9.1 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăPoliticăO altă față a sistemului se arată: partidele antisistem

O altă față a sistemului se arată: partidele antisistem

Miniștrii USR PLUS, în frunte cu vicepremierul Dan Barna, și-au depus demisiile marți dimineața la cabinetul premierului.
„În această dimineață am făcut ceea ce am anunțat. Am înregistrat și depus demisiile, împreună cu miniștrii USR PLUS, la cabinetul premierului. Mergem mai departe.”, a spus Dan Barna.

USR PLUS se afla în Guvern cu șase mandate și la șefia Senatului cu Anca Dragu. Ea a transmis că nu va demisiona momentan pentru că ar fi și mai mult îngreunată moțiunea de cenzură.

USR PLUS, partidul aflat la originea crizei politice actuale din România, a apărut în 2015-2016 pe scena politică ca un partid antisistem, sătul de blaturile care se petreceau mai mereu între putere și opoziție sau de metodele similare pe care le foloseau odată ajunși la putere, dar și mânați  de dorința de a curăța clasa politică de oamenii vechi cu cei noi.

Numai că omul nou nu prea există și este de fapt un concept utopic în politică, numai bun de strâns în jurul lui naivii societății, la intervale de timp regulate, atunci când sistemul își dă resetare ca să încarce o versiune cosmetizată.

Mutarea USR PLUS este în primul rând o mișcare de imagine pentru a mai frâna scăderea electorală

Mișcarea USR PLUS de a pleca de la guvernare este suspectată a fi doar un exercițiu de imagine așa cum a punctat și specialistul PSD în baricadat în clădirea guvernului, fostul premier Sorin Grindeanu:
„ Oficial, USR PLUS pleacă de la guvernare, dar rămân totodată la guvernare cu eșaloanele doi și trei”. „Cu alte cuvinte, USR PLUS spune cam așa: „Adio Cîțu, dar rămân cu tine”. Aflăm azi cum conducerea USP PLUS a decis ca secretarii de stat, șefii de agenții, prefecții, subprefecții, toți soldățeii de la partid nu demisionează, rămân în continuare conectați la banul public și la resursele țării. (…) Mimați, cu alte cuvinte, ieșirea de la guvernare prin șapte demisii, dar vă lăsați în același timp gașca de interese alături de Cîțu, cel pe care îl huliți de dimineața până seara”, a spus Grindeanu.

Barna a oferit niște explicații neconvingătoare

Explicațiile lui Dan Barna privind rămânerea în funcții a celorlalți membri USR PLUS, alții decât miniștrii, sunt puerile și nu conving nici măcar pe cei mai noi posesori de trotinete care ar veni glonț să-l apere în Piața Victoriei de nemilosul Cîțu.

„Nu sunt votați de Parlament. Este dreptul și atributul premierului să decidă cum își structurează Cabinetul. Secretarii de stat și prefecții nu sunt votați de Parlament.”, afirmă Barna.

Dan Barna a bifat o întîlnire formală la Palatul Cotroceni cu președintele Iohannis marți după-amiază. A vrut să convingă națiunea că înfruntă din nou sistemul care a strâns rândurile în Parlament și blochează moțiunea de cenzură depusă.

Cioloș s-a dus să ia lumină de la Paris și nu a mai ajuns la Cotroceni


Celălalt lider al USR-PLUS, Dacian Cioloș, veșnicul „om nou”, carismatic ca o mască folosită, blând ca șarpele și înțelept ca porumbelul nu a mai ajuns în deal, la Cotroceni.

A plecat să ia lumină în „Orașul luminilor”. Cioloș spune că nu are degând să ceară scuze nimănui că onorează invitații în Europa și că întâlnirea de la Palatul Elysee, alături de președintele Franței și de liderii grupului politic Renew, era programată de câteva luni, ca răspuns la acuzațiile primite în spațiul public că a plecat în Franța în plină criză guvernamentală la București.

„E trist că unii aleg să mă atace, așa cum fac de mulți ani, pe subiecte inventate și interpretate după propriile umori. Prezența mea la Elysee, cât și a celorlalți europarlamentari din USR PLUS și din alte 21 de partide liberale din Europa, este programată de câteva luni, așa cum în general întâlnirile importante se stabilesc cu mult timp înainte în contextele politice cu tradiție. Când am stabilit programul la Paris, nu aveam de unde să știu că Florin Cîțu o să arunce în aer coaliția de guvernare”, a adăugat Cioloș.

Podemos a fost unul din partidele antisistem care a ajuns alături de cei pe care-i critica

Scenariul cu partidul antisistem de la București a fost deja verificat în alte părți.
În Spania, radicalii de stânga din Podemos, au ajuns în guvern alături de socialiștii pe care îi criticau.

Presa a descoperit că Podemos a fost finanțat prin fostul ei lider și vicepremier al Spaniei, Pablo Iglesias, de regimul totalitar din Iran care a vărsat 9,3 milioane euro, către postul de televiziune “360 Media” care îl promova pe Iglesias, iar postul de televiziune a făcut 23 de plăți către politicianul spaniol, din banii iranieni.

Și regimul totalitar din Venezuela, care a provocat cel mai mare dezastru umanitar din America Latină, a vărsat sume mari de bani în înființarea și susținerea partidului socialist spaniol și în buzunarele lui Iglesias, lucru confirmat de Rafael Isea, fost ministru de Finanțe în Venezuela.

USR PLUS, partidul antisistem autohton, tocmai ne-a arătat că nu e singur pe lume.  „Antisistemul” e doar o față a sistemului. Ca oamenii să aibă speranță mereu.
Vorba lor: „la vremuri noi, tot noi!”

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...

Robe, toci și eșarfe – accesoriile perfecte pentru a-ți completa ținuta de absolvire

Fie că ești în clasa a XII-a sau în ultimul an de facultate, absolvirea este un moment special. Este un moment unic care marchează...
Ultima oră
Pe aceeași temă