14.1 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialO mână de ajutor de 30 milioane euro din partea Norvegiei

O mână de ajutor de 30 milioane euro din partea Norvegiei

Într-un moment în care banii europeni vin foarte greu sau deloc, Ambasada Norvegiei de la Bucureşti pune la dispoziţia organizaţiilor nonguvernamentale un fond de 30 milioane euro. Banii vor trebui folosiţi, printre altele, pentru combaterea discriminării, a xenofobiei sau pentru facilitatea accesului la educaţie.

Programul „Fondul ONG“ pune la dis­po­ziţia organiza­ţiilor nonguvernamentale suma de 30 milioane euro. Programul va fi administrat de către Fun­daţia pentru Dezvoltarea Socie­tăţii Civile şi va avea o durată de trei ani. Orice ONG va putea trimite aplicaţii de proiecte, începând de săptămâna viitoare, timp de două luni. Criteriile de eligibilitate pot fi găsite pe site-ul Fondului ONG.

Cum se împart banii

Ambasadorul Norvegiei la Bucureşti, Øystein Hovdkinn, a explicat în cadrul unei confe­rinţe de presă care sunt aştep­tările acestei finanţări: „Proiectele trebuie să se adreseze în primul rând acelor comunităţi care trăiesc în sărăcie şi care sunt supuse discriminărilor. Sperăm că fondurile pe care le punem la dispoziţie vor ajuta la dezvoltarea economică şi socială a ţării“.

Concret, peste o treime din alocarea bugetară pentru finanţa­rea proiectelor va acoperi domenii esenţiale legate de democra­ţie, drepturile omului, inclusiv drepturile minorită­ţilor (etnice, religioase, lingvistice şi privind orientarea sexuală), buna guvernare şi transpa­renţa, democraţia participativă, combaterea rasismului şi xenofobiei, inegalităţi sociale, sărăcie şi excluziune socială.

O pondere de 20% din bani va fi dedicată furnizării de servicii sociale şi servicii de bază pentru grupurile vulnerabile. ­Minimum 10% din fonduri vor urmări finan­ţarea organi­za­ţiilor şi acti­vi­tăţilor ce vizează copii şi tineri.

O sumă importantă va fi alocată protecţiei mediului şi schimbărilor climatice.

Competiţie acerbă

Ionuţ Sibian, directorul executiv al Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile – administrator al Fondului ONG – susţine că va exista o competiţie acerbă în privinţa finanţării proiectelor. “În prima fază, ne aşteptăm la peste 2.000 de aplicaţii. Presiunea este destul de mare pentru că în momentul de faţă nu există alte finan­ţări europene disponibile. Spre exemplu, Fondul social european nu a mai organizat o cerere de propuneri de proiecte de peste doi ani”, a spus Sibian.

Trebuie menţionat că iniţia­tiva lansată ieri la Bucureşti face parte dintr-un proiect european care se desfăşoară concomitent în alte 14 state. Datele de la care se pot depune proiecte de finanţare diferă în funcţie de domeniul ales: implicare (30 aprilie – pentru care se pune la dispoziţie un fond de 3,6 milioane de euro), justiţie socială (8 mai – 3,8 milioane euro), dezvoltare durabilă socială (29 aprilie – 2,1 milioane euro), servicii sociale (29 aprilie – 4,8 milioane), dezvoltare ONG (14 mai – 1,65 milioane), fond pentru relaţii bilaterale (14 aprilie).

Parteneriatele transfrontaliere, încurajate

O alocare financiară separată este destinată activităţilor care combat discursul instigator la ură. Celelalte teme orizontale care sunt adresate de program sunt extremismul şi infracţiunile motivate de ură, rasismul şi xenofobia, homofobia, antisemitismul, populaţia de etnie romă, hărţuirea sexuală, traficul de persoane. În cadrul programului sunt încurajate relaţiile bilaterale cu statele donatoare, cu scopul de a facilita relaţionarea şi colaborarea cu entităţi din statele donatoare, accesul la cunoaştere şi schimbul de experienţă.

Cele mai citite

Grupul de turism rtk se lansează în România

rtk romania, subsidiara locală a rtk international (cu o rețea de peste 3.000 de agenții de turism afiliate în străinătate), anunță oficial deschiderea activității...

Începe Festivalul Filmului European 2024

Institutul Cultural Român dă startul celei de-a 28-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, pe 9 mai, la Sala Luceafărul (fostul CinemaPro) cu filmul...

Cum funcționează RNG-ul la sloturi online? Cum sunt stabilite câștigurile?

Rezultatele de la sloturi online sunt stabilite pe baza unui generator de numere aleatorii (RNG). Un RNG reprezintă un algoritm care generează în mod...
Ultima oră
Pe aceeași temă