12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialNuclearelectrica iartă, dar nu uită: vrea daune pentru taxa de poluare şi...

Nuclearelectrica iartă, dar nu uită: vrea daune pentru taxa de poluare şi risc

SNN vrea să-şi recupereze pierderile suferite de pe urma unei taxe impuse de autorităţile locale.

 

În urmă cu patru ani de zile, aleşii locali ai oraşului Cernavodă instituiau, printr-o hotărâre adoptată de Consiliul Local, o taxă de poluare şi risc pentru cei care produceau energie electrică din activităţi nucleare şi activităţi de depozitare de deşeuri radioactive. Taxa era dedicată clar centralei atomo-electrice de pe teritoriul oraşului care ar fi trebui să dea, anual, 20 de milioane euro autorităţilor locale.

Cei de la SN Nuclearelectrica au acţionat în consecinţă şi au contestat, în instanţă această taxă. Procesele au fost lungi şi costisitoare, trecând şi pe masa magistraţilor constănţeni dar şi bucureşteni. Într-un final, în primăvara acestui an sentinţa a fost dată în favoarea Nuclearelectrica. Actualul primar al oraşului Cernavodă, Gheorghe Hânsă, ne-a declarat că, la nivelul administraţiei publice locale a fost reluat dialogul cu oficialii de la Nuclearelectrica dar că aceştia, dat fiind că sunt o societate de stat, nu pot trece cu vederea pierderile suferite ca urmare a acestei taxe. Aşa că, au acţionat în judecată primăria şi CL Cernavodă cerând, la rândul lor, daune şi plata onorariului avocaţilor. Suma solicitată este, conform edilului-şef de la Cernavodă, una substanţială pentru bugetul local: 350.000 de lei.

„Nu acceptăm să plătim, cu una cu două, suma sau dacă o să acceptăm să o plătim vreodată, cu siguranţă, conform legii, ne vom întoarce împotriva celor care au provocat această situaţie.” Hânsă s-a ferit însă să precizeze cine sunt cei vinovaţi de situaţie: consilierii locali care au votat proiectul de hotărâre privind instituirea taxei de poluare şi risc sau fostul primar al oraşului care a iniţiat acel proiect. „Nu pot să dau sentinţe, dar există prevederile legale referitoare la cine sunt cei care vor trebui să plătească”, a mai spus edilul-şef al Cernavodei.

Taxă impusă în 2008

Prin HCL 101/29 octombrie 2008, Consiliul Local Cernavodă impunea o taxă de poluare şi risc. Conform actului administrativ adoptat de Consiliul Local Cernavodă în 2008, această taxă urma să se aplice societăţilor cu activităţi de producţie de energie electrică din activităţi nucleare şi activităţi de depozitare de deşeuri radioactive pe raza teritorială a oraşului Cernavodă, deci Centralei Nuclearelectrice. Cuantumul taxei fusese stabilit la suma de 70.301.000 de lei.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă