12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialNoul ministru al Culturii, la deschiderea Târgului Internațional Gaudeamus

Noul ministru al Culturii, la deschiderea Târgului Internațional Gaudeamus

Noul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, a participat, miercuri, la deschiderea celei de a XXII-a ediții a Târgului Internațional Gaudeamus – Carte de învățătură. El a spus că ministerul pe care îl conduce acordă un loc deosebit cărții, producției de carte şi scriitorilor, scrie Agerpres. 

“Acest târg, care se află la a XXII-a ediție, are o semnificație cu totul specială. El vine într-un moment în care se ivește o speranță pentru producția de carte”, a subliniat Alexandrescu, reamintind că Parlamentul a aprobat noul Cod fiscal, care prevede, de la 1 ianuarie 2016, scăderea TVA-ului la carte de la 9 la 5 la sută, fapt care, după cum a subliniat ministrul, i se datorează predecesorului său, Ionuț Vulpescu, cel care a formulat un amendament în acest sens la Codul fiscal.

Noul ministru al Culturii și-a exprimat speranța că această măsură va reprezenta o oportunitate deopotrivă pentru editori și cititori.

Citeşte şi: Începe numărătoarea inversă pentru Gaudeamus. Care este programul de vizitare

“Acest lucru va reprezenta o ușurare pentru editori, pentru publicul cultivat. Sperăm din toată inima ca această ușurare să fie și o ușurare pentru bugetul cumpărătorilor. Ideea este ca să putem face în așa fel încât cartea să circule mai ușor, încât să fie mai lesne de procurat, de cumpărat, încât drepturile de autor să fie respectate în chip mai riguros și, în sfârșit, dar nu în ultimul rând, să ajungă și ceva mai mulți bani în buzunarele scriitorilor, pentru că ei sunt cei de la care industria cărții profită. Sigur, în România uneori se publică mai mult decât se scrie. Din acest punct de vedere nu pot decât să încurajez producția de carte. Îmi doresc ca ajutorul financiar pe care statul în face, pe care contribuabilii îl fac să ajungă cu adevărat la creatori”, a mai spus ministrul Culturii.

La rândul său, amfitrionul Gaudeamus, Victor Ieronim Stoichiță, cercetător și profesor de istoria artei, stabilit în prezent în Elveția, președinte de onoare al târgului, a mărturisit că știe ce înseamnă dilema “cumpăr și număr” pe care o au cititorii în fața standurilor dintr-un târg de carte.

“Sunt pentru a doua oară la Gaudeamus, acum câțiva ani am fost ca cititor, petrecându-mi o zi pe la toate standurile, și știu foarte bine ce înseamnă pentru cititorul obișnuit o zi la un eveniment de acest fel. Ești puțin buimăcit, dar cu un sentiment care mi se pare extraordinar de a te plimba printre cărți, de a fi pus în fața unor dileme ‘o cumpăr, n-o cumpăr, o pot lua cu mine sau nu, nu am prea multe, pot să le car pe toate, dilema extraordinară'”, a spus Stoichiță, care a evidențiat dimensiunea educativă a târgului.

Președintele director general al SRR, Ovidiu Miculescu, a apreciat că această ediție a Gaudeamus reprezintă un gest de solidaritate, care aduce în jurul Radio România sute de mii de iubitori de carte, care, în această epocă a internetului, se întorc la litera scrisă.

Miculescu a invitat la păstrarea unui moment de reculegere “în memoria celor care au murit la Paris și în cinstea celor care au murit în clubul Colectiv”, ca semn de “solidaritate prin cultură”.

Prezent la manifestare, ambasadorul Canadei la București, Joanne Lemay, președinte — Grupul Ambasadelor, Delegațiilor și Instituțiilor Francofone din România, invitatul de onoare al evenimentului, și-a exprimat satisfacția pentru participarea la ediția din acest an a Gaudeamus, anunțând organizarea de către GADIF a peste 20 de evenimente. Diplomatul canadian a apreciat că standul GADIF se constituie într-o “incursiune literară francofonă presărată cu o serie de activități pentru cei mici și cei mari, dar mai ales cu o mulțime de cărți”.

Târgul, găzduit în pavilionul central Romexpo, reunește 700 de evenimente editoriale și profesionale, propuse de 300 de expozanți, în perioada 18 — 22 noiembrie, urmând a se desfășura sub sloganul “Cel mai citit târg de carte de la cel mai ascultat radio”. Cititorii sunt așteptați cu sute de mii de titluri, sute de evenimente derulate non-stop pe parcursul celor cinci zile ale târgului, cu invitați speciali și numeroase ateliere de creație, dedicate celor mai tineri vizitatori, ori cu expoziții.

Invitatul de onoare al evenimentului este Grupul Ambasadelor, Delegațiilor și Instituțiilor Francofone din România, la standul GADIF putând fi găsită carte în limba franceză, cu precădere carte pentru copii. De asemenea, vor fi organizate o serie de mese rotunde dedicate literaturii francofone și unor ateliere pentru copii.

Printre proiectele tradiționale ale Gaudeamus se vor număra: “Cărțile se-ntorc acasă”, “Olimpici de nota 10” sau “Tombola GAUDEAMUS”.

Și în acest an vor fi acordate Premiile Târgului Internațional GAUDEAMUS, decernate pentru trei dintre expozanți, și Cea mai râvnită carte a târgului, prin Votul Publicului, bazat pe studiul de trafic efectuat în rândul vizitatorilor, ca și Trofeul Presei “Mircea Sântimbreanu”, pe secțiunile radio, TV, agenții de presă și online, acordat jurnaliștilor acreditați care vor reflecta derularea târgului. Totodată, vor fi decernate Premiul de excelență, Premiile pentru traducere Antoaneta Ralian, Premiul Educație și Premiul Miss Lectura.

Ca și la edițiile precedente, numeroase categorii de public vor avea accesul gratuit: preșcolari, elevi, studenți, cadre didactice, bibliotecari, profesioniști din domeniile editorial/ educațional, jurnaliști, pensionari, persoane cu dizabilități, grupuri organizate. Pentru vizitatorii care nu se încadrează în aceste categorii, accesul în incintă se va face pe baza biletelor (în valoare de 5 lei) și a abonamentelor de intrare (în valoare de 10 lei, valabile pentru toată perioada), care vor constitui totodată și suportul pentru Tombola Gaudeamus.

Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă