18.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialNoile reguli vestimentare pentru bărbaţi

Noile reguli vestimentare pentru bărbaţi

Gata cu pantalonii prea largi, cămăşile plictisitoare şi pantofii incomozi. Începând cu sezonul rece din acest an, bărbaţii pot alege o ţinută mai relaxată la locul de muncă, denumită de creatorii de modă business casual.

„Business casual indică un stil vestimentar în­grijit, pre­zen­tabil şi suficient de elegant pentru a putea fi purtat în timpul unei întâlniri de afaceri, dar îndeajuns de comod încât să nu pară scorţos. Cu alte cuvinte, este vorba de îmbrăcăminte uşor de purtat, dar care să transmită aceeaşi seriozitate ca şi o ţinută de afa­ceri tradiţională”, a explicat, pentru România Liberă, Mihaela Stroe, consultant pentru firme româneşti şi internaţionale.

Stilul business casual nu este greu de obţinut. Piesele vesti­men­tare esenţiale sunt cele care nu trebuie să lipsească în ge­neral din garderoba unui bărbat: costum negru, gri antracit şi bleumarin, eventual cu dungă, sacouri de lână şi de catifea reiată, cămăşi clasice, blugi şi pantofi clasici, curele asortate la pantofi, cravate cât mai diferite.„O astfel de ţinută, potrivită la birou, poate fi compusă din sacou de catifea şi cravată maro, cămaşă bleu, o pereche de blugi clasici, pantofi şi curea maro. Batista de la buzunarul sacoului poate fi grena”, a spus designerul Alexandru Ciucu, pentru Ro­mânia Liberă.

Elegant şi la modă

Înlocuieşte sacoul larg de la costum cu unul cambrat şi alege pantalonii cu croială slim-cut, care te fac să arăţi mai suplu, spre deosebire de cei de costum, la care trebuie să porţi curea. „Hainele prea largi sugerează că un bărbat nu este atent la pro­priile dimensiuni, că este dezor­donat şi dezlânat. Nu mi-aş lăsa afacerea pe mâna unei astfel de persoane”, a spus Stroe.

Trei sacouri sunt suficiente pentru a alcătui multe ţinute elegante şi potrivite la locul de muncă. Un sacou bleumarin, cu buzunare nu trebuie să lipsească din garderoba ta. Poartă-l cu o cămaşă de culoare albă şi ai grijă să se vadă un centimetru din manşeta cămăşii. În zilele reci, cea mai bună alegere este un sacou din stofă de lână. Asor­tează-l cu o eşarfă şi vei arăta foarte elegant. Poţi purta chiar şi jachete din catifea reiată, la serviciu, dacă alegi un model în tonuri calde de bej.

Tot mai mulţi bărbaţi au înce­put să se încalţe cu tenişi la costum. Poţi însă să adopţi această combinaţie la serviciu? „Un director sau un manager general îşi poate permite să se îmbrace mai lejer, pentru că poziţia sa îi conferă oricum auto­­ritate, însă pentru cineva care este middle sau entry level, sugerez să folosească cu pru­denţă această combinaţie”, a spus Stroe.

Ce să porţi iarna aceasta

Culorile închise – gri antracit, negru, maro, bleumarin, şi ma­terialele precum lâna, mohairul, caşmirul sau cati­feaua sunt vedetele sezonului de toamnă-iarnă 2010. În plus, se poartă sacoul cu blugi, ca alternativă relaxată a costumului.

Dacă vrei să te îmbraci în jeans la serviciu, trebuie să alegi însă o pereche de culoare închisă, care să nu fie decoloraţi şi să nu aibă rupturi. Este bine să optezi pentru o croială slim, astfel încât blugii să nu acopere pantofii.

Poţi renunţa la sacou în fa­voarea unui pulover subţire, din caşmir sau bumbac, uşor de asortat cu orice tip de pantaloni. Dacă are decolteu în V, poartă-l cu cămaşă, fiind una dintre cele mai chic combinaţii vesti­men­tare.

Mare atenţie şi la accesorii: ceasul, cravata, cureaua, port­mo­neul, geanta, fularul, mă­nuşile sau telefonul trebuie să fie elegante şi de bună calitate. „Detaliile sunt cele care con­turează imaginea unui bărbat şi care îl pot ajuta să evolueze în societate”, a spus Ciucu.  

Elena David
Elena Davidhttp://elena-david
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre programul Visa Waiver

Preşedintele Klaus Iohannis a abordat în discuţia avută marţi la Casa Albă cu preşedintele Joe Biden şi despre acceptarea României în programul Visa Waiver,...

În ce condiții ar putea da România un sistem Patriot Ucrainei

Iohannis a declarat că inclusiv liderul de la Casa Albă ”a adus această chestiune în discuție”, iar președintele român a spus că este ”deschis...

Regele Charles al III-lea nu-l va întâlni pe Prințul Harry din cauza programului foarte încărcat al monarhului

Prințul Harry nu se va întâlni cu tatăl său, Regele Charles al III-lea, în timpul vizitei pe care o efectuează în prezent în Marea...
Ultima oră
Pe aceeași temă