16.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialO femeie din Piteşti de 33 de ani, fostă lector universitar, s-a...

O femeie din Piteşti de 33 de ani, fostă lector universitar, s-a sinucis

O femeie de 33 de ani, fost lector la Facultatea de Litere din Piteşti, cercetată pentru că ar fi înşelat mai mulţi studenţi, a fost găsită moartă, duminică, de către bunicii ei, în apartamentul în care locuia, primele date ale anchetatorilor indicând că femeia s-ar fi sinucis cu medicamente, potrivit Mediafax.

 

Potrivit reprezentanţilor IPJ Argeş, profesoara era cercetată de către procurori, fiind acuzată că a înşelat mai mulţi studenţi, promiţându-le acestora reduceri dacă achită taxele de şcolarizare prin intermediul ei, iar ulterior studenţii au primit scrisori din partea facultăţii, fiind anunţaţi că vor fi exmatriculaţi dacă nu îşi plătesc taxele.

“Este vorba despre o femeie de 33 de ani, descoperită moartă, avea 33 de ani, a fost găsită în apartamentul în care locuia, în Piteşti, în zona Expo Parc, la etajul al patrulea.. În acest moment, poliţiştii sunt la faţa locului şi au început cercetările în acest caz”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Argeş, comisar sef Dănuţ Dinu.

În luna aprilie, lectorului universitar de la Facul­ta­tea de Litere, Catedra de Limbă şi Literatură Engleză a Universităţii de Stat din Piteşti, Alina Andreea Miu, i s-a desfăcut dis­ciplinar contractul de mun­că, după ce s-a dovedit că a promis studenţilor, anul trecut, că vor beneficia de reduceri da­că achită taxele de şcola­ri­zare prin intermediul său, iar acestia i-au înmânat ba­nii, în total 27.000 de lei.

Studenţii şi părinţii lor s-au autosesizat în momentul în care au fost anunţaţi în scris că nu achitaseră taxa de şcolarizare, pen­tru unii dintre ei fiind emise decizii de exmatri­cu­lare, motiv pentru care au depus plângere la Parche­tul de pe lângă Judecăto­ria Piteşti.

Ulterior, rectorul universi­tă­ţii, prof. univ. dr Ionel Didea, ca­re a aflat despre acest caz, a constatat că profesoara nu avea atribuţii de gestiune. Au ur­mat discuţii cu studenţii şi cu pă­rinţii acestora şi s-a dispus constituirea unei comisii de disciplină, pentru a se clarifi­ca situaţia apărută, iar A­lina Andreea Miu a fost chemată pentru a-şi clarifica situaţia, dar nu s-a prezentat, alegând să trimită banii luaţi nejustificat la rectorat printr-o cunoştiinţă, un taxime­trist.

Au existat suspiciuni că femeia ar fi fost împrumutată la bănci şi la cămătari, acesta fiind mo­tivul ca­re ar fi împins-o să strângă ba­nii studenţilor, situatie nedovedită însă până în prezent, iar ulterior tânăra nu a mai fost văzută de către studenţi şi colegii ei profesori din Universitatea Piteşti.

Conducerea institutiei a dispus în luna aprilie desfacerea con­tractului de muncă pe motive disciplinare, iar studenţii pentru care s-au emis deciziile de ex­ma­tri­cu­lare au fost reînmatriculaţi.

“În ur­ma raportului întocmit de co­mi­sia de disciplină s-a ajuns la excludere. Deşi nu avea a­tribuţii în acest sens, persoana s-a anga­jat să depună banii studenţiilor de taxe la casieria uni­ver­sităţii, dar nu a depus banii, o sumă de 27.000 lei. Între timp, a depus banii şi a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti. A fost invitată la co­misia de disciplină şi nu s-a prezentat. Este regretabil ca­zul profesoarei. Este vorba şi de credulitatea studenţilor. Am vorbit cu ei şi cu o parte din­tre părinţi. Metodologia de de­pu­ne­re a taxei este una foarte clar prevăzută de lege. Elevii sau pă­rinţii depun banii la casieria univer­sităţii. Probabil că le-a zis, din ce am vorbit cu ei, că îi ajută să plătească mai puţin, lucruri care nu se pot întâmpla în realitate. Studentii spun că au avut încredre deoarece s-au adresat unui cadru didactic. Comisia de disciplină a luat decizia de desfacere disciplinară a contractului de muncă, iar propunerea a şi fost a­pro­bată în şedinţa Senatului. Nu suntem de acord cu astfel de prac­tici. Acesta reprezintă un caz izo­lat şi nu se tolerează aşa ceva”, a declarat, în aprilie, rectorul Uni­ver­sităţii de Stat din Piteşti, Ionel Didea.

În cauză a fost sesizat Parchetul de pe lângă Ju­decătoria Piteşti, pentru a se demara cercetări sub aspectul co­­miterii infracţiunilor de abuz de încredere şi înşelăciune.

Alina Andreea Miu, a urmat în­tre anii 1992 şi 1996, Colegiul Naţional I.C. Brătianu, între 1996 şi 2000, Secţia Franceză-Engle­ză a Facultăţii de Litere din ca­drul Universităţii din Piteşti, între 2000 şi 2002 un masterat (spe­cia­lizarea Translation Studies) la Universitatea Lucian Blaga din Si­biu, iar din 2003 şi pînă în 2008, un doctorat în Filologie en­gleză la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca, tema The Seman­­­tics of Prose Translation. A Case Study: Edgar Allan Poe, coordonator ştiinţific prof. univ. dr Ştefan Oltean.

Între 2000 şi 2003, a fost pre­parator titular la Universitatea din Pitesti, Facul­ta­tea de Litere, Catedra de Lim­bă şi Literatură Engleză. Din 2003 pînă în 2006 a fost asistent titular, ca mai apoi, până săptă­mâ­na trecută, să fie lector titular şi să predea la Masterul de Tra­ductologie al UPIT.

La ora transmiterii acestei ştiri, trupul neînsufleţit al femeii este în apartamentul în care locuia cu bunicii şi în care a fost găsită moartă.

Anchetatoriiurmează să stabilească împrejurările morţii femeii şi dacă lectorul universitar a lăsat vreun bilet de adio.

Cele mai citite

SUA vrea să construiască un debarcader în largul Fâşiei Gaza pentru livrarea de ajutor umanitar

Costul estimat de armata americană pentru construirea unui debarcader în largul Fâşiei Gaza pentru livrarea de ajutor umanitar a crescut la 320 de milioane...

Mulțumesc-ul de pe panou zboară (NIc)ușor către coaliție

Ilustrație: Marian Avramescu Într-un final a devenit limpede pentru toți bucureștenii cui mulțumește primarul general al Capitalei, pe numeroasele panouri electorale de pe străzi. Mulțumirile...

Burkina Faso: Autoritățile interzic mai multe agenții de presă străine

Autorităţile din Burkina Faso au suspendat mai multe instituţii de presă străine deoarece au prezentat subiectul prin care armata, aflată la putere, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă