Minerii din Valea Jiului au descoperit avantajele preparฤrii de produse culinare tradiลฃionale. În promovarea lor, producฤtorii mizeazฤ pe rฤdฤcinile dacice ale reลฃetelor.
Dupฤ ce s-au convins cฤ etichetele „bio”, „ลฃฤrฤnesc” sau „de casฤ” sunt tot mai cฤutate ลi la modฤ, producฤtorii din Valea Jiului au început sฤ-ลi omologheze produsele, multe dintre ele fabricate dupฤ reลฃete tradiลฃionale. În acest fel, ลansele acestora de intra pe o piaลฃฤ în continuฤ expansiune cresc ลi ele de la sine. Salamul, cârnaลฃii, pâinea sau brânza fabricate de ei nu conลฃin E-uri, iar unele dintre produse i-au cucerit deja pe strฤini. Spre exemplu, „brânza de oaie Burebista”, un produs ecologic 100%, a luat premiul I la un târg de produse tradiลฃionale din Ungaria. Este fabricatฤ la Lupeni, de cฤtre Emil Pฤrฤu. „Omologarea produselor este singura posibilitate de a le pune în valoare ลi de a le comercializa chiar ลi la export. Nu este greu sฤ le omologhez, dar trebuie respectate niลte reguli de igienฤ, este nevoie de avizul sanitar-veterinar. Pot sฤ vฤ spun cฤ produsul nostru este nu numai tradiลฃional, ci si ecologic”, explicฤ producฤtorul. Acesta susลฃine cฤ ลi cheagul folosit la prepararea brânzei este 100% natural. „I-am pus numele Burebista, pentru cฤ se pฤstreazฤ reลฃeta dacilor”, a mai declarat localnicul întreprinzฤtor. Tot el a mai brevetat „sloiul montana”, preparat din grฤsime ลi carne de oaie. Este o mâncare specificฤ crescฤtorilor de oi, pe care unii o aseamฤnฤ cu rฤciturile, dar nu folosim porc, ci carne de oaie. Emil Pฤrฤu nu este însฤ singurul producฤtor din Valea Jiului care ลi-a omologat produsele.
Viceprimarul din Vulcan, altฤ localitate din Valea Jiului, Angela Stoica, a certificat plฤcinta cu cartofi din Dealul Babii, zona de unde aceasta provine. Potrivit viceprimarului din Vulcan, primii care au folosit reลฃeta de fabricare a acestui produs ar fi fost dacii. Primarul oraลului, Gheorghe Ile, cel care a avut ideea de a-i aduna la un loc pe cei care au decis sฤ omologheze produsele tradiลฃionale, este încântat de iniลฃiativa producฤtorilor. „Sunt în curs de omologare cârnaลฃii minereลti, salamul Valea Jiului ลi cârnaลฃii afumaลฃi Parângul. Îmbucurฤtor este faptul cฤ majoritatea produselor brevetate în judeลฃul Hunedoara sunt de aici, din Valea Jiului. Produsele sunt fฤrฤ E-uri, sunt naturale, ceea ce este foarte important pentru populaลฃie”.