30.1 C
București
luni, 8 august 2022
AcasăSpecialNorman Manea, de 80 de ani locuitor al limbii române

Norman Manea, de 80 de ani locuitor al limbii române

 

Luni, începând cu ora 9.00, în Sala „Ion Heliade Rădulescu“ a Bibliotecii Academiei Române, va avea loc o sesiune aniversară dedicată lui Norman Manea, unul dintre cei mai importanți scriitori români contemporani, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani. Sesiunea va consta într-o serie de discuții libere pornind de la temele majore ale operei lui Norman Manea.

La evenimentul aniversar „Norman Manea – O viaţă” vor participa personalități marcante ale lumii culturale și academice atât din țară, cât și de peste hotare, precum Andrei Pleşu, Ana Blandiana, Gabriela Adameşteanu, Livius Ciocârlie, Bogdan Popescu, Stephanie Tärnqvist, Joan Tarrida, Stelian Tănase, He Lea Wakeman şi alţii.

O viaţă ca un scenariu de film

Norman Manea, unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi scriitori români, profesor de literatură europeană şi writer in residence la Bard College, New York, are un parcurs existenţial și literar semnificativ, marcat de tumultuoasa istorie a secolului XX.

A părăsit România acum treizeci de ani, fără să plece însă din limba română, în care a continuat să scrie în tot acest timp. Atent observator al naturii umane, preocupat să surprindă conexiunile profunde dintre etic şi estetic, precum şi atitudinea intelectualului în situaţii extreme, Norman Manea este un autor recunoscut și prețuit pretutindeni. Dovadă stau nenumăratele traduceri ale cărţilor lui, precum şi ecourile pe care acestea le-au stârnit în Franţa şi în Italia, în Germania şi în Statele Unite ale Americii, în Suedia, în Spania, Polonia, Cehia şi chiar în China.

Deţinător al unor prestigioase premii internaţionale – dintre care Premiul MacArthur (1992), Nonino (2002), Médicis Étranger (2006), Nelly Sachs (2011), celebrul scriitor, distins de Guvernul francez cu titlul de „Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres” (în 2011) și laureat al Premiului Național de Literatură (România 2012), nu și-a uitat niciodată locul de baștină.

Norman Manea a fost decorat de curând de președintele -Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Mare Ofiţer, în semn de înaltă apreciere pentru promovarea activă a culturii şi a valorilor româneşti, pentru înalta ţinută morală de care a dat dovadă de-a lungul întregii sale cariere. 

Tot azi, TVR1 va difuza, la ora 17.00  filmul „Norman Manea și fericirea obligatorie”, un documentar produs de TVR Internațional, în care jurnalista Irina Păcurariu îl prezintă în special pe omul Norman Manea, care, la 80 de ani, se opreşte şi se uită în urmă la cât şi cum a trăit.  

Cele mai citite

ASF anunță stabilizarea pieței RCA după dispariția City Insurance

Piața RCA confirmă, după prima jumătate a anului 2022, că a reușit să depășească efectele dispariției City Insurance S.A., fostul lider din domeniu, anunță Autoritatea...

Apartamente de vanzare Bucuresti

ANG Luxury Properties are în portofoliu peste 500 de oferte de apartamente de vânzare în București, în valoare de peste 330 de milioane de...

Securicii fac poc, serviți cu AOC

Reducerea posturilor guvernamentale rămâne doar un enunț de adormit Mitsura. De parcă n-ar exista destule instituții controlate prin acoperiți, guvernanții crează Agenția pentru Operațiuni...
Ultima oră
Pe aceeași temă