12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecial"Nu vom accepta nimic din ce propune Traian Băsescu"

“Nu vom accepta nimic din ce propune Traian Băsescu”

“Nu contează dacă vor avea loc în trei luni, în şase luni sau în opt luni, dar se va ajunge la anticipate”, a declarat Victor Ponta pentru România Liberă. El se arată convins că Traian Băsescu nu îşi va putea permite să prelungească perioada de instabilitate pe care o presupune căderea unui guvern în lipsa unei alternative disponibile şi că va accepta întoarcerea la urne. Pe de altă parte, PSD şi PNL nu se înţeleg în privinţa a ceea ce ar trebui să urmeze la începutul lui septembrie, după eventuala plecare a cabinetului Boc în urma unei moţiuni de cenzură în Parlament. PNL vrea negocierea unei formule clare de guvernare înainte de vot, PSD răspunde că totul se va stabili după plecarea actualului premier. Prioritatea ambelor partide este însă organizarea de anticipate.

Domnule Ponta, aţi declarat că PSD nu a discutat ce strategie va aplica partidul dumneavoastră dacă motiunea de cenzura preconizată va avea succes. Cum puteţi cere căderea guvernului Boc dacă nu ştiţi ce puneţi în loc?

Victor Ponta: Noi ştim exact ce avem de făcut după căderea guvernului Boc. Ştim exact ce variante avem la dispoziţie şi ce avem de făcut. Faptul că deocamdată nu ne facem publice planurile cred că este o dovadă de seriozitate.

Totuşi lumea se întreabă ce se poate întâmpla după căderea lui Emil Boc.

Victor Ponta: Noi ne concentrăm toate eforturile ca să îl dăm jos pe Emil Boc şi să găsim apoi o soluţie dintr-o multitudine de variante pentru a ajunge la anticipate. Vom respecta toate principiile, regulile şi procedurile astfel încât să ajungem mai repede la alegeri. Nu contează dacă acest lucru se va întâmpla în trei luni, în şase luni sau în opt luni, dar se va ajunge la anticipate. Nimeni, nici un partid, nici un Guvern, nu poate scoate ţara din criză dacă nu are mandat popular. Mă uit la Papandreu în Grecia. A câştigat alegerile anul trecut; de asta îşi poate permite să ia măsuri nepopulare pentru că are susţinere. PSD vrea să guverneze numai cu mandat popular.

Dacă preşedintele Băsescu va propune un alt Guvern, după căderea lui Emil Boc, dar pe aceeaşi majoritate, o să-l susţineţi?

Victor Ponta: Nu. În nici un caz. Nu vom accepta nimic din ce propune Traian Băsescu.

Dar procedurile constituţionale spun că pentru anticipate este nevoie de căderea succesivă a trei guverne, o să dureze mai multe luni…

Victor Ponta: E nevoie de căderea a două guverne.

Tabăra PDL o să interpreteze Constituţia cum că e nevoie de trei şi iar o să începem să numărăm guvernele dărâmate în Parlament ca în 2009 ceea ce, repet, va lua timp şi va adânci criza.

Victor Ponta: Vom discuta atunci cine este responsabil pentru prelungirea crizei, cine este iresponsabil să tragă de timp patru luni. Nu cred că Traian Băsescu îşi mai poate permite să tragă de timp cum a făcut anul trecut. Atunci lumea aştepta să-l voteze, acum vor să vină la vot să scape de ei, de ei toţi.

Dacă totuşi Preşedinţia şi PDL se vor dovedi dispuşi să negocieze şi să scurteze această perioadă, acceptaţi un guvern de tehnocraţi?

Victor Ponta: Guvern de tehnocraţi, nu. Mai precis, dacă o să fie un guvern de tehnocraţi ca cel al lui Teodor Stolojan în 1991, care a rămas până la urmă pe loc până la alegerile la termen atunci răspunsul este nu.

Dar dacă este „un guvern de serviciu”, guvernul acela cu mandat limitat despre care se vorbeşte?

Victor Ponta: Ne interesează numai un guvern cu mandat clar să organizeze anticipate. Ar fi cazul să aibă loc în primăvara anului viitor. Mai mult de atât nu voi detalia.

 

 

Elena Vijulie
Elena Vijuliehttp://elena-vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

Taiwanul ar urma să fie sprijinit de Trump dacă acesta va câștiga alegerile

Un fost ambasador al SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, James Gilmore, a declarat sâmbătă că este convins că Donald Trump...

Polonia condamnă atacurile cibernetice rusești. Oficialii transmit că și țara lor a fost vizată

Polonia a condamnat presupusele atacuri cibernetice ale unui grup rus numit APT28 asupra Germaniei și Republicii Cehe, afirmând că și ea a fost vizată,...

ROMÂNIA LIBERĂ urează un Paște Fericit cititorilor și colaboratorilor: Hristos a Înviat!

Redacția ROMÂNIA LIBERĂ vă urează Paște Fericit! Hristos a Înviat! Sărbătoarea Paștelui ne îmbrățișează într-o atmosferă plină de bucurie și recunoștință, aducându-ne împreună într-o comuniune...
Ultima oră
Pe aceeași temă