11.1 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialNou val de poluare în Beijing

Nou val de poluare în Beijing

Un nou val de smog, cel mai grav înregistrat de la începutul anului, a cuprins, vineri, capitala Chinei. Astfel, nivelul de particule fine din aer a trecut de pragul de 452 micrograme pe metru cub, informează agenţia DPA, citată de Agerpres.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), nivelul maxim în condiţii de siguranţă este de 25 micrograme pe metru cub.

După o calitate a aerului relativ bună în lunile ianuarie şi februarie, degradarea acesteia s-a produs chiar în ajunul Congresului Naţional al Poporului, a cărui sesiune anuală este programată să înceapă sâmbătă. 

Beijingul a emis primele alerte roşii de smog în luna decembrie 2015, atunci când AQI a atins 500 de micrograme pe metru cub, aplicând astfel un sistem de coduri de avertizare bazat pe culori intrat în vigoare din 2013. În sistemul de avertizare format din patru niveluri ale codurilor de avertizare, ‘roşu’ este nivelul cel mai sever, sub care se află în ordinea descrescătoare a gravităţii, codurile ‘portocaliu’, ‘galben’ şi ‘albastru’. 

Din luna februarie China a ridicat baremul pentru declanşarea unei alerte roşii. Cea mai înalta alertă va fi emisă numai atunci când media zilnica a AQI va depăşi 500 de micrograme pe metru cub, 300 de micrograme pe metru cub timp de două zile la rând sau 200 de micrograme pe metru cub timp de patru zile, potrivit agenţiei oficiale de ştiri Xinhua. 

Conform indexului AQI nivelul smogului a fost joi la Beijing de peste 300 de micrograme pe metru cub pe parcursul întregii zile. Nivelul ridicat al smogului este un fenomen obişnuit în lunile de iarnă din nordul Chinei, unde cărbunele este utilizat pe scară largă pentru încălzire, mai notează agenţia DPA.

 

Cele mai citite

Cutremur puternic în apropierea graniței dintre Mexic și Guatemala

Un cutremur cu magnitudinea 6,4 s-a produs duminică dimineață în apropierea coastei statului mexican Chiapas, a anunțat Institutul Geologic al Statelor Unite, potrivit Reuters. Cutremurul...

România asigură peste 20% din consumul din UE la carnea de oaie

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a afirmat, duminică, că România asigură peste 20% din consumul din Uniunea Europeană la carnea de oaie. "Mă bucur că particip...

Din 13 mai, o nouă ediție Tezaur: Dobânzi neimpozabile de până la 6,85% pe an la titlurile de stat

Românii pot investi, începând de luni, 13 mai, în titlurile de stat TEZAUR, cu maturități de 1 și 3 ani, cu dobânzi anuale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă