12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialO companie anchetată pentru corupţie în Spania, acuzată că a obţinut cu...

O companie anchetată pentru corupţie în Spania, acuzată că a obţinut cu acte false un contract de 19 milioane de euro în România

O companie implicată într-o anchetă de corupţie în Spania este suspectată că a câştigat un contract public cu Compania de Apă Braşov folosind documente falsificate. Societatea germană Ludwig Pfeiffer acuză corupţia din România în licitaţiile pentru lucrările publice din fonduri europene.

 

Compania de Apă Braşov, societate ai cărei principali acţionari sunt Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Braşov, a organizat în toamna anului trecut o licitaţie pentru construirea unor colectoare de apă uzată şi staţii de epurare în Ghimbav, Feldioara şi Codlea, precum şi pentru o aducţiune nouă de apă în zona Stupini Feldioara. Bugetul pus la dispoziţie pentru acest proiect depăşea 21 de milioane de euro, iar banii proveneau din fonduri europene. La licitaţie s-au înscris câteva firme româneşti, dar şi două internaţionale: consorţiul spaniol Peyber Hispanica şi societatea germană Ludwig Pfeiffer. Criteriul final de atribuire a contractului a fost “preţul cel mai scăzut”. Totuşi, deşi compania spaniolă a ieşit abia pe locul patru, a fost desemnată câştigătoare.

Situaţia a fost posibilă deoarece firmele de pe primele trei locuri au fost descalificate de comisia de evaluare braşoveană pe motiv că nu au respectat caietul de sarcini şi au dosarele incomplete.

Uite recomandare, nu-i recomandarea

Totuşi, reprezentanţii Ludwig Pfeiffer, societatea care a ieşit pe locul cinci, susţin că şi Peyber Hispanica ar fi trebuit să fie descalificată pentru că a folosit documente false în dosarul depus la licitaţie. Caietul de sarcini pentru lucrarea de la Braşov cerea ca şeful de şantier prezentat de fiecare dintre participanţi să aibă experienţă bogată în domeniu aducţiunilor de apă şi canalizare şi recomandări favorabile. “Peyber Hispanica a prezentat o recomandare eliberată de Primărie Comunei Săsciori, din Alba, dată în favoarea domnului Vasile Bogdan, desemnat ca posibil şef de şantier de Peyber Hispanica. Doar că recomandarea emisă de primărie se referă la un proiect din anul 2005, pe care domnul Vasile Bogdan nu l-a declarat în CV”, arată reprezentantul Ludwig Pfeiffer în România, inginerul Dan Dănoiu. Cercetările acestuia au scos la iveală faptul că documentul “reprezintă un fals grosolan”. “În urma demersurilor noastre, Primăria Săsciori a susţinut că recomandarea a fost emisă dintr-o eroare a unui funcţionar necompetent, care voit sau nu, a furnizat Peyber Hispanica un document de calificare care nu are nici o legătură cu realitatea“, menţionează Dan Dănoiu. Mai mult, deşi a fost recomandat cu căldură de aleşii locali din Alba, se pare că inginerul respectiv nu mai lucra de fapt de 10 ani la firma care a efectuat lucările din Săsciori.

Dar acestea a fost doar neregula cea mai vizibilă potrivit documentelor puse la dispoziţia autorităţilor române de reclamanţii germani. Peyber Hispanica este acuzată că a inclus în dosarul de licitaţie depus la Compania de Apă Braşov şi alte acte suspectate a fi false. “Un alt criteriu din caietul de sarcini era ca firmele participante să fi avut la rândul lor experienţă în domeniu. Documentul prezentat de spanioli în legătură cu o lucrare de dezvoltare urbană din zona Carcavas-Illescas nu are însă nici o legătură cu cerinţele din fişa de date a achiziţiei. Astfel, pe site-ul societăţii spaniole care a supervizat respectivele lucrări se menţionează că suprafaţa pe care s-a desfăşurat şantierul conţine cu aproximaţie şapte kilometri de drumuri executate. Ei bine, Peyber afirmă că a montat 64 de kilometri de ţeavă de canalizare şi 40 de kilometri de ţeavă de apă pe cei şapte kilometri de drum. Nu trebuie să fii specialist ca să ţi se pară suspecte aceste cifre“, a declarat Dan Dănoiu.

Dar suspiciunile nu se opresc aici. Pe site-ul Primăriei Illescas, sunt menţionate cu totul alte date pentru acelaşi şantier din Carcavas, respectiv că lucrarea ar fi inclus doar 5,3 kilometri de ţeavă de canalizare şi 210 metri liniari de ţeavă de apă. Iar încercarea germanilor de a lămuri situaţia la primăria spaniolă s-a soldat cu un răspuns uimitor. “Răspunsul autorităţilor locale din Spania a fost unul năucitor şi suna cam aşa: nu putem da curs solicitării dumneavoastră întrucât conducerea Primăriei Illescas este suspendată din funcţie urmare a faptului că face obiectul unei anchete penale legate de fapte de corupţie, în conexiune cu atribuirea mai multor contracte de lucrări publice între care se găseşte şi contractul pe care societatea Peyber l-a adus ca dovadă a experienţei sale în licitaţia de la Braşov”, a precizat reprezentantul Ludwig Pfeiffer.

În fine, peste toate aceste nereguli făcute publice de partea germană, aceştia au descoperit şi alte posibile falsuri în documentele spaniolilor. Dar în ciuda tuturor acestor dezvăluiri, Compania de Apă Braşov a desemnat câştigătoare a licitaţiei firma Peyber Hispanicas.

continuare în pagina 2

Nu contează falsurile în justiţia română

Germanii au făcut contestaţie împotriva deciziei, dar până acum rezultatele obţinute nu au fost în favoarea lor. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a admis reclamaţia acestora şi încă una a unui consorţiu român cu sediul în Cluj. Curtea de Apel Braşov a fost însă de altă părere şi a dat câştig de cauză Companiei de Apă, declarând rezultatul licitaţiei ca fiind legal. Prin urmare, contractul dintre societatea de stat şi compania spaniolă a fost semnat la finalul lunii martie anul acesta, pentru 19 milioane de euro, iar şedinţa de începere a lucrărilor a avut loc în ultima săptămână din aprilie.

Germanii ameninţă că nu se opresc aici. Au depus o nouă contestaţie la Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice. “Pregătim împreună cu avocaţii noştri un dosar care va fi înaintat la DNA Braşov pentru a le aduce şi lor la cunoştinţă falsurile pe baza cărora s-a putut declara un câştigător în cadrul procedurii de achiziţie publică respective”, a menţionat inginerul Dan Dănoiu, din partea Ludwig Pfeiffer.

“Totul a fost legal”

Conducerea Companiei de Apă Braşov nu are nimic să îşi reproşeze cu privire la această licitaţie. “Atribuirea contractului s-a făcut în baza prevederilor legale care reglementează achiziţiile publice. Atribuirea contractului s-a făcut prin aplicarea criteriului de atribuire preţul cel mai scăzut. Pe tot parcursul evaluării au fost respectate şi prevederile art. 2 alin (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2006 şi anume: principiile care stau la baza atribuirii contractului de achiziţie publică sunt: nediscriminarea; tratamentul egal; recunoaşterea reciprocă; transparenţa; proporţionalitatea;  eficienţa utilizării fondurilor publice”, se arată într-un răspuns ce ne-a fost remis de societăţii de stat din Braşov. Mai mult, reprezentanţii braşoveni ne amintesc că au obţinut în instanţă dreptul de a semna contractul cu Peyber Hispanica, ceea ce au şi făcut.

 Negare. Primarul din Săsciori:”Spaniolii ne-au păcălit”

Primarul comunei Săsciori susţine acum că instituţia sa a fost păcălită de reprezentanţii Peyber Hispanica atunci când s-a solicitat o recomandare pentru inginerul Vasile Bogdan. “Noi i-am emis recomandarea pentru a-i servi la serviciu, pentru angajare. Expres am specificat asta în adeverinţă. Dacă ei au folosit-o în altă parte, e problema lor. Omul a fost foarte bun, ne-a făcut o lucrare aici, dar e vina noastră ce-a făcut compania cu hârtia noastră. Noi am aflat ulterior”, ne-a declarat Nicolae Morar, primarul din Săsciori.

Nu am putut obţine o reacţie din partea companiei Peyber Hispanica. Angajatul de la Bucureşti care ne-a răspuns la telefon ne-a comunicat că directorii sunt în străinătate şi ne-a promis că ne vor contacta cu un răspuns. Dar acest lucru nu s-a întîmplat nici după două săptămâni.

Anchetaţi pentru corupţie în Spania

O anchetă realizată în Spania, materializată într-un raport de 83 de pagini, arată că acţionarii Peyber Hispanica sunt implicaţi în această ţară în mai multe dosare de corupţie care îi are în vizor şi pe primarii din Provincia Toledo. “Alejandro Pompa Mingo, primar din Carranque, în prezent cercetat pentru 17 infracţiuni legate de corupţia urbanistică, fiind în plus acuzat de ascunderea adevărului (…) Cu protecţia vădită din partea lui Pompa, activitatea de construcţii din Carranque trece, în regim de cvasi monopol, în mâinile firmei Peyber”, se arată în documentul intitulat “Anchetă cu privire la domeniul corupţiei urbanistice în primăriile din Carranque şi Illescas, Toledo”. “Peyber, de exemplu, obţine, printr-o licitaţie publică îndoielnică, construirea unei case de cultură al cărui buget final depăşeşte 800 de milioane de pesete. De asemenea, este declarată câştigătoarea contractului de întreţinere a drumurilor din Zona 2 Toledo, contract oferit de preşedintele consiliului judeţean. (…) În 2003, a început o anchetă cu privire la această reţea şi totodată au început acţiuni judiciare împotriva lui Pompa”, sunt doar câteva dintre referirile din dosar la firma spanioală care a câştigat contractul din partea Companiei de Apă Braşov. “De altfel, după alegerile din 2003, Peyber a cunoscut o vertiginoasă şi inexplicabilă creştere fiind favorizată de un noroc fără precedent în relaţiile comerciale şi administrative cu Primăria din Carranque, cu cea din Illecas, cu Consiliul Judeţean din Toledo”, mai menţionează respectiva investigaţie.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă