20.3 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialO discutie ratata

O discutie ratata

Biometria (de data asta includerea cipurilor biometrice in noile pasapoarte ce se elibereaza de la 1 ianuarie 2009) nu a starnit un interes in opinia publica decat in masura in care a reflectat o lupta interna in sanul Bisericii Ortodoxe Romane. Se stie ca inaltul cler, in ansamblul lui, este potrivnic oricarui fanatism si traditional favorabil unor relatii bune cu Guvernul, iar apelurile apocaliptice venite din cercurile unor credinciosi, dar mai ales dintre monahi (sprijinite de unii mitropoliti nemultumiti de autoritatea crescanda a Patriarhului Daniel), au fost infirmate de Sfantul Sinod printr-un comunicat  care constata, pentru a rezuma, ca cine se simte lezat in libertatea lui nu are decat sa nu solicite pasaport, cu alte cuvinte, nu are decat sa nu mearga in voiaj in Statele Unite. Mai este interesant ca inaltul for bisericesc a adoptat acest comunicat in unanimitate, ceea ce dovedeste ca tine la imaginea lui de unitate "indestructibila".

Totusi,  comunicatul dovedeste prudenta atunci cand semnaleaza opinia unui for laic (Grupul european pentru etica in stiinta al CE) care este impotriva implantarii in corpul uman a cipului electronic. si citeaza  textual: "Utilizarea pentru scopuri nemedicale a implanturilor de informare si comunicare constituie o potentiala amenintare la demnitatea umana si societatea democratica", iar "implanturile destinate supravegherii… ar putea fi folosite de catre autoritatile statale, indivizi sau grupuri pentru a creste puterea lor asupra altora".

Comunicatul da astfel o satisfactie partiala unui grup de mitropoliti si episcopi din Ardeal (in frunte cu Mitropolitul Bartolomeu), reuniti in Sinodul Mitropolitan al Clujului etc., care s-au pronuntat separat, pe 19 februarie, impotriva cipurilor si a pasapoartelor biometrice, afirmand ca de la 1 ianuarie 2011 vor aparea si carti de identitate cu cip si prevazand ca aceste cipuri ar putea fi introduse in viitor chiar direct in corpul uman, ceea ce nu este atat de absurd pe cat pare, dat fiind avertismentul comisiei (europene) de eticamai sus citata.

Dimpotriva, un site , dupa toate aparentele neoprotestant, afirma tautologic ca "un pasaport este doar un pasaport", refuzand sa vada in generalizarea cipurilor o posibila primejdie in viitor.
ONG-urile care, in principiu, se ocupa de drepturile omului (printre care libertatea de actiune si de miscare sunt de o deosebita importanta) au fost in aceasta discutie aproape mute. Au ratat in felul acesta o discutie de cel mai mare interes, nu numai pentru cercurile bisericesti, ci si pentru cele laice. Nu este surprinzator, deoarece noua situatie politica inaugurata prin asezarea Guvernului mixt PDL-PSD a asternut un fel de somn peste constiinta romaneasca, total dezorientata ideologic. Nu este surprinzator, dar este regretabil; problema controlului intens si din ce in ce mai generalizat asupra individului uman este una reala, in epoca progresului tehnologiilor electronice si a comunicarii facilitate de ele.

Comentariile care urmeaza pe web declaratiilor Sinodului Mitropolitan al Clujului (vezi mai sus) sintetizeaza interesant ingrijorarile posibile ale controlului generalizat care, oricat ar protesta protestantii, ne pandeste. Ea poate fi sintetizata astfel: nu poate fi evitat gandul ca cipul implantat in corpul uman este o foarte mare ispita pentru autoritati, care, am vazut, nu ezita sa ne controleze mai usor convorbirile telefonice (vezi noile legi asupra ascultarii convorbirilor). Problema este ca informatiile astfel captate ajung nu numai la autoritatile politienesti, sanitare etc., ci, fatal, devin accesibile si unor terti (persoane fizice, organizatii comerciale, politii private), care isi vor baga nasul unde nu le va fierbe oala. Chiar cine iese pe Internet nu mai are o viata privata absolut protejata.

 

Este de ajuns sa te interesezi, de pilda, de cumpararea unui anumit gen de carti pentru a incepe sa primesti nenumarate propuneri din aceeasi categorie, ceea ce inseamna ca organizatii comerciale studiaza in amanunt comportamentul tau intr-un domeniu sau in altul. Ne putem inchipui ce se va intampla cu cipul de pe cartea de identitate, ca sa nu mai vorbim de cel implantat. "Se va sti – comenteaza un forumist («hyperion») – in orice clipa unde suntem, cu cine suntem, tranzactiile financiare, rutele de calatorie etc."
Problema biometriei nu este doar una care sa dea nastere unor consideratii apocaliptice asupra Fiarei, a numarului 666 etc. Ea nu poate fi incredintata in exclusivitate unor organisme europene, departate prin forta lucrurilor de preocuparile zilnice. Abia am scapat de supravegherea comunisto-securista, care, orice s-ar zice, se facea cu mijloace care pot sa para azi artizanale!

 

Societatea noastra neoliberala (in care puterea este majoritar detinuta de comunisti convertiti si descendentii lor) se pregateste sa ne controleze intr-un mod nemaivazut, asa incat Big Brother prevazut de G. Orwell o sa ne apara ca un mic mestesugar, depasit azi de o tehnica din ce in ce mai invadatoare. Se dovedeste ceea ce am spus odata, ca la noi liberalismul este stadiul suprem al comunismului. Nu ar fi de prisos ca intreaga societate civila sa se preocupe de astfel de perspective nelinistitoare.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu critică conducerea liberală a Primăriei Constanţa: “Lipsesc cu desăvârșire”

Marcel Ciolacu, în calitate de președinte al PSD și premier, a criticat conducerea liberală a Primăriei Constanța, afirmând că performanța administrativă, investițiile și accesarea...

După căpșuni franțuzești, orez sârbesc și gulaș unguresc, avionul lui Xi a avut propulsie bio

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Republicii Populare Chineze și al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, a avut noroc că avioanele de linie supersonice nu au...

Rafila: Evoluţia artistului Florin Piersic este una favorabilă

Evoluţia artistului Florin Piersic, operat la Spitalul "Foişor" din Capitală, este una favorabilă, a anunţat sâmbătă ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, potrivit agerpres.ro. "Am şi eu...
Ultima oră
Pe aceeași temă