14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialNu e personal, sunt afaceri

Nu e personal, sunt afaceri

Orice încercare de a desluşi manevrele de pe scena noastră publică din ultima vreme ar trebui să pornească de la o constatare greu atacabilă: România nu este o democraţie funcţională şi nu este un stat de drept autentic.

Probele sunt la îndemână: nici unul dintre polii legitimi ai puterii constituţionale nu pare să ţină seama de opţiunile exprimate de alegători la urne. Mulţumită unor înţelegeri obscure între PSD şi PNL, uninominalul nostru struţocămilă a pro­dus parlamentari fără legiti­mitate democratică, precum Crin Antonescu, care „s-a ales” din poziţia a treia, dar avem şi formaţiuni care nu s-au pre­zentat nicio­dată în faţa alegă­torilor, pre­cum UNPR, dar care sunt esenţiale pentru su­pra­vie­ţuirea actualei coaliţii. Bun sau rău, parlamentul unicameral de 300 de oameni a fost opţiunea majorităţii într-un referendum, dar nici Guvernul, nici opoziţia nu se grăbesc să transforme re­zul­tatele acelui referendum în lege, aşa cum ar trebui. Am avut alegeri prezidenţiale acum mai puţin de un an şi liderii PSD şi PNL vorbesc despre suspendarea preşedintelui, de parcă alegerile n-ar avea nici o relevanţă pentru ei.

Dacă partidele şi liderii politici nu dau doi bani pe propria legitimitate democratică, în schimb dau o grămadă (sau mai degrabă primesc) pe grupuri de interese pe care le transformă în centre de putere. Cele mai vizibile sunt oligarhia politico-economico-mediatică şi sindicatele. Oligarhi precum S.O. Vîntu şi Dinu Patriciu îi fac pe unii puternici sau îi distrug cu o singură vorbă, iar sindicatele – care în majoritatea lor covârşitoare nu mai reprezintă clasa muncitoare, ci grupuri de birocraţi – nu se feresc să îşi afişeze afilierile politice şi pretind deschis să formuleze agenda politică a ţării, deşi nu au nici o legitimitate să o facă. Această situaţie a rămas oarecum neschimbată în ultimii 20 de ani, deşi metodele s-au mai rafinat, iar implicarea deschisă a serviciilor secrete s-a diminuat, cu excepţia notabilă a serviciului Ministerului de Interne, DGIPI sau „Doi ş’un sfert”, pentru care s-au dus bătălii politice sângeroase şi despre care însuşi fostul ministru Blaga a afirmat că a făcut poliţie politică.

Ion Iliescu este omul care a creat acest sistem al relaţiilor oculte de putere şi care a vegheat asupra echilibrului  din­tre actori. Niciodată cetă­ţea­nul nu a fost luat în calcul în jocurile de putere, iar legea – inclusiv Constituţia – nu a servit decât ca instrument de validare şi con­sacrare a acestor relaţii de putere. Venit pe valul entuziasmului popular, Emil Constantinescu a promis o schimbare funda­men­tală în modul de a gândi şi exer­cita puterea, dar a sfârşit prin a curta reprezentanţii Siste­mului, care, la momentul opor­tun, l-au abandonat. Traian Băsescu a încercat altceva. Şi-a luat drept aliat „poporul” ca o formă de garanţie, iar această alianţă l-a servit în mai multe rânduri, inclusiv în momentul suspendării. Dar Băsescu a mai făcut ceva: a jucat în mod deliberat centrele de pu­tere unele împotriva altora, un braţ al sistemului împotriva ce­luilalt şi acesta este păcatul preşedinţiei sale. În 2007, Băsescu era cel mai bun prieten al Poliţiei pentru că avea nevoie de ea în războiul împotriva SRI-ului lui Timofte. A jucat Parchetul împotriva judecătorilor, pe Udrea împotriva lui Tăriceanu, pe Talpeş împotriva lui Patriciu.

În principiu, nu a fost o strategie rea. Nimeni nu poate face în România ce poate Iliescu, iar calea lui Constantinescu ducea într-o fundătură. Întrebarea este în ce scop a făcut aceste compromisuri. Dacă e să îi asculţi pe adversarii săi, tot acest joc nu a avut alt scop decât consolidarea puterii per­so­nale şi a „clanului” său. Până şi ultima realizare – înde­păr­tarea lui Vasile Blaga – a fost interpre­tată tot ca o consolidare a puterii grupării Udrea. Dacă e să îi asculţi pe partizani, această echili­bris­tică permanentă la limita mora­lităţii serveşte unui scop mai înalt, reforma statului şi conso­lidarea statului de drept. Traian Băsescu are la îndemână un mij­loc foarte simplu să le dovedească celor care l-au susţinut că nu s-au înşelat: până la congresul PDL din pri­măvara anului viitor să anihileze politic gruparea Udrea, mult prea îngemănată cu Sistemul. Nu că Băsescu nu şi-ar mai fi sacrificat aliaţi de parcurs. În fond, celebra replică din „Naşul” rămâne perfect valabilă: „Nu e personal, sunt afaceri”. De stat.  

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Am început aplicarea legii privind interzicerea păcănelelor

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, marţi, în şedinţa Executivului, că Guvernul a început aplicarea noii legi privind interzicerea păcănelelor în localităţile cu mai puţin...

Continuă pasa neagră a Rapidului! Giuleștenii, învinși pe teren propriu de Universitatea Craiova

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-1 în fața Rapidului, în Giulești, grație golului macat la ultima fază de Alexandru Crețu. Universitatea a deschis...
Ultima oră
Pe aceeași temă