi de invitatul din studio (…), dar trebuie să îl întrebe de dovezi măcar de formă, pentru că, dacă nu întreabă nici măcar de formă, încalcă legislaţia audiovizuală”, a spus Radu Herjeu.

“E o ploaie de acuzaţii, pui mâna pe o mitralieră şi tragi în toate direcţiile”, a spus şi membrul CNA Radu Călin Cristea despre respectivele afirmaţii ale fostului preşedinte Traian Băsescu.

“Dânsul are voie să spună orice doreşte, dar moderatorul are rolul de a-i cere dovezi”, a spus, la rândul său, membrul CNA Monica Gubernat.

De cealaltă parte, reprezentantul B1 TV, Rareş Aniţa, a spus în şedinţa CNA de marţi că subiectele din emisiunile “X-Press” şi “Ultimul cuvânt” au fost intens dezbătute în ultima vreme în spaţiul public, în special după difuzarea respectivelor programe. “Nu poate să interzică nimeni discutarea problemelor care ar putea interveni în sistemul judiciar. Nu am făcut decât să dezbatem acest subiect”, a spus Rareş Aniţa.

Pe de altă parte, pe 7 aprilie, când s-a autosesizat în cazul emisiunii “X-Press” din 6 aprilie de la B1 TV, Valentin Jucan a amintit că CNA are un protocol de colaborare cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

“Având acest protocol cu Consiliul Superior al Magistraturii, eu doresc să solicit direcției de monitorizare un raport de monitorizare pentru emisiunea de aseară de la B1 TV, în care a fost prezent fostul președinte al României Traian Băsescu. Şi fac referire strict la două chestiuni. Este vorba despre referirile pe care le-a avut la adresa DNA și ICCJ. Nu mă interesează pe mine în mod special referirile la alte servicii, dar aceste două instituţii cred că fac parte din acel protocol. De asemenea, au fost făcute declarații cum că se fac arestări special în timpul anumitor emisiuni de la anumite posturi de televiziune. Cred că sunt niște declarații pe care ar trebui măcar să le avem în față și să vedem dacă putem să avem o discuție sau măcar un schimb de documente cu cei de la CSM, pentru că, în momentul în care nu orice persoană, ci fostul șef al statului afirmă că se fac arestări pentru anumiți radiodifuzori și pentru anumite emisiuni, cred că avem o mare problemă cu tot ce înseamnă presă și mai ales cu articolul din Legea audiovizualului care spune că sunt interzise orice fel de ingerințe în conținutul editorial, nu că ar avea o legătură directă, dar afirmația în sine mi se pare gravă”, a spus atunci Valentin Jucan.

Pe de altă parte, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat, pe 7 aprilie, Inspecţia Judiciară cu privire la declaraţiile lui Traian Băsescu, care spunea că nu îi sună pe Florian Coldea, Codruţa Kovesi şi Livia Stanciu “din silă”, pentru că “sunt artizanii acestui mod răvăşit de a face justiţie”.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat pe 6 aprilie, la B1, că nu îi sună pe Florian Coldea, Codruţa Kovesi şi Livia Stanciu “din silă”, pentru că “sunt artizanii acestui mod răvăşit de a a face justiţie, fără respect pentru cel care nu este condamnat”, adăugând că “vor să mai rămână cinci mandate”.

Întrebat de ce nu îi sună pe Florian Coldea (adjunctul şefului SRI – n.r.), pe Codruţa Kovesi şi pe şefa ICCJ, Livia Stanciu, Traian Băsescu a declarat: “Pot să vă spun că din silă?”.

Băsescu a continuat: “Pentru că ei sunt artizanii acestui mod răvăşit de a face justiţie, fără respect pentru cel care nu e condamnat. Ce să fac? Vor să mai rămână cinci mandate în funcţie”.

Ulterior, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), Livia Stanciu, a răspuns atacurilor fostului șef al statului Traian Băsescu, spunând că acestea fac ca România să piardă credibilitate și că “foarte rar” ea s-ar putea lăsa intimidată de reacții ale unor politicieni.

“Aceste atacuri nu fac altceva decât să ne descalifice ca țară, să ne facă să pierdem din ce în ce mai mult în credibilitate ca țară din partea altor state și cred că la acest lucru ar trebui să se gândească toți cei care, indiferent că vorbim de oameni politici sau cei care, într-o formă sau alta, își exprimă puncte de vedere, uneori de-a dreptul iresponsabile cu privire la activitatea magistraților. Foarte rar, și cred că veți vedea, că președintele Înaltei Curți – și aici, sigur, vorbesc în nume personal – m-aș lăsa intimidată de reacții ale unor politicieni vizavi de activitatea pe care o desfășoară judecătorul Livia Stanciu”, a spus președintele ICCJ, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, emisiunea “X-Press” din 6 aprilie. În legătură cu această emisiune s-a autosesizat un membru al Consiliului, Valentin Jucan, care însă nu participă la şedinţa de marţi a CNA. De asemenea, CNA a primit o sesizare de la un telespectator în legătură cu această emisiune.

Cele mai citite

Salariile din Educație vor crește de la 1 ianuarie, poate cu 20 la sută

Salariile cadrelor didactice vor fi mărite pe parcursul anului 2024 iar prima dintre aceste majorări va intra în vigoare la data de 1 ianuarie...

Salariile din Educație vor crește de la 1 ianuarie, poate cu 20 la sută

Salariile cadrelor didactice vor fi mărite pe parcursul anului 2024 iar prima dintre aceste majorări va intra în vigoare la data de 1 ianuarie...

Doi ostatici cu dublă cetățenie, română și israeliană, au fost eliberați. Mai sunt patru români ținuți prizonieri de Hamas

Două persoane cu dublă cetățenie, română și israeliană, care se aflau printre ostaticii deținuți de gruparea teroristă Hamas, au fost puse în libertate, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă