3.2 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeSpecialNoi zăcăminte de gaze

Noi zăcăminte de gaze

Romgaz a început exploatarea experimentală a două noi acumulări de gaze naturale, situate în judeţele Suceava şi Mureş, potrivit Mediafax.  Noile zăcăminte aigură, în prezent, 3% din producţia companiei.

Sonda din Frasin, Suceava, forată la o adâncime de 4.100 de metri, se află în perimetrul Moldova Nord, de unde Romgaz extrage gaze naturale din anul 1972.

“Prin acest foraj, finalizat în cursul lunii ianuarie 2015, a fost pus în evidență un zăcământ de gaz condensat, pentru care în acest moment se află în derulare programul de dezvoltare”, se arată într-un comunicat al Romgaz.

Citește și: Ce profit a avut, în 2014, Romgaz

Sonda de la Criş, Mureş, forează la 2.600 de metri şi este cuprinsă în perimetrul Transilvania Sud, unde există unele dintre cele mai vechi zăcăminte de gaze naturale din România.

Descoperirea a identificat un nou zăcământ, pe care în prezent se desfășoară forajul mai multor sonde care vor permite evaluarea și dezvoltarea completă a acestuia. Producţia zilnică realizată prin aceste două sonde noi este de peste 2.600 de barili echivalent petrol pe zi, respectiv circa 3% din producţia zilnică de gaze naturale a companiei.

“În ultimii ani, unul dintre cele mai importante obiective ale managementului ROMGAZ a fost şi continuă să fie creşterea portofolului de resurse şi rezerve de gaze, prin descoperirea unor zăcăminte noi şi prin dezvoltarea şi îmbunătăţirea recuperării resurselor deja descoperite. Pentru aceasta, compania a alocat resurse în creştere pentru reabilitarea şi modernizarea facilităţilor existente, precum şi pentru noi investiţii în special în explorare geologică şi exploatare. Astfel, în anul 2014 ROMGAZ a realizat investiții de 1.085,5 mil.lei, din care cheltuielile pentru explorare geologică şi exploatare au reprezentat circa 54%”, a declarat Dumitru Rotar, director general adjunct – explorare şi producţie.

El a precizat că anularea declinului de producție realizată în ultimii patru ani confirmă potențialul existent în perimetrele de explorare și cele aflate în faza de dezvoltare-exploatare.

Romgaz a avut anul trecut un profit de 1,43 miliarde lei (322 milioane euro), în creştere cu 44% faţă de cel din 2013, iar cifra de afaceri a urcat cu 15,3%, la 4,49 miliarde lei (1,01 miliarde euro).

Citește și: Neînțelegeri între Romgaz și grupul InterAgro

Statul controlează producătorul de gaze naturale cu o participaţie de 70%. Al doilea acţionar ca mărime este Fondul Proprietatea (FP), cu 10%, în timp ce 17,68% din titluri se află în posesia unor persoane juridice, iar 2,3% în deţinerea unor persoane fizice.

Cele mai citite

Vinurile spumante românești câștigă teren pe piețele externe

Concursul de Vinuri Spumante Românești, ajuns anul acesta la ediția cu numărul 5, își va disputa în premieră finala în 2 capitale europene simultan:...

Reporter ciuciulete, în umbra celui mai frumos Brad din Europa

După ce site-ul “European Best Destinations,” afiliat Comisiei Europene, a declarat Bradul de Crăciun din Craiova "cel mai frumos din Europa," am plecat la...

Americanii ne trimit un consultant al serviciului vamal în Portul Constanța

Autoritatea Vamală Română va avea în Portul Constanța, un reprezentant al Serviciului Vamal și de Protecție a Fontierelor al Statelor Unite ale Americii în...
Ultima oră
Pe aceeași temă